Automatische omzetting van Google e-mailaccounts naar OAuth2.0-authenticatie

Vanaf Thunderbird 91.8.0 converteert Thunderbird, als u bijwerkt vanaf een versie lager dan 91.8.0, de authenticatiemethode van Gmail-accounts naar OAuth 2.0 om gebruikers te helpen te voldoen aan de eis van Google om bij Gmail aan te melden met OAuth 2.0. Deze wijzigingen worden door Google verplicht.

We raden u aan om bij te werken naar de nieuwste versie van Thunderbird voor de laatste beveiligingsfixes en vele andere bugfixes en verbeteringen. Als u echter op eigen risico een oude versie van Thunderbird onder 91.8.0 wilt blijven gebruiken, dient u de authenticatiemethode zelf te wijzigen in OAuth2. U kunt ook in elke nieuwere versie van Thunderbird de volgende stappen gebruiken om te controleren of uw authenticatiemethode daadwerkelijk is ingesteld op OAuth2.

Ervoor zorgen dat uw Thunderbird-Gmail-account is ingesteld op OAuth2

Uitgaande server (SMTP)

1. Klik > Accountinstellingen.
  2. Selecteer uw account (b.v. Jan@example.com) in de accountlijst links.
  3. Zoek onderin het instellingenpaneel naar Uitgaande server (SMTP).
  4. Klik rechts op de knop SMTP-server bewerken….
  5. Zorg er in het dialoogvenster SMTP-server voor dat Authenticatiemethode is ingesteld op OAuth2.
  6. Klik op de knop OK om uw SMTP-serverinstellingen te bevestigen.

Inkomende server

1. Klik > Accountinstellingen.
  2. Selecteer uw account (b.v. Jan@example.com) in de accountlijst links.
  3. Selecteer onder uw accountnaam de subsectie Serverinstellingen (als deze niet zichtbaar is, wissel dan eerst de knop >).
  4. Zorg ervoor dat Beveiligingsinstellingen > Authenticatiemethode is ingesteld op OAuth2.

Cookies en JavaScript moeten zijn ingeschakeld om het instelproces voor OAuth 2.0 te laten werken. Als u cookies in Thunderbird hebt geweigerd, mislukt het OAuth-instelproces, omdat sommige cookies moeten worden geaccepteerd om gegevens op te slaan tussen pagina-updates. U dient cookies ten minste tijdelijk te accepteren met een van de hieronder beschreven methodes.

Falen van OAuth vanwege geweigerde cookies voorkomen of corrigeren

Controleer eerst uw algemene instelling voor cookies in Thunderbird:

• Kies > VoorkeurenInstellingen > Privacy & Beveiliging > Webinhoud.
  • Kijk naar het selectieveld Cookies van websites accepteren.

Als Cookies van websites accepteren niet is aangevinkt, kies dan een van de volgende mogelijkheden en ga opnieuw door het OAuth-authenticatieproces:

• Maak een uitzondering aan om cokies van Google te accepteren:
    • Klik op de nabijgelegen knop Uitzonderingen… om het dialoogvenster Uitzonderingen – Cookies te openen.
    • Voer https://accounts.google.com in in het invoerveld Adres van website.
    • Kies Toestaan en daarna Wijzigingen opslaan.
  • U kunt ook alle cookies accepteren:
    • Plaats een vinkje bij Cookies van websites accepteren.

U kunt desgewenst, nadat u door het OAuth-proces bent gegaan, cookies weer weigeren, omdat het ontvangen en verzenden van e-mail zal werken met cookies geweigerd. Het weigeren van alle cookies of het verwijderen van de uitzondering heeft echter als nadeel dat, wanneer het OAuth-token op een toekomstig moment verloopt, het OAuth-dialoogvenster weer wordt getoond en weer zal falen totdat u de vereiste cookies accepteert.

Lees het artikel Paneel Privacy - Instellingen voor externe inhoud en cookies in Thunderbird voor meer details over cookies.

Falen van OAuth vanwege uitgeschakelde JavaScript voorkomen of corrigeren

1. Klik op > VoorkeurenInstellingen > Algemeen
  2. Klik vanuit de rechterbenedenhoek van het instellingenpaneel Algemeen op Configuratie-editor.
  3. Kopieer of typ het volgende in het zoekveld Naam voorkeursinstelling zoeken: javascript.enabled.
  4. U zou nu een resultaatregel moeten zien voor de instelling javascript.enabled.
    • Als javascript.enabled op true staat, hoeft u niets te wijzigen.
    • Als javascript.enabled op false is ingesteld, dient u dit te wijzigen naar true door rechts op de knop Wisselen Fx71aboutconfig-ToggleButton te klikken.

Controleren of de juiste authenticatietokens zijn opgeslagen

• Klik > Voorkeuren > Privacy & Beveiliging > Wachtwoorden > Opgeslagen wachtwoorden.
    • Als accountauthenticatie is ingesteld op OAuth2 en de OAuth-aanmelding succesvol was, ziet u vermeldingen voor elke gebruikersnaam (Gmail-account) in de vorm
oauth://accounts.google.com (https://mail.google.com/ …)
Noot: de vermelding oauth is een OAuth2-authenticatietoken en geen wachtwoord.
  • Als accountauthenticatie is ingesteld op OAuth2 en OAuth-aanmelding niet succesvol was, controleer dan uw wachtwoordvermeldingen op providers in de volgende vorm en verwijder ze
imap://imap.gmail.com (imap://imap.gmail.com)
smtp://smtp.gmail.com (smtp://smtp.gmail.com)

Als u nog steeds problemen ondervindt, kunt u een vraag stellen bij Thunderbird-ondersteuning.