Search Support

Avoid support scams. We will never ask you to call or text a phone number or share personal information. Please report suspicious activity using the “Report Abuse” option.

Learn More

Firefox detected camera attack

  • 8 odgovori
  • 1 ima ovaj problem
  • 15 views
  • Posljednji odgovor poslao nENym

more options

Dobrý den,

naléhavě bych potřeboval poradit.

Dostala se k mně informace (od anonymního zdroje), že jsem prý sledován kamerou ve svém notebooku (dále jen NB), a díky trojskému koni je ovládán a sledován i celý můj NB. Moc jsem tomu nevěřil, ale jistota je jistota...

Z diskuzí na webu jsem se dočetl, že je nutné: 1.) zalepit kameru páskou (což mám), 2.) a vypnout kameru přes Správce úloh (Ctrl+Alt+Delete), karta Aplikace, a vypnout tak Úlohu (kameru).

Když jsem to však chtěl udělat, tak právě na/v té kartě Aplikace byla uvedena "Úloha" - a to červeným písmem(!): FIREFOX: DETECTED CAMERA ATTACK!

Což mne dost vyděsilo. Že bych měl fakt napíchnutou kameru - potažmo celej comp? A jak dlouho..?? A co všechno ovládají...???

Úlohu (to červené varování) jsem samozřejmě hned ukončil, a připojení k internetu odpojil. Od té doby pracuji na mém starším NB. Potřebuji však vyřešit ten problém na novějším NB.

Domníval jsem se, že Firefox má zabudovanou ochranu proti podvodným a útočným stránkám, a že běžnou práci na NB ohlídá... Blokování obsahu mám nastaveno na "Přísné", "Oprávnění přístupu ke kameře" prázdné, a ve statusu nastaveno "Blokovat nové žádosti o přístup ke kameře...". Mám 1 zás. modul "Shockwave Flash 32.0 r0"

Mám poslední (aktuální verzi) FFoxu (65.0.1), také antiviru (AvastFree), aktuální W7. Sync nepoužívám, resp. - vůbec nemám.

Aktivní upozorňování na hrozící nebezpečí nikdy neignoruji, neb se - upřímně řečeno - napadení mého NB kontinuálně obávám. Tento problém - obecně řešeno - vůbec nepodceňuji.

A teď tohle! Tedy ta červená hláška ve Správci úloh/záložka Aplikace... FIREFOX: DETECTED CAMERA ATTACK!

Ufff... Co s tím?

Poradíte mi tedy, prosím?

Děkuji moc.

p. PETR

Dobrý den, naléhavě bych potřeboval poradit. Dostala se k mně informace (od anonymního zdroje), že jsem prý sledován kamerou ve svém notebooku (dále jen NB), a díky trojskému koni je ovládán a sledován i celý můj NB. Moc jsem tomu nevěřil, ale jistota je jistota... Z diskuzí na webu jsem se dočetl, že je nutné: 1.) zalepit kameru páskou (což mám), 2.) a vypnout kameru přes Správce úloh (Ctrl+Alt+Delete), karta Aplikace, a vypnout tak Úlohu (kameru). Když jsem to však chtěl udělat, tak právě na/v té kartě Aplikace byla uvedena "Úloha" - a to červeným písmem(!): FIREFOX: DETECTED CAMERA ATTACK! Což mne dost vyděsilo. Že bych měl fakt napíchnutou kameru - potažmo celej comp? A jak dlouho..?? A co všechno ovládají...??? Úlohu (to červené varování) jsem samozřejmě hned ukončil, a připojení k internetu odpojil. Od té doby pracuji na mém starším NB. Potřebuji však vyřešit ten problém na novějším NB. Domníval jsem se, že Firefox má zabudovanou ochranu proti podvodným a útočným stránkám, a že běžnou práci na NB ohlídá... Blokování obsahu mám nastaveno na "Přísné", "Oprávnění přístupu ke kameře" prázdné, a ve statusu nastaveno "Blokovat nové žádosti o přístup ke kameře...". Mám 1 zás. modul "Shockwave Flash 32.0 r0" Mám poslední (aktuální verzi) FFoxu (65.0.1), také antiviru (AvastFree), aktuální W7. Sync nepoužívám, resp. - vůbec nemám. Aktivní upozorňování na hrozící nebezpečí nikdy neignoruji, neb se - upřímně řečeno - napadení mého NB kontinuálně obávám. Tento problém - obecně řešeno - vůbec nepodceňuji. A teď tohle! Tedy ta červená hláška ve Správci úloh/záložka Aplikace... FIREFOX: DETECTED CAMERA ATTACK! Ufff... Co s tím? Poradíte mi tedy, prosím? Děkuji moc. p. PETR

