Crashrapporten van plug-ins TB

Dit artikel wurdt net mear ûnderhâlden, dus de ynhâld derfan kin ferâldere wêze.

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Een plug-in is een softwareonderdeel dat binnen Thunderbird wordt uitgevoerd en ervoor zorgt dat bepaalde typen inhoud (zoals muziek of video) kunnen worden afgespeeld of weergegeven. Wanneer een plug-in crasht, biedt Thunderbird u de optie om een crashrapport te verzenden. Nadat u het crashdialoogvenster hebt gewist, kunt u het bericht opnieuw laden en de inhoud bekijken. (Mogelijk dient u Thunderbird opnieuw te starten als het crashen van de plug-in er ook voor heeft gezorgd dat Thunderbird is gecrasht.)

Wat is een plug-in?

Een plug-in is een stukje software dat inhoud weergeeft die Thunderbird standaard niet kan weergeven, zoals video, audio, onlinespellen en presentaties die in binaire gepatenteerde formaten zijn gemaakt. Hoewel plug-ins binnen Thunderbird worden uitgevoerd, worden ze gemaakt en verspreid door de bedrijven die deze gepatenteerde formaten maken. Enkele bekende plug-ins zijn Adobe Flash, Apple QuickTime en Microsoft Silverlight.

Hoe zie ik welke plug-ins er zijn geïnstalleerd?

Om te zien welke plug-ins er in Thunderbird zijn geïnstalleerd selecteert u Extra | Add-ons en klikt u op Plug-ins in het linkerpaneel.

add-ons manager

Wat is een crash?

Een “crash” treedt op wanneer een stukje software plotseling en onverwacht stopt met werken. Soms crasht een plug-in zonder de Thunderbird-hoofdtoepassing te beïnvloeden, en soms zorgt de gecrashte plug-in ervoor dat Thunderbird ook crasht. (Zie Thunderbird crasht voor meer informatie.) Vanaf Thunderbird 4 worden bepaalde plug-ins apart van de Thunderbird-hoofdtoepassing geladen, wat inhoudt dat Thunderbird niet crasht wanneer die plug-ins crashen.

Wanneer een plug-in crasht, zult u een dialoogvenster zien waarmee u een crashrapport naar het Thunderbird-team kunt verzenden:

Crash report dialog

Wat is een hang?

Een “hang” treedt op wanneer een plug-in ontoegankelijk wordt. De plug-in is niet afgesloten - hij lijkt eenvoudig te zijn vastgelopen. Vanaf Thunderbird 4 wacht Thunderbird gedurende 45 seconden voordat een plug-in automatisch wordt afgesloten zodra deze geen antwoord meer geeft. Hoewel dit technisch gezien een hang is en geen crash, geeft Thunderbird het crashdialoogvenster weer, zodat u informatie kunt geven die het Thunderbird-team helpt het probleem te onderzoeken en op te lossen.

Welke informatie is er in het crashrapport bijgesloten?

Wanneer een crashrapport naar Mozilla wordt verzonden, gebruiken Thunderbird-ontwikkelaars de informatie om toekomstige versies van Thunderbird minder vaak te laten crashen. Crashrapporten bevatten geen persoonlijke gegevens. Ze bevatten enkel technische informatie, zoals:

• de inhoud die u bekeek en die de crash veroorzaakte
  • de versie van Thunderbird die u gebruikte
  • uw besturingssysteem
  • geïnstalleerde plug-ins
  • geïnstalleerde extensies
  • … en meer technische informatie

De informatie in crashrapporten valt onder het privacybeleid van Mozilla.

Hoe voorkom ik crashes?

Veel problemen met plug-ins kunnen worden opgelost door de plug-in bij te werken naar de meest recente versie. De naam van de plug-in die is gecrasht is te vinden in de foutmelding. Selecteer Extra | Add-ons, klik op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek en selecteer Controleren op updates om te controleren of er updates voor uw plug-ins zijn.