Alleen-HTTPS-modus in Firefox

Deze modus voor verbeterde beveiliging dwingt voor alle verbindingen met websites een beveiligde versleutelde verbinding genaamd HTTPS af. De meeste websites ondersteunen al HTTPS; sommige ondersteunen zowel HTTP als HTTPS. Als u deze modus inschakelt, bent u er zeker van dat al uw verbindingen met websites worden geüpgraded naar HTTPS en daarom veilig zijn. Meer info over de voordelen en hoe u de Alleen-HTTPS-modus inschakelt:

Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?

HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol, is het basisprotocol voor het internet en codeert interacties tussen browsers en webservers. Het probleem met het gewone HTTP-protocol is dat de gegevens die van de server naar de browser worden verzonden niet versleuteld worden, wat betekent dat ze kunnen worden bekeken, gestolen, of gewijzigd. HTTPS-protocollen herstellen dit door gebruik te maken van een SSL (secure sockets layer)-certificaat, dit zorgt voor een beveiligde, versleutelde verbinding tussen de server en de browser, wat gevoelige informatie beschermt.

De Alleen-HTTPS-modus inschakelen

Als u de Alleen-HTTPS-modus gebruikt, zorgt deze dat al uw verbindingen worden versleuteld en veilig zijn. U kunt er dus gerust van uitgaan dat niemand de inhoud van de door u bezochte pagina’s kan bespioneren, of uw verbinding met een website kan hacken om uw wachtwoorden, creditcardgegevens of andere persoonlijke informatie te stelen. Dit is vooral handig als u openbare wifi gebruikt, waarbij u niet zeker kunt zijn van de integriteit van uw internetverbinding.

Als bijvoorbeeld de Alleen-HTTPS-modus actief is en een website als http://example.com wordt bezocht, voert Firefox stilletjes een upgrade naar https://example.com uit:

ConnectionUpgradeExample

De Alleen-HTTPS-modus in/uitschakelen

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer Privacy & Beveiliging in het menu links.
  3. Scroll naar Alleen-HTTPS-modus.
  4. Gebruik de keuzeknop om te selecteren of u de Alleen-HTTPS-modus in- of uit wilt schakelen, of selecteer om deze alleen in privévensters te gebruiken.
    EnableHTTPSModeFx90HTTPS-OnlyModeSettings

Beveiligde verbinding niet beschikbaar

Sommige websites ondersteunen uitsluitend HTTP en de verbinding kan niet worden geüpgraded. Als de Alleen-HTTPS-modus is ingeschakeld en er is geen HTTPS-versie van een website beschikbaar, dan ziet u een pagina “Beveiligde verbinding niet beschikbaar”:

SecureConnectionNotAvailable

Als u op Doorgaan naar HTTP-website klikt, accepteert u het risico en bezoekt u een HTTP-versie van de website. De Alleen-HTTPS-modus wordt tijdelijk voor die website uitgeschakeld.

Klik op de knop Terug als u alle niet-versleutelde verbindingen wilt vermijden.

De Alleen-HTTPS-modus voor bepaalde websites uitschakelen

Als de Alleen-HTTPS-modus is ingeschakeld en u een website die HTTPS niet ondersteunt of bepaalde elementen van de pagina niet goed lijkt te renderen vaak bezoekt, dan kunt u de Alleen-HTTPS-modus voor een bepaalde website uitschakelen.

1. Klik op het slotpictogram in de adresbalk.
  2. Gebruik het vervolgkeuzemenu onder Alleen-HTTPS-modus en selecteer Uit.
    Fx83TurnOffHTTPSOnlyPerSite

Uitzonderingen voor HTTP-websites toevoegen als u de Alleen-HTTPS-modus gebruikt

Als een website niet juist wordt weergegeven en u vertrouwt deze en wilt deze bezoeken, dan kunt u de Alleen-HTTPS-modus uitschakelen voor die specifieke website. Door middel van deze uitzondering kunt u een HTTP-versie van een website bezoeken terwijl u de Alleen-HTTPS-modus gebruikt. Uitzonderingen kunnen tijdelijk worden toegepast, voor een losse navigeersessie of permanent. Een uitzondering toevoegen voor een website:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Ga naar de sectie Privacy & Beveiliging in het menu aan de linkerkant.
  3. Scroll naar beneden naar Alleen-HTTPS-modus.
  4. Selecteer Alleen-HTTPS-modus in alle vensters inschakelen.
  5. Klik op Uitzonderingen beheren… om het dialoogvenster Uitzonderingen te openen.
    Fx90HTTPS-OnlyModeExceptions
  6. Typ het exacte adres voor de HTTP-website waarvoor u de Alleen-HTTPS-modus wilt uitschakelen.
  7. Kies Uitschakelen om de Alleen-HTTPS-modus permanent uit te schakelen of kies Tijdelijk uitschakelen om dit uit te schakelen in uw huidige navigatiesessie.
  8. Klik op Wijzigingen opslaan.
Noot: uitzonderingen kunnen niet voor privévensters worden toegevoegd. Als u meer wilt weten over HTTPS-verbindingen in privévensters, raadplaag dan Standaard HTTPS in de privénavigatiemodus (en).