Uw standaard zoekinstellingen wijzigen in Firefox

Via het paneel Zoeken in OptiesVoorkeurenInstellingen van Firefox kunt u de opties voor zoeken aanpassen. U kunt zoekmachines toevoegen of verwijderen, uw standaardzoekmachine wijzigen, adresbalkinstellingen wijzigen, sleutelwoordsnelkoppelingen toewijzen of wijzigen, de zoekbalk aan- of uitzetten en kiezen of zoeksuggesties eerst of helemaal niet worden weergegeven.

Noot: sommige zoekmachines die hieronder worden getoond zijn gebonden aan specifieke regio’s en zijn mogelijk niet vanuit elke locatie bereikbaar. Zorg er voor een soepele ervaring voor dat de zoekmachine die u wilt toevoegen of gebruikt compatibel is met uw regio.

Het paneel Zoeken openen

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer in het linkerpaneel Zoeken.

Fx115settings-SearchPanelFx121settings-SearchBarFx122settings-SearchPanel

Zoekbalk

• De adresbalk gebruiken voor zoeken en navigatie: dit is de standaardinstelling. Dit biedt een samengevoegde zoek- en adresbalk.
  • Zoekbalk toevoegen in de werkbalk: selecteer deze instelling als u liever een aparte zoekbalk gebruikt.

Standaardzoekmachine

• Zoektermen in plaats van URL tonen op de resultaatpagina van de standaardzoekmachine: selecteer deze instelling om de zoekterm te tonen die u hebt ingevoerd, in de adresbalk op de resultaatpagina voor uw standaardzoekmachine. Haal het vinkje bij deze instelling weg om in plaats hiervan de URL te tonen. Deze instelling is verborgen als u een aparte zoekbalk aan uw werkbalk hebt toegevoegd.

Gebruik het vervolgkeuzemenu onder Standaardzoekmachine om de zoekmachine te kiezen die u standaard wilt gebruiken.

Fx115settings-DefaultSearchEngineDropdownFx121settings-DefaultSearchEngineDropdownFx122settings-DefaultSearchEngineDropdown

Noot: sommige extensies die aan Firefox worden toegevoegd kunnen een nieuwe zoekmachine instellen.

Fx84DefaultSearchEngineSetByAddon

U kunt de extensie uitschakelen of verwijderen die de wijziging heeft aangebracht, of u kunt in het vervolgkeuzemenu een andere zoekmachine kiezen, als u de voorkeur aan een andere standaard geeft.

Zoeksuggesties

Terwijl u in de zoekbalk of de adresbalk typt, toont uw standaardzoekmachine suggesties die op populaire zoekopdrachten of op uw vorige zoekopdrachten zijn gebaseerd. Zie Zoeksuggesties in Firefox voor meer informatie.

Fx121settings-SearchSuggestions

• Zoeksuggesties geven: selecteer of deselecteer deze instelling om zoeksuggesties in of uit te schakelen.
    • Zoeksuggesties in adresbalkresultaten tonen: wanneer zoeksuggesties zijn ingeschakeld, kunt u deze instelling selecteren om tevens zoeksuggesties in de resultaten te laten opnemen die worden weergegeven wanneer u vanuit de adresbalk van Firefox zoekt. Er kunnen ook tot twee suggesties uit uw zoekgeschiedenis worden getoond. Deze worden aangeduid met een klokpictogram in plaats van een pictogram van een vergrootglas.
    • Zoeksuggesties boven browsergeschiedenis tonen in adresbalkresultaten: selecteer deze instelling om zoeksuggesties boven uw browsergeschiedenis te tonen.

Fx122settings-SearchSuggestions

• Zoeksuggesties tonen: selecteer deze instelling om zoeksuggesties in of uit te schakelen.
    • Zoeksuggesties boven browsergeschiedenis tonen in adresbalkresultaten: selecteer deze instelling om zoeksuggesties boven uw browsergeschiedenis te tonen.
    • Zoeksuggesties weergeven in privévensters: selecteer deze instelling om zoeksuggesties te tonen in vensters tijdens Privénavigatie.
    • Trending zoekresultaten tonen: (alleen V.S.) selecteer deze instelling om trending zoekopdrachten in adresbalkresultaten te tonen.

