Wat te doen na een datalek

De ontvangst van een e-mailbericht van Mozilla Monitor over een veiligheidsincident kan verontrustend zijn, maar er zijn stappen die u proactief kunt nemen om uw accounts te beschermen en de schade te beperken:

• Lees de details over het lek en hoe u dit kunt oplossen in Mozilla Monitor: lees aandachtig om te ontdekken wat er is gebeurd. Welke van uw privégegevens zijn getroffen? Uw volgende stappen hangen af van welke gegevens u moet beschermen. Lees Datalekken oplossen met Mozilla Monitor voor meer informatie.
  • Wijzig uw wachtwoorden: vergrendel uw account met een nieuw wachtwoord. Als u niet kunt aanmelden, neem dan contact op met de website om te vragen hoe u de account kunt herstellen of afsluiten. Ziet u een account die u niet herkent? De website kan van naam zijn veranderd, of iemand kan een account hebben aangemaakt met uw e-mailadres.
  • Gebruik tweefactorauthenticatie: gebruik tweefactorauthenticatie op al uw online accounts voor een extra beveiligingslaag.
  • Als u dat wachtwoord voor andere accounts hebt gebruikt, wijzig die dan ook: hackers kunnen proberen uw gelekte wachtwoord te gebruiken om toegang te verkrijgen tot andere accounts. Maak een ander wachtwoord aan voor elke website, vooral voor uw financiële accounts, e-mailaccount en andere websites waar u persoonlijke gegevens bewaart.
  • Pas op voor phishingberichten: kijk uit voor ongevraagde e-mailberichten of sms’jes waarin wordt gevraagd om privégegevens of aanmeldingsgegevens. Klik niet op koppelingen in deze berichten.
  • Houd uw financiële accounts in de gaten: houd uw bank- en creditcardafschrijvingen in de gaten voor verdachte transacties. Meld alle niet-geautoriseerde transacties direct bij uw bank.
  • Bekijk uw kredietbeoordelingen: als u een kredietgeschiedenis in de VS hebt, controleer dan uw kredietbeoordelingen op verdachte activiteit. Zorg ervoor dat er geen nieuwe accounts, leningen of creditcards in uw naam zijn geopend.
  • Overweeg een fraudewaarschuwing of een kredietbevriezing op uw kredietbeoordeling: een fraudewaarschuwing informeert u als iemand probeert een nieuwe account op uw naam te openen. Een kredietbevriezing voorkomt dat veel entiteiten, zoals kredietverstrekkers, uw beoordeling kunnen bekijken. Als u uw kredietbeoordeling vergrendelt achter een bevriezing wordt het moeilijker voor kwaadwillenden om een krediet op uw naam af te sluiten.
  • Houd bij welke acties u hebt ondernomen: leg vast welke stappen u hebt ondernomen om zichzelf te beschermen, voor het geval u aan een financiële instelling of kredietbureau moet bewijzen dat u actie hebt ondernomen.
  • Neem contact met de relevante partijen: als het lek is opgetreden bij een bedrijf of organisatie, neem dan contact met ze op om erachter te komen wat ze doen om de situatie onder controle te houden. Let ook op updates en aankondigingen van de organisatie waar het lek is opgetreden, aangezien ze ook belangrijke informatie kunnen geven over hoe u zichzelf moet beschermen.

Onderaan de streep is er weinig dat iemand persoonlijk kan doen om een datalek te voorkomen. Hoe langer u een online leven hebt gehad, hoe groter uw digitale voetafdruk is, en dat brengt grotere beveiligingsrisico’s met zich mee. Er is echter genoeg dat u kunt doen om uzelf vooruitlopend op een datalek te beschermen, zoals het up-to-date houden van al uw software, apparaten en besturingssystemen, het vanaf het begin aanmaken van sterke, unieke wachtwoorden en het gebruik van tweefactorauthenticatie als deze beschikbaar is.

Gerelateerde inhoud