Windows Media-bestanden afspelen in Firefox met de Windows Media-plug-in

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 11250
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update, kw, summary
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie

Om Windows Media af te spelen in Firefox dient de Windows Media Player-browserplug-in in Firefox te zijn geïnstalleerd. Er zijn twee verschillende versies:

• De originele, die normaal gesproken in Windows tot aan XP Home/Professional werd meegeleverd
  • De nieuwe versie, die specifiek voor Windows XP en Windows Vista is ontwikkeld en alleen verkrijgbaar is door deze te downloaden. (De nieuwe versie werkt ook in Windows 7).

Dit artikel beschrijft hoe u kunt controleren of de Windows Media Player-plug-in in Windows XP en hoger aanwezig is en hoe u deze kunt installeren. Bij veel XP-gebruikers is de oude plug-in mogelijk al geïnstalleerd, maar het wordt aanbevolen toch de nieuwe plug-in te installeren.

Noot: zelfs als u Windows Media Player op uw systeem hebt geïnstalleerd, kan het zijn dat de plug-in ontbreekt, die nodig is voor het afspelen van Windows Media-audio en -video die in webpagina’s is ingebed.

Windows Media Player was vroeger verkrijgbaar voor het Mac-platform, maar wordt niet langer door Microsoft ondersteund. Flip4Mac is de gekozen vervanger - het voegt afspeelmogelijkheden voor Windows Media toe aan QuickTime.

Mplayer is een populaire Linux-mediaspeler die Windows Media-bestanden kan afspelen. Om Mplayer te kunnen gebruiken voor het afspelen van een Windows Media-stream in Firefox moet u twee pakketten installeren, genaamd gnome-mplayer en gecko-mediaplayer. Mogelijk heeft uw Linux-distributie deze pakketten al beschikbaar voor installatie.

Controleren of de plug-in is geïnstalleerd

Om te zien of u de plug-in al hebt geïnstalleerd:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Plug-ins.
  2. Scroll naar beneden in de lijst en zoek naar een vermelding met de naam
    Microsoft® Windows Media Player Firefox Plugin
    np-mswmp.dll

WMP - Win1

3. Als de vermelding aanwezig is, dan is de plug-in geïnstalleerd.
  4. Als de vermelding ontbreekt, ga dan verder naar de sectie De plug-in installeren.

De plug-in installeren

1. Ga naar de plug-in-downloadpagina op Port25.
    • De Port25-pagina bevat tevens meer gedetailleerde installatie-instructies.
  2. Klik op “Download Now”. Er wordt u gevraagd een bestand op te slaan.
  3. Sla het bestand op op uw bureaublad.
  4. Voer het bestand uit zodra het is gedownload, en de plug-in zal worden geïnstalleerd.
  5. Sluit en herstart Firefox zodra de installatie is voltooid:
    1. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
    2. Start Firefox weer op zodra het volledig is afgesloten.

Installatie

Download en installeer de ‘Flip4Mac WMV Components for QuickTime’ vanaf de Flip4Mac-website. De website bevat meer gedetailleerde installatie- en gebruikersinstructies. Voor informatie over QuickTime, zie het artikel De QuickTime-plug-in gebruiken om geluid en video af te spelen.

De plug-in testen

De volgende koppeling leidt naar een testpagina die de nieuwe Windows Media PlayerFlip4Mac-plug-in vereist. Als de speler wordt geladen en afspeelt, is de plug-in juist geïnstalleerd:

Noot: op Mac OS X 10.6 “Snow Leopard” wordt Firefox standaard in 64-bits modus uitgevoerd. Als u een gele notificatiebalk met de melding Deze pagina vereist een plug-in die alleen in 32-bits modus kan werken ziet, dient u op de knop Herstarten in 32-bits modus te klikken om Firefox opnieuw op te starten, voordat de media worden afgespeeld.

De plug-in in- of uitschakelen

U kunt de Windows Media PlayerFlip4Mac-plug-in uitschakelen of inschakelen in de Add-onbeheerder van Firefox.

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Plug-ins.
  2. Selecteer de Windows Media PlayerFlip4Mac-plug-in in de lijst van plug-ins.
    • Als u de plug-in wilt uitschakelen, klikt u op de knop Uitschakelen.
    • Als u de plug-in weer wilt inschakelen, klikt u op de knop Inschakelen.

Als de plug-in is uitgeschakeld, zullen pagina’s met ingebedde Windows Media-formaten, zoals de koppeling naar de “Windows Media-test” hierboven, niet werken en zal Firefox bij het downloaden van een Windows Media-bestand vragen wat u met het bestand wilt doen, in plaats van het automatisch in Firefox openen.

Koppelingen naar mediabestanden

De Windows Media-formaten die door de plug-in worden afgehandeld omvatten asf, asx, wm, wma, wax, wmv en wvx. Wanneer u op een koppeling klikt om een Windows Media-bestand te downloaden en de plug-in is ingeschakeld, zal dit automatisch in Firefox via de plug-in worden geopend. Als u dit niet wilt, kunt u een andere downloadactie voor Windows Media-bestanden selecteren in de instellingen voor Toepassingen van Firefox. Voor meer informatie, zie Bestandstypes en downloadacties in Firefox beheren.

Probleemoplossing

Als u problemen met Windows Media-inhoud ondervindt, zie dan Bekende problemen met audio en video verhelpen.

Gebaseerd op informatie van Windows Media Player (mozillaZine KB)