Slimme bladwijzermappen

Dit artikel wurdt net mear ûnderhâlden, dus de ynhâld derfan kin ferâldere wêze.

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Slimme bladwijzermappen zijn opgeslagen zoekopdrachten van uw bladwijzers en geschiedenis die als mappen in uw bladwijzers verschijnen. U kunt bijvoorbeeld een map aanmaken die alle bladwijzers toont die u de vorige dag hebt bezocht, en de map wordt automatisch bijgewerkt.

Voorgeïnstalleerde Slimme mappen

Firefox bevat standaard een aantal Slimme mappen:

• Meest bezocht: deze map, die beschikbaar is in de bladwijzerwerkbalk, toont pagina’s die u het meeste aantal malen hebt bezocht.
  • Recent aangemaakte bladwijzers: deze map, die beschikbaar is in het menu Bladwijzers, bevat een lijst van de diverse laatste bladwijzers die u hebt toegevoegd. Vouw de map Recent aangemaakte bladwijzers uit om een lijst van websites te zien.
  • Recente labels: deze map, die beschikbaar is in het menu Bladwijzers, houdt bij welke bladwijzer“labels” u onlangs hebt gebruikt. Vouw de map Recente labels uit om een lijst van labels te zien, en vouw vervolgens elk label uit om pagina’s te zien waarvoor u onlangs via dat label een bladwijzer hebt aangemaakt. Voor meer informatie over labels, zie Bladwijzerlabels - Bladwijzers categoriseren om ze eenvoudig te kunnen vinden.

Als u per ongeluk één van deze Slimme mappen verwijdert, zie dan De standaard Slimme bladwijzermappen herstellen.

Nieuwe Slimme mappen aanmaken en gebruiken

Op geschiedenis gebaseerde Slimme mappen

Om een nieuwe Slimme map aan te maken, gebaseerd op uw navigatiegeschiedenis:

1. Klik op het menu Geschiedenis en selecteer Alle geschiedenis tonen. Het venster Bibliotheek zal worden geopend.
  2. Klik in de rechterbovenhoek in het veld Geschiedenis doorzoeken.
  3. Begin met typen in het veld Geschiedenis doorzoeken. Items in uw navigatiegeschiedenis die met uw zoekopdracht overeenkomen zullen worden getoond.
  4. Klik onder het veld Geschiedenis doorzoeken op Opslaan. Het dialoogvenster Zoekopdracht opslaan zal verschijnen.
  5. Voer een naam in voor de nieuwe Slimme map en klik op OK.

Op bladwijzers gebaseerde Slimme mappen

Om een nieuwe Slimme map aan te maken, gebaseerd op uw bladwijzers:

1. Klik op het menu Bladwijzer en selecteer Bladwijzers ordenen…. Het venster Bibliotheek zal worden geopend.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op het veld Bladwijzers doorzoeken.
  3. Begin met typen in het veld Bladwijzers doorzoeken. Bladwijzers met een titel, webadres (URL) of label dat met uw zoekopdracht overeenkomt zal worden getoond.

• U kunt uw zoekopdracht beperken tot een enkele bladwijzermap door in de linkerhelft van het venster op een bladwijzermap te klikken en daarna uw zoekterm in te typen.
  1. Klik onder het veld Bladwijzers doorzoeken op Opslaan. Het dialoogvenster Zoekopdracht opslaan zal verschijnen.
  2. Voer een naam in voor de nieuwe Slimme map en klik op OK.

Het voorbeeld hieronder illustreert dit proces voor een bladwijzermap.

Voorbeeld

Dit voorbeeld illustreert hoe u Slimme mappen kunt maken en gebruiken. Stel dat u bladwijzers voor verschillende pagina’s over economie hebt aangemaakt en een Slimme map wilt aanmaken die telkens wanneer u een bladwijzer voor een andere pagina over economie aanmaakt automatisch wordt bijgewerkt.

1. Klik op het menu Bladwijzers en selecteer Bladwijzers ordenen…. Het venster Bibliotheek zal worden geopend.
  2. Klik in het veld Bladwijzers doorzoeken en typ vervolgens econ om al uw bladwijzers over economie te vinden. Er zal een lijst van uw bladwijzers worden weergegeven die econ in hun titel of webadres (URL) hebben, evenals bladwijzers die labels met econ bevatten.
  3. Klik onder het veld Bladwijzers doorzoeken op Opslaan. Het dialoogvenster Zoekopdracht opslaan zal verschijnen.

4. Voer Slimme economiemap in als de naam voor de nieuwe Slimme map en klik op OK. De map Slimme economiemap zal worden aangemaakt in de map Bladwijzermenu.
  5. Verplaats de nieuwe Slimme map naar de bladwijzerwerkbalk als u hiertoe makkelijk toegang wilt hebben. Klik in het venster Bibliotheek op de map Slimme economiemap en sleep deze naar de map Bladwijzerwerkbalk.
  6. Sluit het venster Bibliotheek om terug te keren naar het Firefox-venster. De nieuwe Slimme map zal in de bladwijzerwerkbalk beschikbaar zijn. Klik erop om de inhoud ervan te zien.

7. Maak een bladwijzer voor een andere pagina aan met econ in de titel of het internetadres (URL) om nog een bladwijzer aan de map toe te voegen, of maak een bladwijzer voor een willekeurige pagina aan en voeg hieraan het label econ toe.

8. Klik op de map Slimme economiemap. Deze zal zichzelf zodanig hebben bijgewerkt dat de nieuw aangemaakte bladwijzer hierin is opgenomen.