Privacy- en beveiligingsfuncties van Firefox

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Wanneer gebruikers op zoek zijn naar een browser vol functies om op internet te surfen, zijn privacy en beveiliging hun belangrijkste zorg. Firefox erkent dit en biedt enkele van de meest geavanceerde en sterkst aanpasbare privacy- en beveiligingsfuncties in een webbrowser.

In dit artikel lopen we door de meeste opmerkelijke functies die we hebben ontwikkeld om u de controle te geven over de gegevens die u deelt en om u te beschermen tegen online beveiligingsrisico’s. Bezoek voor meer informatie over hoe Firefox u beschermt onze privacy- en beveiligingsartikelen.

Privacy

We werken doorlopend om functies te ontwikkelen die voorkomen dat uw online activiteit wordt gevolgd of bespioneerd. Op deze manier beschermt Firefox uw privacy:

Verbeterde bescherming tegen volgen

Verbeterde bescherming tegen volgen blokkeert bekende trackers die gegevens over uw online activiteit verzamelen en verborgen zitten in de door u bezochte websites.

Totale cookiebescherming

Totale cookiebescherming is een verbetering aan Verbeterde bescherming tegen volgen die een ‘cookiepot’ maakt waarin cookies die door verschillende websites worden geplaatst worden geïsoleerd, om te voorkomen dat ze ze uw online activiteit tussen verschillende websites volgen.

DNS over HTTPS

Als u een website in de adresbalk intypt, verstuurt DNS-over-HTTPS de ingetypte domeinnaam naar een DNS-server via een versleutelde HTTPS-verbinding. Dit voorkomt dat derden kunnen zien welke websites u probeert te benaderen.

Fingerprinting

De bescherming tegen fingerprinting van Firefox waarschuwt u voor websites die instellingen van uw browser en computer verzamelen om een profiel van u te maken. Met behulp van deze digitale vingerafdruk, kunnen ze een uniek profiel van u maken om u tussen verschillende websites te volgen.

Beveiliging

De volgende functies zijn ontwikkeld om u te helpen veilig op het internet te surfen en externe beveiligingsbedreigingen te voorkomen of er actie tegen te ondernemen:

Bescherming tegen phishing en malware

Deze functies waarschuwen u als een pagina die u bezoekt is gemeld als een Misleidende website (soms “phishing”-pagina’s genoemd), als een bron van Ongewenste software of als een Aanvalswebsite die is ontworpen om uw computer te beschadigen (ook wel bekend als ‘malware’).

Firefox Monitor

Firefox Monitor waarschuwt u als uw online accounts betrokken zijn door een bekend datalek. Het stelt gebruikers ook in staat te vechten tegen datalekken door ze te waarschuwen als ze een website bezoeken die eerder door een lek is getroffen.

Alleen-HTTPS-modus

Deze veiligheidsverbeterende functie dwingt alle verbindingen met websites om een veilige versleutelde verbinding, genaamd HTTPS, te gebruiken.

Op privacy en beveiliging gefocuste add-ons

Containers

Met Firefox Multi-Account Containers kunt u delen van uw online leven gescheiden houden in kleurgecodeerde tabbladen. Cookies worden gescheiden per container, waardoor u het internet kunt gebruiken met meerdere accounts en Mozilla VPN kunt integreren voor een extra privacylaag.

U kunt daarnaast de Facebook container installeren, die het moeilijker maakt voor Facebook- en Meta-websites om u op internet te volgen. De Facebook Container-extensie voor Firefox helpt u de controle te nemen en uw webactiviteit van Facebook te isoleren.

Firefox Relay

Met Firefox Relay kunt u e-mailmaskers maken die berichten doorsturen naar uw echte Postvak IN. Gebruik het om uw echte e-mailadres te verbergen en bescherm uzelf tegen hackers en ongewenste e-mailberichten.

Gerelateerde koppelingen

Bezoek voor meer info over de privacyprincipes die onze missie bepalen: