Instellingen voor de vormgeving van websites wijzigen in Firefox

Als u een website bezoekt, wijzigt de vormgeving om overeen te komen met het thema van uw browser. Als u in de voorkeuren van uw browser een licht thema instelt voor Firefox en vervolgens een donker thema kiest in het kleurstellingenpalet, zullen kleurstellingen het lichte thema overschrijven en wordt de vormgeving van de websites aangepast aan het nieuwe donkere thema.

U kunt dit gedrag configureren en het kleurschema kiezen dat u wilt gebruiken voor die websites. Volg de onderstaande stappen om deze instellingen te benaderen:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Ga naar het paneel Algemeen aan de linkerzijde.
  3. Scroll naar Taal en Vormgeving.
  4. Selecteer het kleurschema dat u wilt gebruiken voor de door u bezochte websites.
    Language_ApperanceFx106settings-WebsiteAppearance

U kunt ervoor kiezen dat de vormgeving van de website overeen komt met uw:

• Firefox-thema: deze optie zorgt ervoor dat websites overeen komen met het geselecteerde Firefox-thema, of dit nu een thema van een derde partij is, Alpenglow, kleurstellingen, enz.
  • Systeemthema: deze optie zorgt ervoor dat websites overeen komen met uw systeemthema.
  • Licht thema: deze optie wijzigt het kleurschema van een website naar licht.
  • Donker thema: deze optie wijzigt het kleurschema van een website naar donker.

U kunt kiezen uit deze kleurenschema’s:

• Automatisch: deze optie zorgt ervoor dat websites overeen komen met het geselecteerde Firefox-thema, of dit nu een thema van een derde partij is, Alpenglow, kleurstellingen, enz.
  • Licht: deze optie wijzigt het kleurschema van een website naar licht.
  • Donker: deze optie wijzigt het kleurschema van een website naar donker.
Noot: sommige thema’s zijn ontworpen om alleen overeen te komen met lichte en donkere schema’s. In deze gevallen wordt de vormgeving van de websites aangepast aan uw Firefox-thema. Aangezien de meeste kleurstellingen echter niet zijn ontworpen om specifiek met lichte of donkere schema’s overeen te komen, wordt de vormgeving van websites aangepast aan het kleurschema van uw besturingssysteem als u dergelijke kleurstellingen selecteert.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen de vormgeving van het besturingssysteem, websitevormgeving en browserthema’s?

• De instellingen van de vormgeving van uw besturingssysteem bepalen hoe de gebruikersinterface van uw apparaat wordt getoond.
  • Websitevormgeving refereert naar de manier waarop de inhoud van door u bezochte webpagina’s in uw browser wordt getoond.
  • Browserthema’s wijzigen de vormgeving van de browser; dit zijn bijvoorbeeld de elementen die onderdeel uitmaken van de browser (menu’s, knoppen, tabbladen enz.). Voor meer informatie, zie Thema’s gebruiken om het uiterlijk van Firefox te wijzigen.

Worden mijn instellingen voor websitevormgeving bijgewerkt als ik een nieuwe browserkleurstelling of nieuw systeemthema selecteer?

Nee. U kunt beslissen of u de weergave van de website wilt laten overeenkomen met uw Firefoxthema, kleurstelling, of besturingssysteem. Deze instellingen wijzigen niet, ongeacht de kleurstelling of het browserthema dat u selecteert.

Wat gebeurt er als ik aangepaste kleuren selecteer in mijn voorkeuren?

U kunt de websitevormgeving ook configureren in de sectie Kleuren onder Taal en Vormgeving (zie dit artikel voor details). Hier kunt u elementen zoals de tekstkleur en achtergrond van een website configureren. Sommige wijzigingen die u in deze sectie aanbrengt kunnen uw instellingen in Taal en Vormgeving overschrijven. Als dit het geval is, krijgt u een waarschuwing te zien over deze wijzigingen.

ColorSelection_warning Fx106settings-WebsiteAppearance-OverrideWarning

Deze waarschuwingsnotificatie wordt alleen in de volgende gevallen getoond:

• U hebt Altijd of Alleen bij thema’s met hoog contrast geselecteerd in het paneel Kleuren en u gebruikt Windows+HCM (modus Hoog contrast).
  • U hebt Altijd of Alleen bij thema’s met hoog contrast geselecteerd in het paneel Kleuren en u hebt het vinkje bij Systeemkleuren gebruiken weggehaald.

Hoe worden mijn instellingen voor websitevormgeving beïnvloed als ik de modus Hoog contrast van mijn besturingssysteem gebruik?

De modus Hoog contrast helpt visuele vermoeidheid tegen te gaan. Om deze reden hebben wijzigingen aan websitevormgeving of aangepaste kleurinstellingen geen invloed op de browser als de modus Hoog contrast is ingeschakeld, behalve in de hierboven beschreven situaties.

Waarom past Firefox mijn selectie van Donker toe op interne pagina’s, maar worden websites altijd als Licht getoond?

Dit kan worden veroorzaakt door het inschakelen van de voorkeur privacy.resistFingerprinting in de geavanceerde Configuratie-editor. Deze functie reduceert de mogelijkheid van websites om enkele minder gebruikte instellingen te detecteren, zodat uw browser minder uniek lijkt, maar ten gevolge hiervan kunnen sommige functies voor websiteaanpassingen niet werken als bedoeld. Zie voor meer informatie De bescherming van Firefox tegen fingerprinting.