De bescherming van Firefox tegen fingerprinting

Net als andere browsers wordt de functionaliteit van Firefox beïnvloed door uw besturingssysteem, hardware, grafische kaarten, aanvullende software en zelfs de lettertypen die u installeert. Sommige websitettechnologieën, zoals HTML5 Canvas, kunnen u zelfs op unieke wijze identificeren op basis van hoe uw computer afbeeldingen tekent.

Sommige websites, met name die met HTML5 Canvas, bekijken deze unieke combinatie van factoren en wijzen u een nummer of een ‘vingerafdruk’ toe, waardoor u op internet kunt worden geïdentificeerd. Deze ‘vingerafdruk’ wordt mogelijk gebruikt om u te profileren voor gerichte inhoud zonder het gebruik van cookies. Firefox heeft al een functie Verbeterde bescherming tegen volgen die een lijst met bekende ‘fingerprinters’ blokkeert als uw privacy-instellingen zijn ingesteld op Standaard (de standaardinstelling) of Streng. Bescherming tegen fingerprinting is een andere, experimentele functie. Het zal waarschijnlijk uw webervaring negatief beïnvloeden, dus we bevelen het alleen aan aan diegenen die experimentele functies willen testen.

Hoe word ik beschermd?

Als een website probeert uw gegevens te extraheren, waarschuwt Firefox u met een prompt in de adresbalk. U kunt kiezen of u de website toestemming wilt geven uw gegevens te extraheren. Dit is de meest gebruikelijke manier om deze bescherming te observeren.

Fx75-HTML5Canvas

De Canvas Permission Prompt is echter niet het enige dat Bescherming tegen fingerprinting aan het doen is. Detectie van ‘vingerafdrukken’ wijzigt hoe u online wordt gedetecteerd:

• Uw tijdzone wordt gemeld als UTC
  • Niet alle lettertypen die op uw computer zijn geïnstalleerd, zijn beschikbaar voor webpagina's
  • Het browservenster geeft de voorkeur aan een specifieke grootte
  • Uw browser meldt een specifiek, algemeen versienummer en besturingssysteem
  • Uw toetsenbordindeling en taal zijn verborgen
  • Uw webcam- en microfoonfuncties zijn verborgen
  • De web-API van Media Statistics meldt misleidende informatie
  • Alle locatiespecifieke zoominstellingen worden niet toegepast
  • De API's WebSpeech, Gamepad, Sensors en Performance Web zijn uitgeschakeld
Dit is geen uitputtende lijst – andere functies kunnen worden gewijzigd of uitgeschakeld.

Hoe schakel ik deze beveiliging in of uit?

1. Open Firefox: start de Firefox-browser op uw computer.
  2. Ga naar Instellingen: Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  3. Navigeer naar Privacy & Beveiliging: klik in de zijbalk links op Privacy & Beveiliging.
  4. Pas Verbeterde bescherming tegen volgen aan: scroll naar de sectie ‘Verbeterde bescherming tegen volgen’.
  5. Schakel Bescherming tegen fingerprinting in: selecteer om Bescherming tegen fingerprinting in te schakelen de optie Aangepast in de instellingen van Verbeterde bescherming tegen volgen.
  6. Pas de instellingen van Bescherming tegen fingerprinting aan: als u Aangepast hebt geselecteerd, ziet u opties om Bekende fingerprinters en Verdachte fingerprinters te blokkeren. Plaats een vinkje naast deze opties om ze in te schakelen. Hiernaast kunt u kiezen of u Verdachte fingerprinters in alle vensters of alleen in privévensters wilt blokkeren via het vervolgkeuzemenu aan de rechterzijde van deze optie.
    Fingerprinting protection
  7. Bescherming tegen fingerprinting uitschakelen: selecteer eenvoudigweg ‘Standaard’ of ‘Streng’ in de sectie Verbeterde bescherming tegen volgen om Bescherming tegen fingerprinting uit te schakelen en terug te keren naar de standaardinstellingen.

Momenteel is vingerafdrukbeveiliging een experimentele functie die wordt ingeschakeld door een bevestigingsmarkering die is ingesteld in about:config. Het kan ook worden ingeschakeld door webextensies.

Waarschuwing: het wijzigen van deze geavanceerde instellingen kan de stabiliteit en veiligheid van Firefox beïnvloeden. Dit wordt alleen voor gevorderde gebruikers aanbevolen.

1. Typ about:config in de adresbalk en druk op EnterReturn.
    Er kan een waarschuwingspagina verschijnen. Klik op Het risico aanvaarden en doorgaan om naar de pagina about:config te gaan.
  2. Zoek naar privacy.resistFingerprinting en stel deze in op true. U kunt dubbelklikken op de voorkeursinstelling of op de knop Omschakelen Fx71aboutconfig-ToggleButton klikken om de instelling te wijzigen.

Als deze vetgedrukt is en al op true is ingesteld, hebt u of een geïnstalleerde extensie deze voorkeur al ingeschakeld. Als u ontdekt dat de instelling opnieuw is ingeschakeld, is het waarschijnlijk dat een door u geïnstalleerde webextensie dit voor u instelt.