De Shockwave-plug-in gebruiken met Firefox

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Met de Shockwave-plug-in kunt u Shockwave-filmpjes afspelen in uw browser. Dit artikel legt uit hoe u Shockwave kunt instellen en waar u hulp voor Shockwave kunt vinden als u verdere vragen hebt.

• De Shockwave-plug-in maakt afspelen van bewegende inhoud zoals spellen, interactieve demo’s en onlinetraining mogelijk. Shockwave-inhoud wordt gemaakt met Adobe Director.

Er is geen officiële plug-in beschikbaar voor Linux. Via de toepassing CrossOver Office voor Unix-platformen (waaronder Linux) wordt het gebruik van Windows-browserplug-ins mogelijk, waaronder de Shockwave-plug-in.

Controleren op aanwezigheid van Shockwave

Controleren via Adobe.com

Hoewel Shockwave standaard niet in Firefox is opgenomen, kunt u controleren of u het eerder hebt geïnstalleerd. Volg de volgende stappen om dit te controleren:

1. Bezoek http://www.adobe.com/shockwave/welcome/.
  2. Als uw scherm er als volgt uitziet, is Shockwave niet geïnstalleerd.

3. Klik op het puzzelstukjespictogram en volg de instructies op het scherm om Shockwave te installeren.

Controleren via Firefox

U kunt ook via Firefox controleren of u de Shockwave Player-plug-in hebt geïnstalleerd:

1. Open Firefox.
  2. Klik boven in het Firefox-vensterin de menubalk op het menu Extra en selecteer Add-ons om het venster Add-ons te openen.
  3. Selecteer in dit venster het paneel Plug-ins om een lijst van geïnstalleerde plug-ins weer te geven.
  4. Zoek naar de vermelding Shockwave for Director.

5. Als deze vermelding aanwezig is, is Shockwave al geïnstalleerd.

Shockwave installeren

Als u de Shockwave-plug-in niet hebt geïnstalleerd, volg dan de volgende instructies:

1. Ga naar http://www.adobe.com/shockwave/download/.
  2. Klik op Download Now. Er verschijnt een dialoogvenster:

3. Klik op Bestand opslaan om het bestand op te slaan. Als het goed is ziet u een voortgangsbalk voor het downloaden.
  4. Klik zodra het bestand is gedownload op Openen in de downloadbeheerder.

Shockwave de-installeren

1. Klik in uw Windows-taakbalk op het menu Start. Klik vervolgens op Configuratiescherm.

2. Klik in de lijst van het Configuratiescherm op Software. Het dialoogvenster Software verschijnt.
  3. Klik om Shockwave te verwijderen op de knop Wijzigen/Verwijderen.

De afbeelding ‘remove_adobe_shockwave.PNG’ bestaat niet.
  4. De Shockwave Player-plug-in wordt gede-installeerd.

Als alternatief kunt u het de-installatieprogramma voor Shockwave downloaden vanaf de Adobe-website. Sla het bestand op in een map op uw harde schijf, sluit alle programma’s en voer het de-installatieprogramma uit; volg de instructies in de dialoogvensters.

Download het installatieprogramma vanaf deze koppeling om de Shockwave Player op een Macintosh-besturingssysteem te de-installeren. Dit programma kan ook worden gebruikt om Shockwave te de-installeren.

Veelgestelde vragen

Waarom gebruikt Firefox zo veel geheugen na het installeren van Shockwave?

De Shockwave-plug-in kan binnen een kort tijdsbestek tot 100 MB gebruiken. Als u beperkt bent in het gebruik van RAM op uw systeem, de-installeer Shockwave dan door de bovenstaande instructies te volgen.

Noot: in Firefox 3.6.4 en hoger worden plug-ins apart van Firefox geladen. Zie Firefox bijwerken naar de meest recente versie om er zeker van te zijn dat u de meest recente versie van Firefox gebruikt.

Waarom werkt Shockwave nog steeds niet op mijn systeem?

Een aandachtspunt is de compatibiliteitsmodus. Op bepaalde systemen werkt Shockwave niet goed, tenzij het in compatibiliteitsmodus wordt uitgevoerd:

1. Navigeer op uw lokale computer naar de Firefox-map. Doorgaans is deze locatie de volgende:
    C:\Program Files\Mozilla Firefox.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het Firefox-pictogram. Selecteer Eigenschappen.

3. Klik op het tabblad Compatibiliteit.
  4. Controleer of Dit programma in deze compatibiliteitsmodus uitvoeren: is geselecteerd.
  5. Selecteer Windows 2000 in het uitrolmenu.

6. Klik op OK.

Waar kan ik extra informatie vinden over het gebruik van Shockwave met Firefox?

Wat als ik nog steeds problemen heb?

Als u nog steeds problemen ervaart, kunt u een foutrapport indienen bij Adobe.

Gebaseerd op informatie van Shockwave (mozillaZine KB)