Wijzigingen in hoe wordt omgegaan met downloads in Firefox versie 98

Werk uw versie van Firefox bij voor de nieuwste functies en beveiligingsupdates.

Dit artikel beschrijft verbeteringen die zijn aangebracht aan hoe met downloads wordt omgegaan vanaf Firefox versie 98 en beantwoordt enkele veelgestelde vragen.

Firefox vraagt niet meer standaard wat het met elk bestand moet doen

U wordt niet meer gevraagd om een hulptoepassing te kiezen of naar schijf op te slaan voordat een bestand wordt gedownload, tenzij u uw instelling voor de downloadactie hebt gewijzigd voor dat bestandstype, zodat Firefox altijd vraagt welke actie moet worden genomen:

Fx78OpeningFLVfile

Noot: de downloadactie ‘Altijd vragen’ wordt geherinitialiseerd nadat u Firefox hebt bijgewerkt naar versie 98 (bug 1736924).

Het paneel Downloads wordt automatisch geopend

Telkens als u een download start, toont Firefox standaard automatisch het paneel Downloads, zodat u zo min mogelijk onderbreking ervaart en uw gedownloade bestanden eenvoudig kunt vinden (om te voorkomen dat u het meerdere keren moet sluiten, wordt het paneel niet getoond als er meerdere downloads worden uitgevoerd).

Fx97DownloadFile

U kunt in het paneel Downloads op een bestand klikken om dit te openen, zelfs voordat de download is voltooid. Firefox opent het bestand zodra het beschikbaar is.

Klik met uw rechtermuisknop op de knop Downloads Fx91DownloadsButton en haal het vinkje weg bij de optie Paneel tonen wanneer downloaden begint om dit paneel te verbergen als een download begint.

Downloads_ContextM

Gedownloade bestanden worden op schijf opgeslagen

De bestanden die u downloadt worden onmiddellijk op uw schijf opgeslagen. Afhankelijk van de huidige configuratie, worden ze opgeslagen in de downloadmap van uw voorkeur, of u wordt gevraagd om een locatie voor elke download te selecteren. Windows- en Linuxgebruikers kunnen hun gedownloade bestanden vinden in de doelmap (dit is meestal de map Downloads). Ze worden niet meer eerst in de map Tijdelijk geplaatst.
Noot: u kunt nu gedownloade bestanden rechtstreeks vanuit het paneel Downloads of het venster Downloads-bibliotheek verwijderen. Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op de bestandsvermelding en selecteer in het contextmenu Verwijderen.

Als u beveiligingssoftware op uw systeem hebt geïnstalleerd, zoals een antivirusprogramma, kan deze al uw gedownloade bestanden scannen. Als u merkt dat het downloaden van grote bestanden wat langer duurt en soms het CPU-gebruik doet toenemen, dan is dit niet vanwege Firefox, maar vanwege de beveiligingssoftware.

Een standaardtoepassing instellen voor het openen van een bestandstype

Als u in uw voorkeursinstellingen van Firefox een toepassing instelt om bestanden van een bepaald type te openen, worden die bestanden automatisch geopend, zelfs bestanden die een website met ‘content-disposition: attachment’ aanbiedt. hetzelfde is van toepassing op pdf-bestanden die zijn ingesteld om standaard in Firefox te worden geopend. Dit is een oplossing voor bug 453455.

‘Altijd vergelijkbare bestanden openen’ en andere opties in het paneel Downloads

Als u een bestand downloadt dat kan worden geopend met een geïnstalleerde toepassing, kunt u een voorkeur toevoegen om vergelijkbare bestanden altijd te openen, vanuit het contextmenu van het paneel Downloads voor het bestand. Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op het bestand om dit menu-item en andere beschikbare opties voor die download te bekijken. (De optie ‘Altijd vergelijkbare bestanden openen’ is ook beschikbaar voor bestanden die worden vermeld in het het venster Downloads-bibliotheek.)

Fx98Downloads-FileContextMenu

De volgende opties zijn beschikbaar. U ziet sommige van deze opties niet voor bestanden die zijn verwijderd, hernoemd of verplaatst uit de downloadmap.

