Ryd historik med oplysninger om besøgte websteder, søgninger og filhentninger

Når du surfer på internettet, hjælper Firefox dig ved at gemme masse oplysninger, fx besøgte websteder og hentede filer. Alle disse oplysninger udgør din historik. Men hvis du benytter en offentlig computer, eller hvis du deler din computer med andre, er du måske ikke interesseret i, at de kan få adgang til de gemte oplysninger.

Denne artikel forklarer, hvilke oplysninger der gemmes i din historik, og du får en trin for trin-guide til at slette alle eller nogle af oplysningerne.

Hvad indeholder din historik?

• Browser- og filhentningshistorik: En liste over besøgte websteder kan ses i menuen Historik, i vinduet Arkiv og i adressefeltets autofuldførelsesfunktion. En oversigt over filhentninger kan ses i vinduet Filhentning.
  • Formular- og søgehistorik: Indtastninger i formularer på websider gemmes af funktionen autofuldførelse. Søgehistorik indeholder ord, du har indtastet i søgefeltet på siden Nyt faneblad og i Firefox' søgefelt.
  • Cookies: Websteder, du besøger, kan gemme cookies og websteds-data i din browser. Det kan fx være login-status, indstillinger for webstedet eller information om udførte opgaver, som fx indholdet af en indkøbskurv. Cookies kan også bruges af tredjepart til at spore din computer over flere websteder. Læs artiklen Hvordan aktiverer jeg Spor mig ikke-funktionen?, hvis du vil vide mere om sporing.
  • Aktive logins: Hvis du har indtastet brugernavn og adgangskode på et websted, som bruger HTTP-basisgodkendelsesskema, betragtes login'et som "aktivt". Hvis du rydder aktive logins, vil du blive logget ud fra alle websteder, der bruger denne godkendelsesmetode. Du bliver ikke logget ud fra websteder, der bruger cookies til at gemme login-status.
  • Cache: Firefox gemmer midlertidige internetfiler for at gøre det hurtigere at indlæse websider og andet indhold, som du tidligere har set. Læs artiklen Sådan ryddes Firefox' cache for mere information.
  • Offline webstedsdata: Hvis du har tilladt det, kan et websted gemme filer på din computer, så webstedet kan bruges, selvom du ikke er koblet på internettet.
  • Webstedsspecifikke indstillinger: Indstillinger, der gælder for det enkelte websted, fx niveau for zoom, tegnkodning og tilladelser for bl.a. pop op-vinduer, som findes i vinduet Sideoplysninger.

Sådan rydder du din historik

1. Klik på menuknappen Billedet "fx57menu" findes ikke.Fx89menuButton for at åbne menuen.
  2. Klik på Historik, og klik så på Ryd seneste historik…
  3. Vælg, hvad du vil have ryddet:
    • Klik på rullemenuen ud for Fjern for at vælge, hvor meget af historikken, du vil have ryddet (den seneste time, de seneste to timer, de seneste fire timer, den seneste dag eller hele historikken).
    Clear recent historyFx115ClearRecentHistory
    • Brug afkrydsningsfelterne til at vælge helt præcist, hvilke oplysninger der skal ryddes. Læs mere om dine valg i afsnittet Hvad indeholder din historik? ovenfor. Sætter du flueben ud for Cookies, ryddes både cookies og websteds-data fra websteder uden vedvarende lagring.
      På grund af en fejl i Firefox version 110, ryddede Firefox alle cookies, når Cookies var valgt, uanset hvor meget af historikken, du valgte at slette. Fejlen er rettet i Firefox version 110.0.1, som blev udgivet den 28. februar 2023.
  4. Klik på knappen OKRyd nu. Vinduet lukkes, og de valgte oplysninger bliver ryddet.

Sådan får du Firefox til automatisk at rydde historik

Hvis du ønsker eller har brug for at få ryddet din historik, hver gang du afslutter Firefox, kan du få Firefox til at gøre det automatisk.

1. Klik på menuen Firefox i menulinjen øverst i vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Indstillinger.
  2. Klik på Privatliv & sikkerhed, og rul ned til afsnittet Historik.

3. Klik på rullemenuen ud for Firefox vil:, og vælg Bruge tilpassede indstillinger for historik.
  4. Sæt flueben ud for Ryd historik når Firefox lukkes.
    Clear history when Firefox closes
  5. Klik på knappen Indstillinger… til højre for Ryd historik når Firefox lukkes for at vælge, hvilke oplysninger der skal ryddes.
  6. I vinduet Indstillinger for rydning af historik kan du sætte flueben ud for de oplysninger, som du vil have ryddet automatisk, når Firefox lukkes.
    Settings for clearing history
  7. Når du har foretaget dine valg, så klik på knappen OK for at lukke vinduet Indstillinger for rydning af historik.
  8. Luk fanebladet Indstillinger. Ændringer gemmes automatisk.
Bemærk: Under visse omstændigheder afvikles denne funktion ikke:
  • Når Firefox ikke blev lukket ned normalt. Hvis Firefox går ned, vil det være nødvendigt at starte og afslutte Firefox normalt for at få ryddet historikken.
  • Når Firefox er indstillet til automatisk at bruge privat browsing. Historik, der gemmes under normal browsing, kan kun ryddes fra et normalt vindue. For at skifte mellem normal tilstand og automatisk privat browsing-tilstand, læs artiklen Privat browsing - Surf på nettet uden at gemme information om de besøgte websteder.

Sådan fjerner du et enkelt websted fra din historik

1. Klik på menuknappen Billedet "fx57menu" findes ikke.Fx89menuButton for at åbne menuen. Klik på knappen Arkiv 57 library icon på værktøjslinjen. (Hvis du ikke kan se knappen, så klik på menuknappen Fx89menuButton.) Klik på Historik, og klik så på Vis al historikHåndter historik nederst i menuen for at åbne vinduet Arkiv.
  2. Brug søgefeltet Søg i historik i vinduets øverste højre hjørne til at indtaste hele eller en del af webstedets adresse, efterfulgt af et tryk på tasten EnterRetur.
  3. Find webstedet i søgeresultatet og højrekliktryk på tasten Ctrl, mens du klikker på linjen. Klik på menupunktet Glem alt om dette websted.
    fx100-ForgetThisSiteForget this website Ny_History Lin6
  4. Klik på knappen Glem i bekræftelsesvinduet, der åbnes.
    Al historik for webstedet vil blive slettet! Det vil sige oplysninger om besøgte sider, filhentninger, cookies, midlertidige internetfiler, aktive logins, adgangskoder, formulardata samt undtagelser for cookies, billeder og pop op-vinduer.
  5. Afslut ved at lukke vinduet Arkiv.