Where did you install Firefox from? Help Mozilla uncover 3rd party websites that offer problematic Firefox installation by taking part in our campaign. There will be swag, and you'll be featured in our blog if you manage to report at least 10 valid reports!

Search Support

Avoid support scams. We will never ask you to call or text a phone number or share personal information. Please report suspicious activity using the “Report Abuse” option.

Learn More

Při přepínání složek se mění rozmezí zobrazených zpráv

  • 6 replies
  • 0 have this problem
  • 1 view
  • Last reply by jurcik.z

more options

U nové verze Thunderbirdu (teď 115.3.3 32 bitů) mi při přepínání mezi složkami nezobrazuje nejnovější zprávy, ale náhodně starší zprávy. Přitom mám na složkách zapnuto seřazení podle Datum vzestupně.

Např. přepnu na složku "Doručená pošta" a sjedu dolů na nejnovější zprávy, vyberu nejnovější. Pak přepnu na složku "Reklama", sjedu dolů na nejnovější zprávy a vyberu nejnovější. Při přepnutí na "Doručená pošta" a zpět na "Reklama" se mi zobrazují v okně zprávy kolem 11. měsíce 2018. Přepnu zpět na "Doručená pošta" a vidím zprávy 3. měsíce 2023. Přepnu na "Reklama" a vidím zprávy 9. měsíce 2019. A tak dál to postupně skáče jakoby se to posouvalo po nějakém časovém úseku.

Také když zadám po spuštění Thunderbirdu "Přijmout zprávy", musím ve všech složkách najet dolů na nejnovější. Zkoušel jsem zrušit a znovu vytvořit indexový soubor global-messages-db.sqlite jak tu bylo v někde uvedeno, ale nepomohlo to. Dělá mi to na obou počítačích, kde došlo na aktualizaci nové verze.

U nové verze Thunderbirdu (teď 115.3.3 32 bitů) mi při přepínání mezi složkami nezobrazuje nejnovější zprávy, ale náhodně starší zprávy. Přitom mám na složkách zapnuto seřazení podle Datum vzestupně. Např. přepnu na složku "Doručená pošta" a sjedu dolů na nejnovější zprávy, vyberu nejnovější. Pak přepnu na složku "Reklama", sjedu dolů na nejnovější zprávy a vyberu nejnovější. Při přepnutí na "Doručená pošta" a zpět na "Reklama" se mi zobrazují v okně zprávy kolem 11. měsíce 2018. Přepnu zpět na "Doručená pošta" a vidím zprávy 3. měsíce 2023. Přepnu na "Reklama" a vidím zprávy 9. měsíce 2019. A tak dál to postupně skáče jakoby se to posouvalo po nějakém časovém úseku. Také když zadám po spuštění Thunderbirdu "Přijmout zprávy", musím ve všech složkách najet dolů na nejnovější. Zkoušel jsem zrušit a znovu vytvořit indexový soubor global-messages-db.sqlite jak tu bylo v někde uvedeno, ale nepomohlo to. Dělá mi to na obou počítačích, kde došlo na aktualizaci nové verze.

Chosen solution

Vyzerá to tak, že máte narušený PROFIL Thunderbirdu. Vytvorte si NOVÝ PROFIL Thunderbirdu ako test pre kontrolu, či váš súčasný profil nie je príčinou tohoto problému. Na vytvorenie nového profilu môžete použiť odkazy v ponuke Štart - Spustiť (alebo iba WIN+R) a tu vypíšte: "thunderbird -p" - bez úvodzoviek a preverte, či problém pretrváva. Ak problém nepominie, tak sa môžete vrátiť k pôvodnému profilu tiež príkazom "thunderbird -p

http://imgbank.cz/images/2015/08/20/Thunderbird_novy_profil.jpg

Ak je problém odstránený, potom pokračujte v tvorbe (budovaní) NOVÉHO PROFILU Thunderbirdu. Nakoniec môžete ten STARÝ profil odstrániť.

Read this answer in context 👍 1

All Replies (6)

more options

Ještě doplním, že když přepínám mezi složkou s velkým množstvím zpráv a složkou s malým množstvím zpráv, tak je posun jenom o několik zpráv do minulosti a složka s malým množstvím zpráv zůstává na nejnovějších zprávách. Jakoby záviselo na tom, kolik má ta druhá složka zpráv a o tolik zpráv se posune ta první velká složka směrem do minulosti.

more options

Ještě jeden poznatek. Uvedené problémy byly při seřazení podle "Datum" vzestupně, tzn. že nejnovější zprávy byly dole. Pokud jsem nastavil složky na seřazení podle "Datum" sestupně , tzn. že nejnovější zprávy byly nahoře, uvedený problém se neprojevil. Je to tedy asi chyba nové verze při vypočítávání indexu zpráv, které se mají v okně zobrazit. Jsem sice zvyklý (a připadá mi to přirozenější) na posloupnost řazení shora dolů, ale řeší to problém. Pokud má někdo lepší řešení napište prosím, jinak vlákno za nějakou dobu ukončím.

more options

Spustite Thunderbird v NÚDZOVOM režime (zakázať všetky doplnky a nastaviť ovládacie prvky na predvolené hodnoty) a preverte či problém pretrváva. Na spustenie programu do núdzového režimu môžete použiť odkazy v ponuke Windows- Štart (WIN+R) - Spustiť a tu vypíšte: thunderbird -safe-mode alebo priamo z menu Thunderbird - Pomocník - Režim riešenia problémov https://support.mozilla.org/cs/kb/nouzovy-rezim-thunderbirdu http://imgbank.cz/images/2015/07/21/Thunderbird_nudzovy_rezim0.jpg ak všetko funguje tak ako má, hľadajte chybu v rozšíreniach. =

Je možné, že už je preplnený priečinok "Doručená pošta" kde je Thunderbirdom stanovený maximálny objem 4GB (rovnako ako aj pre každý samostatný priečinok). Kliknite na priečinok "Doručená pošta" pravým tlačidlom myši, vyberte "Vlastnosti" a preverte akú veľkosť na disku zaberá. Limit veľkosti zložky je detailnejšie vysvetlený tuná: http://kb.mozillazine.org/Limits_%28Thunderbird%29#Folders_and_messages.

