Skriftstørrelse og skalering - øke størrelsen på nettsider

Skaleringskontrollene brukes til å øke eller minske enten størrelsen på en hel nettside eller størrelsen på all teksten, for å øke lesbarheten. Vi forklarer hvordan det fungerer.

Zoom inn og ut på et nettsted

Slik zoomer du inn og ut på individuelle nettsteder.

1. Klikk på menyknappen Fx89menuButton oppe til høyre for å åpne Firefox-menyen. Du finner skaleringskontrollene nesten nederst.
    Fx125Win10NorskSkaleringSideTekst
  2. Bruk +-knappen til å zoome inn (øke størrelsen) og --knappen til å zoome ut (minske størrelsen). Tallet i midten viser nåværende skaleringsnivå – klikk på det for å tilbakestille skaleringen til standard nivå (100%). Du ser også gjeldende skaleringsnivå i adressefeltet:
Fx125Win10NorskAdresselinjeSkalering
Tastatursnarveier: Du kan også bruke skaleringskontrollene uten mus. Hold nede CommandCtrl når du trykker + for å zoome inn, - for å zoome ut eller 0 for å tilbakestille.

Skaleringsnivået lagres for hvert vertsnavn, selv etter at du har avsluttet Firefox. For eksempel vil alle sidene på support.mozilla.org ha samme skaleringsnivå, men det vil være forskjellig fra skaleringsnivået for sidene på blog.mozilla.org.

Klyp for å zoome

Med denne funksjonen kan brukere zoome inn og ut på sider ved å bruke en klypebevegelse, uten at oppsettet til siden endres.

Klypebevegelsen støttes i øyeblikket for Windows og Linux på enheter med berøringsskjerm, på nettbrett med høy oppløsning og på Mac med berøringsskjerm.

Hvordan bare endre størrelsen på teksten

Istedet for å endre størrelsen på alt innholdet på en side, kan du bare endre størrelsen på teksten.

1. Trykk på Alt-tasten for å gjøre menylinjen til Firefox synlig. Klikk på Vis og så på Skalering.
  2. Marker Forstørr bare tekst. Da endres bare størrelsen på teksten, ikke på bildene.

Sett et standard skaleringsnivå for alle nettsteder

Slik forstørrer eller forminsker du alt nettinnhold:

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. Rulle ned til Språk og utseende-avsnittet i Generelt-panelet.
    Fx125Win10NorskInnstillingerSkalering
  3. Under Skalering bruker du nedtrekksmenyen for Standardskalering til å velge et skaleringsnivå som gjelder for alle nettsider. Firefox husker fremdeles individuelle skaleringsnivåer for de vertsnavnene du tidligere har satt opp.
    • Marker Forstørr bare tekst for at skalering kun skal gjelde tekst.
  4. Lukk siden Innstillinger. Alle endringer du har gjort vil bli lagret automatisk.

Sett en minimum tekststørrelse

Du kan sette opp Firefox til automatisk å vise all tekst med en minmimum fontstørrelse. Om en nettside innholder tekst som er mindre, øker Firefox fontstørrelsen til denne.

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. Rulle ned til Språk og utseende-avsnittet i Generelt-panelet.
  3. Under Skrifttyper klikker du på Avansert …
    Fx125Win10NorskInnstillingerSkriftstorrelse
  4. I nedtrekksmenyen Minste skriftstørrelsevelger du den minste størrelsen i piksler som skal brukes for visning av tekst.
  5. Klikk på OK for å lagre endringene.

Les Change the fonts and colors websites use for mer informasjon.