Gendan slettede mails

Thunderbird Thunderbird Sidst opdateret: 10/27/2016 30% of users voted this helpful

Du kan muligvis gendanne mails, du har slettet ved en fejl. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du gør.

Kontroller papirkurven

Prøv først, om du kan finde den/de slettede mails i papirkurven i Thunderbird. Kan du ikke finde dem i papirkurven, så luk straks Thunderbird, inden du læser videre!

Thunderbirds håndtering af mails gør det ofte muligt at gendanne slettede mails, også selvom de er slettet fra Thunderbirds papirkurv. Når du sletter mails, slettes de nemlig reelt ikke, i stedet markeres de blot til senere sletning. Det er først, når dine mapper optimeres, at mailene slettes. Thunderbird optimerer automatisk dine mapper med jævne mellemrum, så derfor er det vigtigt, at Thunderbird ikke åbnes, før du har fået reddet dine mails.

Lav en backup

Inden du prøver at gendanne slettede mails, vil det være en rigtig god ide at lave en backup af alle Thunderbirds data. Find Thunderbirds mappe med brugerdata, lav en kopi af mappen <tilfældige_tegn>.<profilnavn>, du kan fx kalde kopien for Backup-<tilfældige_tegn>.<profilnavn>. Gem kopien på skrivebordet eller et andet sted, hvor du nemt kan finde den igen. Thunderbird skal være lukket, mens du laver en backup.

Gendan slettede mails

Thunderbird sletter som nævnt ikke mails med det samme, men markerer dem i stedet med en kode i mailens header, der angiver, at de skal slettes ved næste optimering af mappen. Du kan gendanne de slettede mails manuelt ved at ændre koden, eller du kan benytte et program, der ændrer koden for dig.

Automatisk gendannelse ved hjælp af en udvidelse

Med udvidelsen Recover Deleted Messages kan du gendanne slettede mails, hvis Thunderbird ikke har optimeret mapperne. Højreklik på mappen i mappeoversigten, hvorfra mailene blev slettet, og vælg Recover deleted messages. De gendannede mails vil blive anbragt i en undermappe.

Bemærk, den automatiske gendannelse vil gendanne alle slettede mails. Vil du kun have gendannet en enkelt mail, kan du i stedet benytte manuel gendannelse.

Manuel gendannelse

Først skal du finde filen med de slettede mails.

1. Find og åbn profilmappen <tilfældige_tegn>.<profilnavn> (Find Thunderbirds mappe med brugerdata).
  2. Åbn undermappen Mail (eller ImapMail, hvis der er tale om en IMAP-konto).
    • Sådan kan du se, om du bruger IMAP eller POP:
      Klik på menuknappen New Fx Menu øverst til højre i Thunderbird-vinduet. Hold musemarkøren over Indstillinger, og klik så på Kontoindstillinger på undermenuen. Klik på Serverindstillinger under den pågældende konto til venstre i vinduet Kontoindstillinger. Alternativt: Klik på menuen Rediger Funktioner, og klik så på Kontoindstillinger. Klik på Serverindstillinger under den pågældende konto til venstre i vinduet Kontoindstillinger.
  3. Har du oprettet flere mailkonti, vil de hver have en undermappe med kontonavnet. Åbn mappen til den ønskede konto - bemærk, at hvis du bruger Global indbakke, skal du åbne mappen Local Folders.
  4. Mappen indeholder to filer for hver mappe i mappeoversigten i Thunderbirds programvindue. Du har fx en fil, der hedder Inbox (uden filtype) og en fil, der hedder Inbox.msf. Førstnævnte indeholder dine mails i Indbakke, mens sidstnævnte blot er en indeksfil. Du skal altså udelukkende koncentrere dig om filerne uden filtype. I det nedenstående bruges Inbox som eksempel.

Åbn filen Inbox. Vær opmærksom på, at filen kan være meget stor, og at ikke alle teksteditorer kan håndtere store filer. Du skal også være opmærksom på, at du ikke må bruge et redigeringsprogram, der indsætter kode i filen, sådan som avancerede programmer som Word gør. Hvis din almindelige editor ikke kan klare filen, kan du evt. prøve med Notetab Light, der er gratis. Vær tålmodig, når du åbner store filer, du kan nemt risikere, at det kan tage mange minutter.

Brug søgefunktionen i editoren til at finde den ønskede mail, fx ved at søge på afsenderens navn eller en del af teksten i mailen. Rul lidt op i mailen, så du kommer op til mailens header. Her vil du se følgende linje:
X-Mozilla-Status: 0019
Du skal ændre linjen til:
X-Mozilla-Status: 0011
Gem og luk filen.
Åbn Thunderbird, og du skulle nu meget gerne kunne finde den slettede mail.

Hvis du vil gendanne flere slettede mails, kan du evt. bruge søg og erstat-funktionen i editoren til at søge efter X-Mozilla-Status: 0019 og erstatte alle forekomster med X-Mozilla-Status: 0011.