• Altijd vergelijkbare bestanden openen: zorgen dat Firefox gedownloade bestanden van hetzelfde type automatisch opent met de standaard systeemtoepassing. (Deze optie ontbreekt mogelijk in sommige gevallen, zoals bestanden die door de website met het verkeerde inhoudstype worden aangeboden, of uitvoerbare bestanden.)
  • In map tonen: de map die uw gedownloade bestanden bevat openen en het gebruikte bestand selecteren om het contextmenu te openen.
  • Naar downloadpagina gaan: de pagina waarvan het bestand is gedownload openen in een nieuw tabblad, zelfs als u de website hebt verlaten of het tabblad hebt gesloten.
  • Downloadkoppeling kopiëren: de downloadkoppeling kopiëren om deze te delen, op te slaan, of voor ander gebruik.
  • Verwijderen: een gedownload bestand verwijderen van uw schijf. Deze wordt nu getoond in de lijst als Bestand verplaatst of ontbreektBestand verwijderd.
  • Verwijderen uit geschiedenis: een bestand verwijderen uit uw lijst met gedownloade bestanden. Het gedownloade bestand wordt niet van uw schijf verwijderd.
  • Voorbeeldpaneel wissen: de lijst met gedownloade items in het voorbeeldpaneel dat wordt geopend als u een download start wissen.

Lees voor meer info over het beheren van downloads het artikel Gedownloade bestanden vinden en beheren in Firefox.

Veelgestelde vragen

Het dialoogvenster ‘Wat moet Firefox doen met dit bestand?’ was een handige manier om te bekijken of er iets werd gedownload. Hoe kan ik dit nu zien?
Het paneel Downloads wordt automatisch getoond nadat u een download hebt gestart.

Ik wil nog steeds elke download goedkeuren voordat deze gestart wordt, is er een manier om dit te doen?
Firefox toont het dialoogvenster niet meer standaard, omdat downloads meestal bedoeld zijn. Een tweede keer klikken zodat een download start is meestal onnodig. Als een inhoudstype eenmaal is ingesteld in de pagina Instellingen, kunt u de bijbehorende actie wijzigen van ‘Bestand opslaan’ in ‘Altijd vragen’. De stappen worden hieronder vermeld onder Ik wil een ander gedrag configureren voor sommige bestanden. Hoe doe ik dat zonder het dialoogvenster?.

Als u liever wilt dat Firefox u vraagt wat u wilt doen met bestanden waarvoor geen actie is gedefinieerd op de pagina Instellingen, kunt u naar de onderzijde van de sectie Toepassingen onder Wat moet Firefox met andere bestanden doen? gaan en Vragen of bestanden geopend of opgeslagen moeten worden selecteren.

Fx101settings-Applications-OtherFiles

Als u de instelling Vragen of bestanden geopend of opgeslagen moeten worden kiest, ziet u een prompt Wat moet Firefox met dit bestand doen? als u een bestand downloadt waarvoor geen inhoudstype is gedefinieerd.

Waarom blijft Firefox me vragen waar ik bestanden wil opslaan?
Dit gebeurt als u uw Firefox-instellingen hebt geconfigureerd om altijd te vragen waar bestanden moeten worden opgeslagen. Om uw downloadinstellingen te controleren:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Zoek in het paneel Algemeen de sectie Downloads onder 'Bestanden en toepassingen.
    Fx97ChangeDownloadLocationFx101ChangeDownloadLocation-win

Zie Wijzigen waar downloads worden opgeslagen voor meer informatie.

Als ik een bestand met een toepassing open, waarom wordt deze dan ook opgeslagen in mijn map Downloads?
Voor Firefox 98 werden bestanden die u in Firefox met een toepassing opende ook opgeslagen in de tijdelijke systeemmap in Windows en Linux, hoewel u dat wellicht niet wist. Firefox slaat geen bestanden meer op in een tijdelijke map vanwege de nadelen van het opslaan van bestanden op een locatie die moeilijk te vinden is. In plaats daarvan worden bestanden opgeslagen op de locatie die wordt getoond in de Firefox-instelling ‘Bestanden opslaan in’, in de sectie Downloads van het paneel Algemeen onder Bestanden en Toepassingen. (Firefox vraagt u niet een map te kiezen wanneer u bestanden opent als u de instelling ‘Altijd vragen waar bestanden moeten worden opgeslagen’ hebt geselecteerd, om onnodige onderbrekingen te voorkomen.)

Ik wil een ander gedrag configureren voor sommige bestanden. Hoe doe ik dat zonder het dialoogvenster?
Als u ‘Altijd vergelijkbare bestanden openen’ selecteert in het contextmenu voor een gedownload bestand, stelt dit Firefox in om dat bestandstype altijd te openen met de standaardtoepassing van het systeem. Als u ander gedrag wenst:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Ga naar de sectie Toepassingen van het paneel Algemeen.
    Fx97ChangeDownloadActions
  3. Selecteer het bestandstype dat u wilt wijzigen en gebruik het vervolgkeuzemenu om de downloadactie te wijzigen, zoals een andere toepassing gebruiken om dat bestandstype te openen of Firefox altijd laten vragen wat het moet doen.

Lees voor meer informatie Bestandstypes en downloadacties in Firefox beheren.