Gendan mails, der er forsvundet

Thunderbird Thunderbird Sidst opdateret: 10/27/2016

Denne artikel hjælper dig med at redde mails, som er forsvundet, fx efter at computeren er gået ned. Har du selv slettet mails og senere fortrudt det, kan du i stedet finde hjælp i artiklen Gendan slettede mails.

Der kan være flere grunde til, at dine mails er væk, så der er også flere løsningsmuligheder. Dem finder du efter det næste, meget vigtige afsnit.

Lav en backup!

Inden du prøver at finde forsvundne mails, vil det være en rigtig god ide at lave en backup af alle Thunderbirds data. Find Thunderbirds mappe med brugerdata, lav en kopi af mappen <tilfældige_tegn>.<profilnavn>, du kan fx kalde kopien for Backup-<tilfældige_tegn>.<profilnavn>. Gem kopien på skrivebordet eller et andet sted, hvor du nemt kan finde den igen. Thunderbird skal være lukket, mens du laver en backup.

Du kan slette backuppen, når du har fået de mistede mails tilbage.

Red mailene

I de efterfølgende eksempler bruges indbakken som eksempel. Har du mistet mails i andre mapper, skal du blot udskifte Inbox med den relevante fil. I alle tilfælde er det vigtigt, at Thunderbird er lukket, når du forsøger at redde mails. Gennemse løsningerne i rækkefølge, indtil du finder den løsning, der passer til dit problem. Hjælper løsningen ikke, kan du prøve med efterfølgende løsninger.

Får du problemer undervejs, eller er du i tvivl om noget, så spørg i MozillaDanmarks forum.

Løsning 1

Du kan se nogle mails, mens andre er forsvundet.

1. Klik på menuen Vis.
  2. Klik på Meddelelser. (Det er ikke sikkert, at menupunktet findes)
  3. Klik på Alle.

Løsning 2

Dine kontoindstillinger er intakte, men dine mails er forsvundet fra en eller flere mapper. Problemet kan skyldes en fejlbehæftet indeksfil, så den kan du prøve at slette. Thunderbird vil automatisk oprette en ny indeksfil.

1. Højreklik på den pågældende mappe i mappeoversigten.
  2. Klik på Egenskaber.
  3. Klik på knappen Reparer mappe.

Kommer mailene ikke tilbage, kan du prøve at slette indeksfilen manuelt. Det kan i nogle tilfælde virke, hvor ovennævnte metode ikke virker:

1. Skabelonen "OpenThunderbirdProfileFolder" findes ikke eller har ingen godkendt revision.
  2. Afslut Thunderbird.
  3. Åbn undermappen Mail (eller ImapMail, hvis der er tale om en IMAP-konto).
    • Sådan kan du se, om du bruger IMAP eller POP:
      Klik på menuknappen New Fx Menu øverst til højre i Thunderbird-vinduet. Hold musemarkøren over Indstillinger, og klik så på Kontoindstillinger på undermenuen. Klik på Serverindstillinger under den pågældende konto til venstre i vinduet Kontoindstillinger. Alternativt: Klik på menuen Rediger Funktioner, og klik så på Kontoindstillinger. Klik på Serverindstillinger under den pågældende konto til venstre i vinduet Kontoindstillinger.
  4. Har du oprettet flere mailkonti, vil de hver have en undermappe med kontonavnet. Åbn mappen til den ønskede konto - bemærk, at hvis du bruger Global indbakke, skal du i stedet åbne mappen Local folders.
  5. Filerne uden filtype indeholder dine mails, dem må du endelig ikke slette. Indeksfilerne har filtypen msf. Slet filen Inbox.msf.
  6. Åbn Thunderbird, og tjek om mailene er kommet tilbage.
  7. Er mailene ikke kommet tilbage, så gå videre til Løsning 3.

Løsning 3

Dine kontoindstillinger er intakte, men løsning 2 virkede ikke. Det kan betyde, at selve mailfilen er beskadiget, så den kan du prøve at reparere i en tekst-editor.

Vær opmærksom på, at filen kan være meget stor, og at ikke alle tekst-editorer kan håndtere store filer. Du skal også være opmærksom på, at du ikke må bruge et redigeringsprogram, der indsætter kode i filen, sådan som avancerede programmer som Word gør. Hvis din almindelige editor ikke kan klare filen, kan du evt. prøve med Notetab Light, der er gratis. Vær tålmodig, når du åbner store filer, du kan nemt risikere, at det kan tage mange minutter.

1. Skabelonen "OpenThunderbirdProfileFolder" findes ikke eller har ingen godkendt revision.
  2. Afslut Thunderbird.
  3. Åbn undermappen Mail (eller ImapMail, hvis der er tale om en IMAP-konto).
    • Sådan kan du se, om du bruger IMAP eller POP:
      Klik på menuknappen New Fx Menu øverst til højre i Thunderbird-vinduet. Hold musemarkøren over Indstillinger, og klik så på Kontoindstillinger på undermenuen. Klik på Serverindstillinger under den pågældende konto til venstre i vinduet Kontoindstillinger. Alternativt: Klik på menuen Rediger Funktioner, og klik så på Kontoindstillinger. Klik på Serverindstillinger under den pågældende konto til venstre i vinduet Kontoindstillinger.
  4. Har du oprettet flere mailkonti, vil de hver have en undermappe med kontonavnet. Åbn mappen til den ønskede konto - bemærk, at hvis du bruger Global indbakke, skal du i stedet åbne mappen Local folders.
  5. Filerne uden filtype indeholder dine mails. Brug en tekst-editor til at åbne filen Inbox. Hvis filen er tom, kan dine mails ikke reddes. Men inden du opgiver, så er der to fejlmuligheder:
    • Filen er for stor til din editor. Tjek filstørrelsen. Er filen 0 KB, er der ikke noget at gøre.
    • Du har fat i en forkert fil. Tjek, om du kan finde den rigtige Inbox i en af de andre mapper i profilen.
  6. Hvis filen er beskadiget, vil fejlen oftest være sidst i filen. Rul ned til slutningen af filen og slet den sidste mail. En mail starter normalt med en From-linje i stil med denne:
    • From - Mon Aug 20 22:59:12 2014
    • Hvis du vil gemme mailen, kan du kopiere den over i en anden fil, inden du sletter den fra Inbox.
  7. Gem Inbox.
  8. Åbn Thunderbird, og tjek om mailene er kommet tilbage.
  9. Er mailene ikke kommet tilbage, kan du gentage proceduren med at slette sidste mail i filen, indtil dine mails kommer tilbage. Husk altid at starte fra punkt 3: Afslut Thunderbird.

