Add-ons voor websitemachtigingen

Als u op het internet surft, beschermt Firefox u door elke website te isoleren van uw overige tabbladen en de rest van uw computer. U hoeft niets speciaals te doen voor deze bescherming. Hij wordt standaard toegepast.

Websites hebben zelden een goede reden om deze bescherming te omzeilen, maar er zijn af en toe uitzonderingen: een website voor muzikanten kan bijvoorbeeld toegang willen tot een geluidssynthesizer die in uw computer is ingeplugd.

Wat zijn websitemachtigings-add-ons?

Websitemachtigings-add-ons zijn een soort software die websites u kunnen vragen om te installeren, om het standaard beveiligingsgedrag van Firefox aan te passen en ze extra privileges toe te kennen, zoals onbeperkte toegang tot apparaten die zijn verbonden met uw computer. Deze add-ons kunnen krachtig zijn, maar net als alle andere software die op uw computer wordt geïnstalleerd, kunnen ze ook gevaarlijk zijn. Het kan niet worden gegarandeerd dat websites geen misbruik maken van hun toegangsrechten, en dat misbruik kan bestaan uit:

• Het aanbrengen van fysieke schade aan of het verzenden van malware naar uw verbonden apparaten;
  • Het aanbrengen van wijzigingen die niet ongedaan kunnen worden gemaakt;
  • Het gebruiken van de extra gegevens die ze zien om te identificeren wie u bent (zie fingerprinting).

Hoe kan ik veilig blijven?

Als u overweegt een websitemachtigings-add-on te installeren, raden we u aan uzelf de volgende vragen te stellen:

• Vertrouwt u de website? Tenzij u de bron volledig vertrouwt, vermijd dan het installeren van een websitemachtigings-add-on. (Onthoud dat sommige kwaadwillende websites het uiterlijk van populaire, vertrouwde merken kunnen imiteren.)
  • Hebt u echt nodig wat de website biedt? Dit lijkt evident, maar het is het vermelden waard – biedt het toekennen van deze machtigingen u een duidelijk voordeel?

Dit zijn slechts een paar tips voor het uitzoeken of een machtigings-add-on betrouwbaar is, maar het is geenszins een volledige handleiding. Wees voorzichtig als u software overweegt die de standaardinstellingen van Firefox aanpast. Na installatie verschijnen websitemachtigings-add-ons in een apart paneel in de add-onbeheerder, waar u uw add-ons kunt bekijken en beheren.