Adresbalk

Terwijl u in de adresbalk typt, kan Firefox suggesties doen, zoals websites uit uw navigatiegeschiedenis, bladwijzers en open tabbladen. Lees voor meer info over de functie Automatisch aangevulde suggesties in de adresbalk in Firefox. U kunt de soorten suggesties die worden getoond kiezen in uw instellingen voor de Adresbalk:

Fx123settings-AddressBar
  • Navigatiegeschiedenis: suggereert pagina’s die u eerder hebt bezocht.
  • Bladwijzers: suggereert pagina’s waar u een bladwijzer van hebt gemaakt.
  • Open tabbladen: suggereert pagina’s die u in een ander tabblad hebt geopend.
  • Snelkoppelingen: suggereert uw meest bezochte websites (als Snelkoppelingen zijn ingeschakeld in uw instellingen voor de Nieuw-tabbladpagina), als u in de adresbalk klikt.
  • Zoekmachines: suggereert resultaten inclusief zoekmachines.
Noot: gebruikers in de V.S. zien in plaats hiervan een sectie Adresbalk – Firefox Suggesties, met aanvullende instellingen. Lees voor meer info Instellingen van Firefox Suggesties aanpassen.

Zoekalternatieven

Wanneer u in de adresbalk of de zoekbalk begint te typen, ziet u pictogrammen onder de zoeksuggesties, om in plaats daarvan met andere zoekmachines, Bladwijzers, Tabbladen of Geschiedenis te zoeken.

Fx89SearchAlternatives

Als u niet de huidige standaardzoekmachine wilt gebruiken, kunt u een alternatieve zoekmachine kiezen voor uw zoekopdracht.

Om alternatieve zoekmachines die u niet in de zoekbalk of adresbalk wilt laten weergeven te verwijderen, verwijdert u het vinkje naast de zoekmachine in het paneel Zoeken onder Zoeksnelkoppelingen. Hierdoor worden niet de zoekmachines zelf verwijderd.

Zoekmachines verwijderen of toevoegen

Om een zoekmachine uit Firefox te verwijderen, de met Firefox geleverde standaardzoekmachines te herstellen of een nieuwe zoekmachine toe te voegen, ga naar de sectie Zoeksnelkoppelingen in het paneel Zoeken.

Een zoekmachine verwijderen

1. Klik op de zoekmachine die u wilt verwijderen om deze te accentueren.
  2. Klik op de knop Verwijderen om deze uit de lijst te verwijderen.
    Search shortcuts - Remove engine
Noot: u dient de Add-onbeheerder te gebruiken om zoekmachines die zijn geïnstalleerd als Firefox-extensies te verwijderen (zie Add-ons uitschakelen of verwijderen voor details).

Standaardzoekmachines terugzetten

Als u zoekmachines verwijdert die standaard met Firefox worden geleverd, klikt u op Standaardzoekmachines terugzetten om deze terug te zetten.

Een nieuwe zoekmachine toevoegen

1. Klik onderin het paneel Zoeken op Meer zoekmachines zoeken.
    Er wordt een pagina Firefox-add-ons geopend, waarop beschikbare zoekhulpmiddelen staan.
  2. Klik op de zoekmachine die u wilt toevoegen en klik op Toevoegen aan Firefox.

Zie Een zoekmachine toevoegen of verwijderen in Firefox voor meer informatie over het toevoegen of verwijderen van zoekmachines.

Zoekmachinesleutelwoorden

U kunt sleutelwoordsnelkoppelingen voor uw favoriete zoekmachines toewijzen en wijzigen, om het gemakkelijker te maken om een zoekopdracht uit te voeren. Lees voor meer informatie Snelkoppelingen aan zoekmachines toewijzen.