Thunderbird en Gmail

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Thunderbird kan zo worden geconfigureerd dat het vloeiend samenwerkt met de Gmail-service van Google. Berichten worden tussen uw lokale versie van Thunderbird en het webgebaseerde Gmail gesynchroniseerd.

Vanaf 30 mei 2022 staat Google geen toegang voor minder veilige apps meer toe voor Gmail-accounts, waarvoor OAuth is vereist. Als u gebruik maakt van door Google geleverde ‘app-wachtwoorden’, voert Thunderbird versie 91.8.0 en hoger die omzetting voor u uit. Verder werken Gmail-accounts niet met Thunderbird 31 en ouder, omdat deze versies OAuth van Google (geïmplementeerd in bug 849540) niet ondersteunen.

Uw Gmail-account configureren

Om Thunderbird te configureren voor het gebruik met Gmail, zorgt u er eerst voor dat IMAP is ingeschakeld bij uw Gmail-account (de standaard voor nieuwe Gmail-accounts). Zie Gmails instructies voor hulp.

Controleer goed of ‘Apps met lagere beveiliging’ is ingeschakeld. Zie Googles artikel over ‘minder veilige apps’ voor hulp.

Selecteer vervolgens Bestand > Nieuw > Bestaande e-mailaccount…. Het dialoogvenster E-mailaccountset-up wordt getoond. Nadat u uw accountgegevens hebt ingevoerd (echte naam, e-mailadres en wachtwoord), zal Thunderbird automatisch uw Gmail-verbinding configureren. Klik op Gereed en meld u aan met uw Google-account als hierom wordt gevraagd. Thunderbird begint uw bestaande berichten te downloaden.

Bekijk ten slotte de door Google aanbevolen instellingen voor Thunderbird, zodat uw lokale acties, zoals labellen en verwijderen, overeenkomen met de acties van Gmail en geen conflicten veroorzaken.

Wend u voor meer gedetailleerde informatie tot:

Bijzonderheden van Gmail

Berichten archiveren

Om consistent te blijven met het gedrag van Gmail, archiveert Thunderbird uw bericht in de map Alle berichten, en niet in een map Archieven, zoals dat gebeurt bij andere accounts (en is beschreven in het artikel Gearchiveerde berichten).

Gmail Archive settings
De knop Archiveringsopties… voor Gmail-accounts is uitgeschakeld, omdat het definiëren van de detaillering van archivering bij Gmail niet nodig is.

Abonneren op mappen en synchroniseren van berichten

Gmail-labels en Thunderbird-mappen begrijpen

Gmail gebruikt een speciale implementatie van IMAP. In deze implementatie worden Gmail-labels Thunderbird-mappen. Wanneer u een label aan een bericht in Gmail toevoegt, maakt Thunderbird een map aan met dezelfde naam als het label en wordt het bericht in die map opgeslagen. Op dezelfde wijze zal, als u een bericht naar een map in Thunderbird verplaatst, Gmail een label aanmaken met de mapnaam en dit aan het bericht toekennen.

Als u een bericht naar een andere map kopieert, slaat Gmail nog steeds slechts één bericht op, maar past het beide mapnamen als labels erop toe. Als u een kopie van een bericht naar de Prullenbak verplaatst, worden alle labels verwijderd en verschijnt het bericht in geen enkele map meer.

In het onderstaande voorbeeld komen de mappen op hetzelfde niveau als de map [Gmail] (Privé, Facturen, Reizen en Werk) overeen met Gmail-labels.

default gmail folders

Er is ook een aantal speciale submappen voor de map [Gmail]:

• Alle berichten: bevat alle berichten van uw Gmail-account, inclusief verzonden en gearchiveerde berichten. Berichten die u in uw Postvak IN ziet zullen ook in de map [Gmail]/Alle berichten verschijnen.
  • Concepten: bevat conceptberichten.
  • Verzonden berichten: bevat verzonden berichten.
  • Spam: bevat spamberichten die als spam zijn gemarkeerd (door Gmail of Thunderbird).
  • Met ster: bevat berichten die van een ster zijn voorzien (door Gmail of Thunderbird).
  • Prullenbak: bevat verwijderde berichten.
  • Belangrijk: bevat berichten die Gmail heeft gemarkeerd als ‘belangrijk’. (Zie Overzicht van Postvak Prioriteit voor meer details over deze Gmail-functie.)

