Kun-HTTPS-modus i Firefox

Denne sikkerhetsforsterkende modusen tvinger all datatrafikk til nettsteder til å bruke en sikker, kryptert protokoll som heter HTTPS. De fleste nettsteder støtter allerede HTTPS; noen støtter både HTTP og HTTPS. Ved å aktivere denne modusen, er du garantert at all datatrafikken din vil bruke HTTPS og vil derfor være sikker. Lær mer om fordelene og hvordan du aktiverer Kun-HTTPS-modus.

Hva er forskjellen på HTTP og HTTPS?

HTTP står for Hypertext Transfer Protocol. Det er den grunnleggende protokollen for verdensveven og den formidler grunnleggende interaksjoner mellom nettlesere og nett-tjenere. Problemet med den ordinær HTTP-protokollen, er at data som overføres fra tjeneren til nettleseren ikke er kryptert. Det betyr at informasjon kan sees, stjeles og endres. HTTPS protokollen løser dette ved å bruke et SSL (Secure Sockets Layer) sertifikat. Dette setter opp en sikker, kryptert forbindelse mellom tjeneren og nettleseren som beskytter følsom informasjon.

Aktiver Kun-HTTPS-modus

Ved å bruke Kun-HTTPS modus blir all datatrafikk kryptert og sikker. Da kan du leve i trygg forvisning om at ingen kan sniktitte på innholdet i sidene du besøker eller avlytte forbindelsen til et nettsted for å stjele passordene dine, kredittkortinformasjon, eller annen personlig informasjon. Dette er spesielt nyttig når du bruker et offentlig WiFi der du på ingen måte kan stole på integriteten til internettforbindelsen din.

For eksempel, når Kun-HTTPS modus er aktiv og du besøker et nettsted som http://example.com, vil Firefox i det stille oppgradere til https://example.com:

ConnectionUpgradeExample

Aktivere/Deaktivere Kun-HTTPS modus

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. Velg Personvern og sikkerhet i menyen til venstre.
  3. Rull ned til Kun-HTTPS-modus.
  4. Marker med en av knappene om du vil aktivere eller deaktivere kun-HTTPS-modus, eller kun aktivere den i private vinduer.
    Fx111WinNorskKun-HTTPS-ModusInnstillinger

Sikkert nettsted er ikke tilgjengelig

Noen nettsteder støtter kun HTTP og tilkoblingen kan ikke oppgraderes. Dersom Kun-HTTPS-modus er aktivert og en HTTPS-versjon av et nettsted ikke er tilgjengelig, vil du få opp en Sikkert nettsted er ikke tilgjengelig side:

Fx111WinNorskSikkertNettstedIkkeTilgjengelig

Om du klikker på Fortsett til HTTP-nettstedet aksepterer du risikoen og vil komme inn på en HTTP-versjon. Kun-HTTPS-modus deaktiveres midlertidig for det nettstedet.

Klikk på Gå tilbake om du vil unngå ukrypterte tilkoblinger.

Deaktiver Kun-HTTPS-modus for visse nettsteder

Om Kun-HTTPS-modus er aktivert, og du ofte besøker et nettsted som ikke støtter HTTPS eller ikke ser ut til å gjengi visse elementer på siden korrekt, kan du deaktivere Kun-HTTPS-modus for det nettstedet.

1. Klikk på lås-ikonet i adresselinjen.
  2. Bruk nedtrekksmenyen under Kun-HTTPS-modus og velg Av.
    Fx111WinNorskSlaAvKunPerNettsted

Legg til unntak for HTTP nettsteder når Kun-HTTPS-modus brukes

Om et nettsted ikke gjengis riktig og det er et du stoler på og vil besøke, kan du slå av Kun-HTTPS-modus for det nettstedet. Unntak gjør at du kan besøke en HTTP-versjon av et nettsted når du ellers opererer i Kun-HTTPS-modus. Unntak kan gis midlertidig for en enkelt sesjon, eller permanent. Slik legger du til et unntak for et nettsted:

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. Velg Personvern og sikkerhet fra menyen til venstre.
  3. Rull ned til Kun-HTTPS-modus.
  4. Velg Aktiver kun-HTTPS i alle vinduer.
  5. Klikk på Behandle unntak… for å åpne Unntak - kun-HTTPS-modus-vinduet.
    Fx111WinNorskUnntakFraKunHTTPS
  6. Skriv inn nøyaktig adresse til HTTP-nettstedet du vil deaktivere Kun-HTTPS-modus for.
  7. Velg Slå av for permanent deaktivering av Kun-HTTPS-modus for det nettstedet eller velg Slå av midlertidig for deaktivering i den sesjonen du er nå.
  8. Klikk på Lagre endringer.
Merk: Unntak kan ikke bli lagt til for private vinduer. Les HTTPS by Default in Private Browsing Mode hvis du vil lære mer om HTTPS-tilkoblinger i private vinduer.