De QuickTime-plug-in gebruiken om geluid en video af te spelen

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Vanaf Firefox-versie 52 is de ondersteuning voor alle NPAPI-plug-ins behalve Adobe Flash stopgezet. Zie dit artikel voor details.

QuickTime voor Windows wordt niet meer door Apple ondersteund en bevat bekende kritieke beveiligingslekken. U kunt de QuickTime-toepassing het beste verwijderen als u deze hebt geïnstalleerd. De QuickTime-browserplug-in is geblokkeerd voor uw bescherming.

quicktime_logo.pngDe QuickTime-toepassing van Apple, Inc. bevat een browserplug-in waarmee u filmpjes en andere onlinemedia in uw Firefox-browser kunt afspelen. QuickTime bevindt zich standaard op Mac-systemen en is beschikbaar voor Windows. Dit artikel legt uit hoe u kunt controleren of QuickTime is geïnstalleerd en werkt en bevat enkele suggesties voor probleemoplossing als u problemen hebt met QuickTime.

Noot: QuickTime is niet beschikbaar voor het Linux-platform, maar Mplayer is een populaire Linux-mediaspeler die QuickTime-media kan afspelen. Om Mplayer te gebruiken voor het afspelen van een QuickTime-gegevensstroom in Firefox, moet u twee programma’s installeren, genaamd gnome-mplayer en gecko-mediaplayer. Mogelijk heeft uw Linux-distributie deze pakketten al beschikbaar voor installatie.

Noot: de 64-bits versie van Firefox herkent of ondersteunt deze plug-in niet.
Belangrijk: de QuickTime-browserplug-in is standaard niet beschikbaar op Mac OS X 10.11 (El Capitan), OS X 10.10 (Yosemite) en OS X 10.9 (Mavericks). Bekijk dit ondersteuningsartikel van Apple voor een uitleg en stappen om de plug-in in Firefox beschikbaar te maken:
Als de webbrowser meldt dat de QuickTime-plug-in ontbreekt.

QuickTime testen

Bezoek deze pagina om te zien of QuickTime is geïnstalleerd en werktom te zien of de QuickTime-browserplug-in werkt:

Als de QuickTime-video wordt afgespeeld, is de QuickTime-plug-in geïnstalleerd en ingeschakeld.

Noot: om de test op een Windows-systeem te kunnen voltooien, dient u mogelijk de communicatie van bepaalde functies van Firefox via uw Windows-firewall toe te staan. Om deze functies in te schakelen, klikt u op Niet blokkeren wanneer daarom door Firefox wordt gevraagd.

QuickTime installeren of bijwerken

Om QuickTime te installeren of bij te werken naar de meest recente versie:

Noot: de meest recente versie van QuickTime 7 is voor Windows 7 of Vista. Als u QuickTime op andere Windows-besturingssystemen installeert, biedt het mogelijk niet de volledige functionaliteiten. Bezoek deze downloadpagina bij Apple voor meer informatie over huidige en vorige QuickTime-versies.
  1. Ga naar de Apple QuickTime-downloadpagina.
  2. Download het QuickTime-installatiebestand naar uw computer.
  3. Sluit Firefox zodra het downloaden is voltooid.
  4. Zoek het bestand dat u hebt gedownload en dubbelklik hierop om de QuickTime-installatie te starten.

Vanaf QuickTime-versie 7.7.9 wordt de browserplug-in niet meer standaard geïnstalleerd, en wordt deze verwijderd als er een eerdere versie van QuickTime op uw computer aanwezig is.

Als u QuickTime 7.7.9 of hoger installeert, dient u de installatieoptie ‘Aangepast’ te selecteren in plaats van een ‘Standaard’ installatie, zodat u de optionele QuickTime Web Plug-in kunt toevoegen. Als u QuickTime al hebt geïnstalleerd of bijgewerkt, kunt u de browserplug-in via deze stappen toevoegen:

1. Zoek het Quicktime-installatiebestand dat u eerder hebt gedownload en dubbelklik hierop. (Als alternatief kunt u het Windows Configuratiescherm openen, Programma’s en daarna Programma’s en onderdelen kiezen, QuickTime in de lijst met geïnstalleerde programma’s selecteren en op Wijzigen klikken.)
  2. Selecteer Aanpassen in het venster ‘QuickTime voor Windows’ dat wordt geopend.