Løsning 4

Alle dine indstillinger og alle dine mails er forsvundet. Du vil i dette tilfælde sandsynlig blive bedt om at oprette en ny konto, når du starter Thunderbird. Det kan være muligt at redde dine kontooplysninger, men det kan være meget nørdet. Det er meget nemmere at starte helt forfra med opsætning af konti og så bagefter kopiere dine mails over i den nyoprettede konto.

1. Afslut Thunderbird.
  2. Lav en backup - men i modsætning til backuppen øverst på denne side, skal du ikke lave en backup af <tilfældige_tegn>.<profilnavn>. I stedet skal du åbne overmappen og lave en backup af mappen Profiler, giv den navnet Backup-Profiler.thunderbird, giv den navnet Backup-thunderbird. Gem kopien på skrivebordet eller et andet sted, hvor du nemt kan finde den igen.
  3. Åbn Thunderbird og opret din konto. Undlad at hente mails. Får du hentet nye mails, vil de blive overskrevet af de gamle mails i de efterfølgende trin.
  4. Skabelonen "OpenThunderbirdProfileFolder" findes ikke eller har ingen godkendt revision.
  5. Afslut Thunderbird.
  6. Omdøb mappen Mail til Slettes-Mail.
  7. Åbn backuppen Backup-ProfilerBackup-thunderbird
  8. Åbn mappen <tilfældige_tegn>.<profilnavn>.
  9. Kopier mappen Mail over i den nye profilmappe.
  10. Start Thunderbird og tjek, om dine mails er kommet tilbage.
  11. Er mailene kommet tilbage, kan du slette mapperne Slettes-Mail og Backup-ProfilerBackup-thunderbird.

Løsning 5

Hvis ingen af de ovenstående løsninger får reddet dine mails, kan du redde dem manuelt med en tekst-editor - forudsat de stadig findes i dine mailfiler. Det kan dog være meget tidskrævende, hvis du har mange mails.

Vær opmærksom på, at ikke alle tekst-editorer kan håndtere store filer. Du skal også være opmærksom på, at du ikke må bruge et redigeringsprogram, der indsætter kode i filen, sådan som avancerede programmer som Word gør. Hvis din almindelige editor ikke kan klare filen, kan du evt. prøve med Notetab Light, der er gratis. Vær tålmodig, når du åbner store filer, du kan nemt risikere, at det kan tage mange minutter.
  1. Skabelonen "OpenThunderbirdProfileFolder" findes ikke eller har ingen godkendt revision.
  2. Afslut Thunderbird.
  3. Åbn undermappen Mail (eller ImapMail, hvis der er tale om en IMAP-konto).
    • Sådan kan du se, om du bruger IMAP eller POP:
      Klik på menuknappen New Fx Menu øverst til højre i Thunderbird-vinduet. Hold musemarkøren over Indstillinger, og klik så på Kontoindstillinger på undermenuen. Klik på Serverindstillinger under den pågældende konto til venstre i vinduet Kontoindstillinger. Alternativt: Klik på menuen Rediger Funktioner, og klik så på Kontoindstillinger. Klik på Serverindstillinger under den pågældende konto til venstre i vinduet Kontoindstillinger.
  4. Har du oprettet flere mailkonti, vil de hver have en undermappe med kontonavnet. Åbn mappen til den ønskede konto - bemærk, at hvis du bruger Global indbakke, skal du i stedet åbne mappen Local folders.
  5. Åbn filen med dine mails i en tekst-editor.
  6. Kopier en mail.
    • En mail starter normalt med en From-linje i stil med denne:
    • From - Mon Aug 20 22:59:12 2014
    • Kopier fra og med den linje til og med linjen lige inden næste From-linje. Du kan risikere, at der er en masse linjer med volapyk mellem de to From-linjer, dem skal du også kopiere med - det kan fx være indlagte billeder.
  7. Åbn en ny instans af din tekst-editor og indsæt det kopierede.
  8. Gem filen med det kopierede med filtypen eml, du kan fx kalde den mail1.eml.
  9. Gentag med alle de mails, du vil gemme, men selvfølgelig med forskellige filnavne.
  10. Du kan umiddelbart se en mail ved at dobbeltklikke på den gemte eml-fil. Men du kan ikke umiddelbart flytte mailen ind i Thunderbirds mappesystem. Det kan dog klares ved hente og installere udvidelsen ImportExportTools.
  11. Genstart Thunderbird efter installation af udvidelsen.
  12. Klik på menuen Funktioner.
  13. Klik på Importer/Eksporter i mbox/eml-format.
  14. Klik på Importer alle eml-filer fra en mappe.
  15. Find og vælg mappen, eller mappen og undermapperne, med de gemte eml-filer med dine mails.
  16. Klik på knappen OK.

Får du problemer undervejs, eller er du i tvivl om noget, kan du få hjælp i MozillaDanmarks forum.