Abonneren op of uitschrijven van mappen (labels)

U kunt instellen welke Gmail-mappen u in Thunderbird wilt weergeven. Standaard worden alle Gmail-mappen weergegeven, zoals hierboven beschreven. Klik met de rechtermuisknop op de accountnaam en selecteer Abonneren… om de mapweergave te configureren.

subscribe gmail folders

Haal de vinkjes weg bij alle mappen die u niet in Thunderbird wilt laten weergeven. Berichten zullen nog steeds worden gedownload en beschikbaar zijn via de map Alle berichten. Ze worden ook opgenomen in zoekresultaten. Het Gmail-label (de Thunderbird-map) zal echter niet worden weergegeven.

Mappen (labels) synchroniseren

Als u al uw Gmail-labels en -berichten in Thunderbird wilt zien maar wilt voorkomen dat alle berichten naar uw systeem worden gedownload, wilt u wellicht de synchronisatie-instellingen aanpassen. Op deze manier kunt u vastleggen welke map moet worden gesynchroniseerd. Als u geen map synchroniseert, zal de berichtkop nog wel in Thunderbird worden weergegeven, maar wordt de berichtinhoud pas gedownload zodra u op de berichtkop klikt.

Als u de wijze waarop berichten worden gedownload wilt aanpassen, dient u de synchronisatieopties voor de account en individuele mappen in te stellen. (Extra > Accountinstellingen…Bewerken > Accountinstellingen…) Zie IMAP-synchronisatie voor meer informatie.

De berichtenlijsten in Thunderbird wijken af van de webinterface

Als sommige berichten onverwacht verschijnen in uw Postvak IN, of niet verschijnen als u ze wel verwacht, dient u mogelijk de instelling voor Gefilterde berichten om te schakelen op de instellingenpagina Inbox van Gmail.

U kunt ook wijzigen of de interface van Gmail berichten moet groeperen op gesprekken met de instelling Gespreksweergave op de instellingenpagina Algemeen, om overeen te komen met uw voorkeur in Thunderbird.

Zie het ondersteuningsartikel over hoe u Gmail-instellingen wijzigt.

Een Gmail-account bijwerken om OAuth te gebruiken

Thunderbird zal normaliter uw Gmail-account automatisch instellen of bijwerken naar OAuth. Als er iets misgaat, kunt u de onderstaande hints gebruiken om dit handmatig te controleren en in te stellen. Lees Automatische omzetting van Google e-mailaccounts naar OAuth2.0-authenticatie voor meer details en hoe u diverse OAuth-problemen oplost.

Het volgende is van toepassing op zowel POP- als IMAP-accounts.

• Cookies in Thunderbird instellen:
    1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘Fx57menu’ bestaat niet. en klik op Voorkeuren, wat een nieuw tabblad opent.
    2. Selecteer Privacy & Beveiliging.
    3. Plaats in de sectie Webinhoud een vinkje naast Cookies van websites accepteren.
  • U moet mogelijk een uitzondering instellen:
    1. Klik op de knop Uitzonderingen….
    2. Voeg een uitzondering toe voor https://accounts.google.com.
    3. Stel deze in op Toestaan.
    4. Klik op Wijzigingen opslaan.
  • De authenticatiemethode wijzigen in Accountinstellingen:
    1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘Fx57menu’ bestaat niet. (of in de Menubalk ExtraBewerken) en selecteer Accountinstellingen, wat in een nieuw tabblad wordt geopend.
    • De authenticatiemethode voor uitgaande SMTP wijzigen:
      1. Selecteer in het paneel links de POP-/IMAP-accountnaam en kijk rechtsonder naar de Uitgaande server (SMTP).
      2. Klik op de knop SMTP-server bewerken….
      3. Stel de Authenticatiemethode in op OAuth2.
      4. Klik op OK.
    • De authenticatiemethode voor inkomend verkeer wijzigen:
      1. Selecteer in het paneel links Serverinstellingen voor uw Gmail-account.
      2. Stel de Authenticatiemethode in op OAuth2.

Sluit Thunderbird af en wacht enkele momenten totdat de achtergrondprocessen zijn voltooid. Start vervolgens Thunderbird opnieuw.

Gmail zal u vragen om uw Gmail-adres en uw wachtwoord in te geven, dat hetzelfde is als het wachtwoord dat u gebruikt om Gmail via het web te gebruiken. Volg de instructies om Thunderbird toegang te geven tot de server.

Er wordt een OAuth-token opgeslagen in Thunderbird, op dezelfde locatie als wachtwoorden.

Nuttige add-ons

Zie ook