QT779installer-Modify
  3. Kies in het venster ‘QuickTime-productonderdelen’ Optionele QuickTime-onderdelen en onder QuickTime-webplug-in de vervolgkeuzeoptie Het volledige onderdeel wordt op de lokale vaste schijf geïnstalleerd.

QT779installer-WebPlugin
  4. Klik op de knop Wijzigen.

De installatie van QuickTime wordt voltooid en de browserplug-in wordt geïnstalleerd. Als u een installatiefout ziet, sluit dan Firefox (wanneer geopend) en probeer het opnieuw. Als u Firefox weer opent, zou de QuickTime-plug-in de Add-onbeheerder moeten worden vermeld.

QuickTime is vooraf geïnstalleerd en kan worden bijgewerkt via de software-updatefunctie van Mac OS X.

De browserplug-in in- of uitschakelen

U kunt de browserplug-in uitschakelen of inschakelen in de Add-onbeheerder van Firefox als QuickTime is geïnstalleerd.
Als de browserplug-in is uitgeschakeld, zullen de hierboven genoemde QuickTime-tests en andere ingebedde QuickTime-media niet worden afgespeeld, ondanks dat QuickTime is geïnstalleerd.
  1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Plug-ins.
  2. Selecteer QuickTime Plug-in in de lijst van plug-ins.
    • Als u de plug-in wilt uitschakelen, selecteert u Nooit activeren in het bijbehorende vervolgkeuzemenu.
    • Als u de plug-in weer wilt inschakelen, selecteert u Altijd activeren in het bijbehorende vervolgkeuzemenu.

Wijzigen hoe media worden geopend

Koppelingen naar mediabestanden

Als u op een koppeling klikt om een mediabestand te downloaden en de QuickTime-plug-in dat type bestand kan openen, zal het automatisch in Firefox met de QuickTime-plug-in worden geopend. U kunt dit gedrag wijzigen door in de instellingen van uw Firefox-toepassing een andere downloadactie te selecteren. Voor meer informatie, zie Bestandstypes en downloadacties in Firefox beheren.

Ingebedde media

U kunt alleen de bestandstypen wijzigen die met QuickTime Player zijn verbonden. De internetmediatypen die door de browserplug-in worden geopend, zijn standaard voor alle ondersteunde typen media ingeschakeld en kunnen niet anders worden geconfigureerd.

De QuickTime-plug-in schakelt bepaalde typen media standaard in. Als u problemen met ingebedde media in een webpagina ondervindt, kunt u de QuickTime-browserplug-in opnieuw configureren:

1. Open de QuickTime Player.
  2. Klik boven in het QuickTime-venster op het menu Bewerken en selecteer Voorkeuren, gevolgd door QuickTime-voorkeuren…. Het venster QuickTime-voorkeuren verschijnt.
  3. Selecteer in dit venster het tabblad Browser en klik vervolgens op MIME-instellingen…. Het venster MIME-typen wordt geopend.

4. In het venster MIME-typen kunt u aangeven welke media-indelingen u in Firefox door QuickTime wilt laten afspelen. Deze instellingen zijn alleen van toepassing op onlinebestanden; ze zijn niet van toepassing op bestanden die door uw besturingssysteem worden geopend.

Aanbevolen MIME-typen

Audio

• AIFF-audio
  • uLaw/AU-audio
  • MIDI
  • WAVE-audio

MPEG

• MPEG-media
  • MPEG-audio
  • MPEG-4-media

MP3

• MP3-audio

QuickTime de-installeren

Bekijk voor informatie over het de-installeren van QuickTime de volgende artikelen bij Apple Support:

Gebaseerd op informatie van Quicktime (mozillaZine KB)