Tips voor onlinewinkelen

Dit artikel wurdt net mear ûnderhâlden, dus de ynhâld derfan kin ferâldere wêze.

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Gek op het gemak van onlinewinkelen maar bezorgd vanwege identiteitsdiefstal? Firefox bevat hulpmiddelen die uw gegevens veilig helpen houden. Volg eenvoudig deze tips voor een veilige en stressvrije online-ervaring.

Tip 1: winkel alleen op vertrouwde en beveiligde websites

Kijk naar het hangslotsymbool in de adresbalk voordat u privégegevens verzendt. Het hangslot toont aan dat uw verbinding is beveiligd, zodat identiteitsdieven uw gegevens niet kunnen “afluisteren” en uitpakken.

Door op het pictogram in uw adresbalk te klikken wordt ook duidelijk wie de eigenaar van de website is en wie deze heeft geverifieerd. Deze informatie helpt u namaakwebsites te vermijden die proberen u te misleiden en uw gegevens te laten delen.

Paypal - Green padlock - Mac

Voor meer informatie, zie Hoe weet ik of mijn verbinding met een website is beveiligd?

Tip 2: gebruik sterke wachtwoorden

Vermijd het aanmaken van wachtwoorden die eenvoudig zijn te raden, en probeer niet voor al uw online-accounts hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Volg deze tips voor het aanmaken van sterke wachtwoorden die voor u makkelijk te onthouden zijn, maar moeilijk voor anderen om deze te bedenken.

Tip 3: bescherm uw navigatiegegevens

Als u de computer met iemand anders deelt, volg dan deze tips om uw gegevens, zoals navigatiegeschiedenis en aanmeldingen, privé te houden:

• Gebruik de privénavigatiemodus bij het winkelen om te voorkomen dat uw geschiedenis, voorkeuren voor websites of aanmeldingen door anderen worden opgeslagen en benaderd. Privénavigatie blokkeert tevens cookies, wat voorkomt dat fraudeurs en meeluisteraars uw gedrag volgen.
private browsing - fx29 - win8private browsing - fx29 - macprivate browsing - fx29 - linux
  • Als u op een gedeelde computer vergeet de privénavigatiemodus te gebruiken, maak u dan geen zorgen. U kunt toch de knop Vergeten forget button gray gebruiken om snel uw recente gegevens te verwijderen zonder de rest te beïnvloeden.
forget controls
  • Gebruik een hoofdwachtwoord om uw bewaarde aanmeldingsgegevens te beschermen. Dit voorkomt dat anderen uw opgeslagen aanmeldingsgegevens gebruiken om toegang tot uw accounts op een gedeeld of gestolen apparaat te verkrijgen.
Vermijd het gebruik van een openbare computer op een open draadloos netwerk, zoals bij een koffiehuis, computerlaboratorium of bibliotheek. Open draadloze netwerken vormen toch een risico op gegevensdiefstal.