Add-ons die stabiliteits- of beveiligingsproblemen veroorzaken worden op een blokkeerlijst gezet

Als Mozilla zich bewust wordt van add-ons die in strijd zijn met ons add-onbeleid of de veiligheid of privacy van gebruikers in gevaar brengen, of op andere wijze gebruikersverwachtingen niet waarmaken, kunnen we stappen nemen om uitvoering in Firefox te blokkeren.

Waarom blokkeert Mozilla uitvoering in Firefox van sommige add-ons?

Hoewel de meeste add-ons met de beste bedoeling om nuttige en prettige functies te bieden worden gemaakt, kunnen ze ook worden gebruikt om persoonlijke gegevens en uw beveiliging aan te tasten.

Als we ons bewust worden van add-ons die een risico vormen voor uw beveiliging en privacy, volgens ons Add-onbeleid, nemen we stappen om te voorkomen dat ze in Firefox worden uitgevoerd. Add-ons kunnen proactief worden geblokkeerd omdat ze in strijd zijn met ons beleid, of in reactie op een melding van misbruik.

Lees het artikel Add-on Blocking Process op Firefox Extension Workshop voor meer informatie.

Hoe werkt blokkeren van add-ons?

Als een blokkering is geïmplementeerd, schakelt Firefox de add-on uit en kunt u de blokkering niet ongedaan maken. Geblokkeerde add-ons hebben geen toegang tot uw surfactiviteiten en kunnen geen malware installeren.

Lees Introducing a scalable add-ons blocklist op de Add-ons-blog voor meer technische informatie over hoe blokkeren werkt.

Hoe weet ik of een add-on is geblokkeerd?

Als u vermoedt dat u een add-on hebt geïnstalleerd die is geblokkeerd, kunt u de status ervan controleren door naar de Add-onbeheerder in Firefox te gaan.

Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Extensies. Geblokkeerde extensies worden getoond in de sectie ‘Uitgeschakeld’. Er staat een label bij dat uitlegt dat de extensie is uitgeschakeld vanwege beveiligings- of stabiliteitsredenen.

Blocked Add-on - Add-ons Manager

Ik zie een geblokkeerde add-on in mijn Add-onbeheerder. Wat moet ik doen?

U hoeft geen actie te ondernemen als u een geblokkeerde add-on in uw Add-onbeheerder ziet staan. De add-on is uitgeschakeld en heeft geen toegang tot uw activiteiten en kan geen malware installeren. Desgewenst kunt u de add-on veilig verwijderen.

Aangezien sommige kwaadwillende add-ons gebruikersgegevens verzamelen en verkopen, kunt u in Firefox Monitor kijken om te zien of uw persoonlijke gegevens zijn blootgesteld in een lek.

Kan ik een add-on installeren nadat deze is geblokkeerd?

Als een add-on is geblokkeerd zal Firefox verhinderen dat u deze installeert. U ziet dit bericht:

Notification - Add-on is blocked and cannot be installed

Kunnen blokkeringen worden opgeheven?

Afhankelijk van de ernst van de overtreding, de misbruikgeschiedenis van de ontwikkelaar en andere relevante factoren, kunnen sommige blokkeringen worden opgeheven als de ontwikkelaar een nieuwe versie uploadt die is goedgekeurd door Mozilla. Als dat gebeurt, kunnen gebruikers die de add-on eerder hadden gedownload deze meteen weer gebruiken als de add-on is bijgewerkt naar de nieuwste goedgekeurde versie.

Om ervoor te zorgen dat u altijd de meest recente versie van een add-on (extensie of thema) gebruikt:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Extensies.
  2. Klik op het instellingenpictogram Add-on Tools Icon en zorg ervoor dat het menu-item Add-ons automatisch bijwerken is aangevinkt.

Hoe kan ik een vervanging voor een geblokkeerde add-on vinden?

U kunt naar een vervanging zoeken op addons.mozilla.org, de officiële directory van add-ons van Mozilla. We suggereren eens door het programma van aanbevolen extensies te bladeren voor add-ons die voldoen aan onze hoogste standaarden voor beveiliging, functionaliteit en gebruikerservaring.