Specifieke profielen per Firefox-installatie

Wat zijn profielen?

Firefox bewaart informatie zoals bladwijzers, wachtwoorden en gebruikersvoorkeuren in een groep bestanden die een profiel wordt genoemd. Dit profiel wordt in een andere locatie opgeslagen dan de Firefox-applicatie-programmabestanden. Lees dit artikel voor details.

Wat gebeurt er als ik meer dan één installatie van Firefox heb?

Sommige gebruikers hebben meerdere installaties van Firefox, elk in aparte applicatieprogrammamappen. Firefox gebruikt een specifiek profiel voor elke installatie, inclusief installaties van Nightly, Beta, Developer Edition en Extended Support Release (ESR). Hierdoor wordt Firefox stabieler wanneer u op dezelfde computers tussen installaties wisselt. Tevens kunt u verschillende Firefox-installaties tegelijkertijd uitvoeren.

Als u een nieuwe, extra installatie van Firefox installeert, wordt een nieuw profiel aangemaakt. U verliest geen eerdere persoonlijke gegevens of aanpassingen, aangezien uw oude profielgegevens worden opgeslagen en geassocieerd met de eerdere Firefox-installatie.

Wat zijn mijn opties?

U hoeft niets te doen. Uw profielgegevens zijn voor elke installatie van Firefox anders. Als u wilt dat alle informatie die u in Firefox opslaat in alle installaties hetzelfde is, dan kunt u een Mozilla-account gebruiken om ze gesynchroniseerd te houden. Synchronisatie is de eenvoudigste manier om uw profielen in al uw installaties van Firefox consistent te maken. U ontvangt aanvullende voordelen, zoals het verzenden van tabbladen en veilige opslag van wachtwoorden. Ga hier van start met Synchronisatie.

Kan ik wijzigen welke Firefox-installatie een eerder profiel gebruikt?

Ja. U kunt de profielbeheerder gebruiken om een nieuw standaardprofiel in te stellen voor elke installatie. Aanwijzingen vindt u in deze artikelen:

Ik ben een gebruiker van Synchronisatie, blijven mijn opgeslagen gegevens gesynchroniseerd?

Ja. Na aanmelding bij uw Mozilla-account op Firefox, verschijnen alle gegevens van andere installaties van Firefox die in Synchronisatie zijn opgeslagen.

Wat gebeurt er met mijn profiel als ik downgrade naar een eerdere versie van Firefox?

U dient dan een nieuw profiel aan te maken om beschadigingsproblemen te voorkomen.

Vanaf Firefox versie 67 vereist elke Firefox-installatie een apart profiel. Alle eerdere profielgegevens worden opgeslagen en geassocieerd met de eerste Firefox-installatie die na deze wijziging is geopend.

Als u een Firefox-installatie probeert te starten met een profiel dat voor het laatst in een recentere versie is gebruikt, dan wordt een waarschuwing getoond dat gebruik van een oudere versie van Firefox profielgegevens zoals bladwijzers en navigatiegeschiedenis kan beschadigen:

Fx68DowngradeProtection-prompt

Klik op de knop Nieuw profiel aanmaken om Firefox met een nieuw profiel te starten.

Als u Firefox downgradet en een nieuw profiel gebruikt, dan is elk profiel dat in een hogere versie werd gebruikt nog steeds beschikbaar in de Profielbeheerder, voor gebruik in een meer recente versie van Firefox.

Noot: downgradebescherming kan worden omzeild door Firefox via de opdrachtregel te starten met de parameter --allow-downgrade.

Ik gebruik al aparte profielen voor mijn verschillende Firefox-installaties

Als u al handmatig aparte profielen voor verschillende installaties heeft aangemaakt, dan zal de wijziging niet opvallen (dit is op Nightly al een tijdje de aanbevolen procedure).