Odporúčam staré správy z preplneného priečinka "Doručená pošta" odstrániť, alebo archivovať. Postup archivácie: Označte všetku starú poštu v priečinku "Doručená pošta" (cca 1000 emailov) a zvolte a (stlačiť klávesu a), alebo ich po označení archivujte aj takto (druhá možnosť): - Thunderbird - Správa - Archivovať - všetka stará pošta je ARCHIVOVANÁ - nájdete ju v priečinku ARCHÍVY pod konkrétnym letopočtom. Poštu z roku 2018 archivuje do priečinka 2018. Poštu z roku 2019 archivuje do priečinka 2019. https://support.mozilla.org/cs/kb/archivace-zprav

Pokiaľ v Thunderbirde odstránite e-mail, tak sa v skutočnosti iba označí ako odstránený, ale fyzicky zostane. Jeho fyzické odstránenie sa vykoná až použitím voľby "Údržbu priečinkov“. Takže aby ste zmenšili veľkosť preplneného priečinka je nutné ešte vykonať "Údržbu priečinkov": https://support.mozilla.org/cs/kb/provedeni-udrzby-slozek. POSTUP: - Thunderbird - Súbor - Vykonať údržbu priečinkov http://imgbank.cz/images/2015/08/19/Thunderbird_udrzba_priecinkov.jpg

Ďalšou možnosťou je, že ste narazili na limit veľkosti niektorého iného priečinka, kde je maximálny limit tak isto 4GB. V tomto prípade pomôže to isté - uvolniť preplnený priečinok archiváciou, alebo odstránením starých správ, a následným spustením "Údržby priečinkov".

Modified by Ansam

more options

Děkuji za odpověď. Přepnutí do nouzového režimu problém neřeší, jenom se projevuje mírněji - při přepínání jak bylo popsáno výše se okno posune o daleko méně zpráv (jenom asi o 2 dny - cca 20 zpráv). Ale pokud dám "Přijmout zprávy", stejně jsou nové zprávy mimo zobrazené okno.

Problém je pravděpodobně v tom, že ty dvě složky mají opravdu hodně zpráv (7336 a 8158).

Před provedením údržby měla složka "Doručená pošta" 1.2GB a složka "Reklama" 900MB, po provedení údržby to je 879MB a 741MB. Provedení údržby také nepomohlo.

Je zajímavé, že pokud přepínám složku "Doručená pošta" s krátkou složkou kde je 283 zpráv, zobrazení složku "Doručená pošta" poskočí přesně o 283 řádků. Pokud je to se složkou kde je 63 zpráv, poskočení je jenom o 63 řádků. Přitom ta krátká složka zůstane v pořádku. Z toho usuzuji, že program má problémy se zobrazování složek s extrémním počtem zpráv. Přitom stará verze (cca před měsícem) fungovala dobře.

Asi provedu drastické promazání složky "Reklama" a část složky "Doručená pošta" převedu do archivu a uvidím. Bylo by zajímavé zjistit hranici, do které to funguje dobře, možná se to při tom archivování ukáže. Zatím ještě nechám vlákno otevřené a dopíšu, jak to dopadlo po archivování.

more options

Chosen Solution

Vyzerá to tak, že máte narušený PROFIL Thunderbirdu. Vytvorte si NOVÝ PROFIL Thunderbirdu ako test pre kontrolu, či váš súčasný profil nie je príčinou tohoto problému. Na vytvorenie nového profilu môžete použiť odkazy v ponuke Štart - Spustiť (alebo iba WIN+R) a tu vypíšte: "thunderbird -p" - bez úvodzoviek a preverte, či problém pretrváva. Ak problém nepominie, tak sa môžete vrátiť k pôvodnému profilu tiež príkazom "thunderbird -p

http://imgbank.cz/images/2015/08/20/Thunderbird_novy_profil.jpg

Ak je problém odstránený, potom pokračujte v tvorbe (budovaní) NOVÉHO PROFILU Thunderbirdu. Nakoniec môžete ten STARÝ profil odstrániť.

more options

K pokusům jsem se dostal až teď. Vytvořil jsem nový profil, importoval do něj přes "Nástroje -> Import" účty a nastavení, kontakty a e-mailové zprávy (kalendář nepoužívám). Situace byla v podstatě podobná, odskoky při přepínání složek se projevovaly také. Tak jsem ten profil smazal. Nyní jsem zaarchivoval nebo promazal pár největších složek aby mi v nich zbylo jenom max. 100 zpráv. Vytvořil jsem znova nový profil a naimportoval tam znova účty a nastavení, kontakty a e-mailové zprávy (zkrácené). Teď se už problém neprojevil. Ale uvidím, jak se to bude chovat, když bude zpráv přibývat. Pokud se znovu problém objeví, pravděpodobně otočím řazení zpráv podle datumu na descending (od nejnovějších) - tam to fungovalo dobře i v původní variantě - a dál se s tím nebudu zabývat. Každopádně děkuji za odpovědi na můj problém.