Funksjoner i Firefox for personvern og sikkerhet

Når brukere ser etter en avansert nettleser, er personvern og sikkerhet noe man legger stor vekt på. Firefox anerkjenner dette og tilbyr noen av de mest avanserte og tilpasningsvennlige funksjonene som finnes for personvern og sikkerhet i en nettleser.

I denne artikkelen gjennomgår vi noen av de viktigste funksjonene vi har utviklet for å gi deg kontroll over den informasjonen du deler, og for å beskytte deg mot sikkerhetstrusler på nettet. Besøk våre artikler om personvern og sikkerhet for å lære mer om hvordan Firefox beskytter deg.

Personvern

Vi jobber kontinuerlig med å utvikle funksjoner som beskytter nettaktiviteten din mot å bli sporet og spionert på. Slik sørger Firefox for at personvernet ditt blir ivaretatt:

Utvidet sporingsbeskyttelse

Utvidet sporingsbeskyttelse blokkerer kjente sporere gjemt på nettsteder du besøker, som samler informasjon vedrørende nettaktiviteten din.

Komplett beskyttelse mot infokapsler (cookies)

Total beskyttelse mot infokapsler er en forbedring av Utvidet sporingsbeskyttelse. Funksjonen lager en kakeboks der infokapsler etterlatt på datamaskinen din blir isolert for å forhindre at de sporer nettaktiviteten din på tvers av forskjellige nettsteder.

DNS over HTTPS

Når du skriver inn domene-navnet til et nettsted i adresselinjen, sender DNS-over-HTTPS det til en DNS-tjener via en kryptert HTTPS-forbindelse. Dette forhindrer tredjeparter fra å se hvilke nettsteder du forsøker å nå.

Fingerprinting

Fingerprinting beskyttelsen i Firefox advarer deg om nettsteder som samler informasjon om innstillinger i nettleseren din. Ved hjelp av slike digitale fingeravtrykket, bygger de opp en unik profil av deg for å kartlegge dine besøk på forskjellige nettsteder.

Sikkerhet

Følgende funksjoner er utviklet for at du trygt skal kunne surfe på nettet, og for å forhindre eller iverksette tiltak mot sikkerhetstrusler:

Beskyttelse mot nettfisking (phishing) og skadevare

Disse funksjonene advarer deg når et nettsted du besøker er rapportert som et Villedende nettsted (også kjent som phishing-sider), som kilde til Uønsket programvare eller som et Angreps-nettsted programmert for å skade datamaskinen din (også kjent som skadevare).

Firefox Monitor

Firefox Monitor advarer deg dersom noen av nettkontoene dine er kompromittert i et kjent datainnbrudd. Funksjonen hjelper også brukere med å bekjempe datainnbrudd ved å advare dem når de besøker et nettsted som tidligere har vært utsatt for datainnbrudd.

Kun-HTTPS-modus

Denne sikkerhetsforsterkende modusen tvinger all datatrafikk til å bruke en sikker, kryptert forbindelse (protokoll) som heter HTTPS.

Tillegg for personvern og sikkerhet

Beholdere

Med Firefox Multi-Account Containers kan du holde forskjellige deler av nettlivet ditt adskilt i fargekodede beholdere (faner). Infokapsler plasseres i de beholderne de hører hjemme, noe som gjør det mulig å bruke nettet med flere forskjellige kontoer, og å integrere Mozilla VPN for å få et ekstra lag med personvern.

I tillegg kan du installere Facebook Container, som gjør det vanskeligere for Facebook og Meta nettsteder å spore deg rundt på nettet. Facebook Container-utvidelsen for Firefox gir deg kontroll og isolerer nettaktiviteten din fra Facebook.

Firefox Relay

Med Firefox Relay kan du lage e-post aliaser som fremsender e-post til den virkelige Innboksen din. Bruk dette til å skjule din virkelige e-postadresse og beskytt deg mot hackere og uønsket e-post.

Relaterte lenker

Sjekk følgende for å lære mer om personverns-prinsippene som styrer vår virksomhet: