Tilgjengelighetsfunksjoner i Firefox - Få Firefox og nettinnhold til å virker for alle brukere

Firefox har mange funksjoner for å gjøre nettleseren og nettinnholdet tilgjengelig for alle brukere, og de med dårlig eller ikke syn eller begrenset mulighet til å bruke tastatur eller mus.

Bruke et tastatur

Artikkelen Tastatursnarveier - gjennomfør vanlige Firefox oppgaver raskt er en oversikt over de vanligste tastatursnarveiene i Firefox.

Bruke et tastatur til å navigere på nettsider

Slik aktiverer du navigasjon og valg av tekst på nettsider og i PDF-dokumenter ved hjelp av tastaturet i Firefox, som om du navigerer i et redigeringsprogram kun for lesing:

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. I Generelt-panelets Nettlesing-avsnitt markerer du Alltid bruk piltaster for å navigere innenfor nettsider.

Når denne funksjonen er slått på, vil Firefox vise en flyttbar tekstvelger på nettsider og i PDF-dokumenter åpnet i nettleseren. Denne funksjonen, kjent som Nettlesing med tekstvelger, øker presisjonen og tilgjengeligheten for valg og kopiering av tekst betydelig, et nyttig verktøy når man jobber med digitalt innhold. Trykk F7 for å slå denne funksjonen på eller av. Firefox vil spørre om du virkelig vil slå på funksjonen. Du kan slå av spørsmålet ved å markere Ikke vis denne dialogen igjen.

Søk etter tekst når du begynner å skrive

Slik slår du på at du raskt kan navigere til tekst eller lenker på nettsider:

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. I Generelt-panelets Nettlesing-avsnitt markerer du Søk etter tekst når jeg begynner å skrive.

Denne funksjonen har to moduser. Tast / og begynn å skrive inn for å søke i all tekst på nettsiden du er, eller trykk ' før du skriver søkestrengen for bare å søke i lenker på siden. Firefox markerer fortløpende tekst eller lenker som treffes av søket.

Følgende tastatursnarveier kontrollerer denne funksjonen:

• Skriv inn flere karakterer for å gjøre søket mer presist. Firefox vil markere neste treff (lenke eller tekst), eller varsle deg om at den ikke finner uttrykket.
  • Trykk Ctrlcommand+G eller F3 for å finne neste treff av søkestrengen du har skrevet.
  • Trykk Ctrlcommand+Shift+G eller Shift + F3 for å finne forrige treff av søkestrengen du har skrevet.
  • Trykk Rettetast for å fjerne det siste tegnet du skrev inn. Firefox går tilbake til forrige uthevede tekst.
  • Trykk Esc for å avslutte et søk. Du kan også avslutte ved å klikke utenfor vinduet, eller bare vente på at funksjonen skal løpe ut på tid (timeout).

Om denne innstillingen er markert, starter et søk på siden automatisk så snart du begynner å skrive. I utgangspunktet søkes det etter all tekst på siden. Ved å starte med ' eller / velger du søk i den ene eller den andre modusen eksplisitt.

Du kan bruke denne funksjonen til å hoppe til knapper, tekstbokser og andre skjemakontroller. Søk etter tekst rett foran skjemakontrollen du vil til og trykk Tab. Ved å trykke Tab går du automatisk ut av søket og flytter fokuset til neste skjemafelt eller knapp etter den markert teksten.

HTML Access Keys

På noen nettsider er det satt opp tastatursnarveier til forskjellige elementer på siden. For å flytte skrivemarkøren direkte til et av disse, trykk Shift+AltCtrl + option+AccessKey.

Hvilke taster som er AccessKey er avhengig av nettstedet. Disse bestemmes av redaktøren av nettstedet, ikke Firefox.

Snarveier for musen

Artikkelen Bruk snarveier for musen til vanlig oppgaver i Firefox lister opp vanlige snarveier for musen.

Skalering, skrifttyper og farger

Sideskalering

Du kan skalere inn og ut på nettsiders tekst og bilder med følgende tastatursnarveier:

• Trykk på Ctrlcommand++ for å vise nettsiden en størrelse større.
  • Trykk på Ctrlcommand+ for å vise nettsiden en størrelse mindre.
  • Trykk på Ctrlcommand+0 (null) for å vise nettsiden i normal (100%) størrelse.

Les Skriftstørrelse og skalering - øke størrelsen på nettsider for andre måter å skalere en nettside på.

Tekstskalering

Du kan velge å kun endre størrelsen på teksten ved å bruke Tekstskalerings-funksjonen:

1. Trykk Alt-tasten for å hente fram menylinjen. På toppen av Firefox-vinduetPå menylinjen, klikk på Vis-menyen.
  2. Finn Skalering.
  3. Marker Forstørr bare tekst for at kontrollene bare virker på tekst, ikke bilder.

Disse tastatursnarveiene kontrollerer tekststørrelsen når Tekstskalering er valgt:

• Trykk på Ctrlcommand++ for å øke tekststørrelsen.
  • Trykk på Ctrlcommand+ for å minke tekststørrelsen.
  • Trykk på Ctrlcommand+0 (null) for å tilbakestille tekststørrelsen til nettsidens standard størrelse.

Vær klar over at noen nettsider ikke vises korrekt om du øker eller minsker tekststørrelsen.

Les Skriftstørrelse og skalering - øke størrelsen på nettsider for andre måter å skalere teksten på nettside på.

Endre størrelsen på knapper og menyer

Firefox finner automatisk ut av og tilpasser seg den foretrukne tekststørrelsen til operativsystemet ditt. Om du endrer tekststørrelsen for datamaskinen din, blir alle nettsteder, Firefox-knapper og menyer justert tilsvarende.

Slik gjør du disse innstillingene i Windows 10:

1. Klikk på Windows-ikonet nede til venstre i oppgavelinjen.
  2. Klikk på Innstillinger.
  3. Velg Hjelpemiddel.
  4. Klikk på Skjerm.
  5. Under Gjør teksten større justerer du glidebryteren til din foretrukne tekststørrelse.

Microsoft har endret Hjelpemiddel til Tilgjengelighet i innstillinger for Windows 11.

Stille inn skrifttyper og farger

I Change the fonts and colors websites use finner du detaljerte instruksjoner for hvordan du velger dine foretrukne skrifttyper og farger.

Stille inn en minste skriftstørrelse

Noen nettsteder bruker tekst som er for liten til å leses komfortabelt. For å gjøre slike side lettere å lese, kan du stille inn en minste skriftstørrelse. På nettsider som forsøker å vise tekst som er mindre enn denne, forstørrer Firefox teksten til den størrelsen du har angitt.

Slik setter du en minimum skriftstørrelse:

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. I Generelt-panelet ruller du ned til Språk og utseende.
  3. I Skrifttyper-avsnittet klikker du på Avansert …-knappen.
  4. Spesifiser en minste skriftstørrelse fra nedtrekksmenyen.

Vær klar over at noen nettsider ikke vises korrekt avhengig av valget ditt av minste skriftstørrelse.

Overstyre sidens skrifttyper

Noen nettsteder viser tekst i skrifttyper som er vanskelig å lese, og andre nettsteder er avhengig nettleserens standard skrifttype. Slik stiller du inn standard skrifttyper:

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. I Generelt-panelet ruller du ned til Språk og utseende.
  3. I Skrifttyper-avsnittet velger du standardskrift standard størrelse.

Du kan spesifisere standard skrifttyper for forskjellige stiler, blant annet seriff, sans-serif og fast bredde ved å klikke på Avansert …-knappen. Men mange nettsider spesifiserer sine egne skrifttyper, så dine valg vil ikke ha noen effekt på slike sider. For å overstyre skrifttypene spesifisert av slike sider, fjern markeringen av Tillat nettsider å velge egne skrifttyper, istedenfor dine valg over.

Vær klar over at noen nettsider ikke vises korrekt avhengig av valget ditt av standard skrifttype.

Overstyre sidens farger

Noen nettsteder viser tekst og bakgrunner i farger som er vanskelig å lese, og andre nettsteder er avhengig nettleserens standard farger. Slik stiller du inn standard farger:

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. I Generelt-panelet ruller du ned til Språk og utseende.
  3. I Farger-avsnittet klikker du på Behandle farger…-knappen.

Du kan stille inn standard farger for tekst og bakgrunn, og standard farger for besøkte og ubesøkte lenker.

Mange nettsider setter sine egne farger, så dine valg vil ikke ha noen effekt. For å overstyre fargene spesifisert av nettsider, bruk nedtrekksmenyen for å sette Overstyr fargene som er spesifisert av siden med valgene dine ovenfor til Alltid.

Fargene for tekst og bakgrunn du spesifiserer over vil også bli brukt du viser PDFer i Firefox.

Bruke høykontrast-temaer

Firefox detekterer automatisk om du bruker et høykontrast-tema i Windows og viser alt i et høykontrast fargeoppsett. Dette overstyrer alle andre innstillinger fra nettleser eller nettsider, og det påvirker brukergrensesnittet til Firefox (alle menyer, vinduer og dialogbokser) og innholdet til enhver nettside du besøker.

For å bruke et høykontrast-tema, åpne Startmenyen, velg Kontrollpanel, så Utseende og personalisering, og til slutt Endre temaet, og velg et av høykontrast-temaene.For å bruke et høykontrast-tema, åpne sjarmpanelet, velg Kontrollpanel fra Innstillinger, så Utseende og personalisering, og til slutt Endre temaet, og velg et av høykontrast-temaene.For å bruke et høykontrast-tema, åpne Startmenyen, velg Innstillinger, så Hjelpemiddel, og til slutt Høykontrast på venstre side. Velg et av høykontrast-temaene i nedtrekksmenyen og klikk på Bruk.

Kontrollere nettinnhold

Blokkere sprettoppvinduer

Les Innstillinger for blokkering av popupvinduer, unntak og feilsøking for informasjon om hvordan blokkere sprettoppvinduer.

Begrense JavaScript-oppførsel

JavaScript kan brukes til å gjøre ting enkelte ikke liker. For å få bedre kontroll over dette, kan du installere personvernsutvidelser (eng. privacy extensions). Les Innstillinger for JavaScript og for interaktive nettsider for mer info.

Kompatibilitet med tekniske hjelpemidler

Skjermleser

En skjermleser er programvare som forsøker å identifisere og tolke det som det som vises på skjermen (eller for å være helt presis, det som sendes til standard utgang, uansett om en skjerm er koblet til eller ikke ). Tolkningen av sideinnholdet blir så presentert for brukeren på nytt via tekst-til-tale, lyd-ikoner eller en Braille-enhet. Skjermleser er en form for teknisk hjelpemiddel som potensielt er nyttig for blinde eller svaksynte, analfabeter eller de med lærevansker, ofte i kombinasjon med andre tekniske hjelpemidler som skjermforstørrere. Teksten over er adaptert fra Wikipedia under Creative Commons – Attribution-ShareAlike 3.0 lisensen.

Her er en liste over skjermleser-programvare og lenker til noen av de mest vanlige:

Finne nyttige lenker som har med tilgjengelighet å gjøre