All Replies (8)

more options

Jo - omlouvám se - ještě jsem zapomněl zmínit 1 důležitou věc:

při prvotním (okamžitém) vyhledávání informací na webu - o problému s napíchnutými kamerami - jsem v Googlu našel odkaz na článek k danému tématu - na Technet (iDnes).

Avšak - článek se mi vůbec nenačetl! Místo toho na mne vyskočila hláška (v angl. jazyce), že server detekoval napadení mého PC škodlivým camera softwarem, a že z toho důvodu server zablokoval přístup k článku z mé IP adresy...! Tak nějak to tam bylo uvedeno...

Což mně vyděsilo jako úplně první!

Proto jsem si hned na tabletu ověřoval, je-li ta stránka vůbec dostupná! A BYLA! Šok č. 2!

Takže další indicie, že to napadení fakt existuje... :-(((

A tak jsem si na tabletu ten článek přečetl - a tam v Diskuzi radili to, co jsem vám popsal v té mé předchozí otázce/prosbě.

Zatím používám jen ten starý NB, neb se bojím s tím napadeným přihlásit na web. Ale (vy)řešit to musím - jenže nevím jak...

Ještě doplňuji, že všemožnou ochranu soukromí a před nebezpečím - v nastavení FF - mám nastavenu. Tedy i "Ochranu před klamavým obsahem a nebezpečným softwarem".

A "Účet FF" nemám...

P.

more options

Takové maily občas chodí vícero lidem. Já to prostě smažu. Zásadně na nic v takovém mailu neklikám, neodpovídám a nereaguji!

Pokud máš přece jenom pochybnosti, použij dvojici programů MBAM + AdwCleaner (použij 'oba!, nejlíp v nouzovém režimu operačního systému').

more options

Preverte či náhodou nemáte v počítači nejakú škodnú. Vykonajte kontrolu v tomto rozsahu:

1. Najskôr sa presvedčte o tom, či zdroj problémov nie je nainštalovaný v počítači (Ovládací panel - Programy). Ak je v zozname zapísaný nejaký podozrivý (neznámy) program, odinštalujte ho.

2. Skontrolujte nainštalované rozšírenia v internetovom prehliadači - podozrivé (neznáme) rozšírenia odstráňte.

3. V núdzovom režime systému vyčistite počítač použitím softvéru AdwCleaner https://toolslib.net/downloads/viewdownload/1-adwcleaner Všetko čo nájde odstráňte.

4. V núdzovom režime systému vyčistite počítač použitím softvéru MBAM free verzia: https://www.malwarebytes.org/ Všetko čo nájde odstráňte.

Izmjenjeno od strane Ansam

more options

Díky za obě odpovědi.

Ano, ano - vím, že to lidem chodí. I mně takové maily chodí/ly. Taky jsem je házel/házím do koše/spamu.

Ale tentokráte ty "kruté" indicie (ve Správci úloh červeně zobrazená úloha "FIREFOX: DETECTED CAMERA ATTACK!", dále též ta odmítnutá stránka na článek s danou tematikou, resp. její zpětná reakce, že z důvodu podezření napadení malwarem zablokovali přístup z mé IP adresy...!).

To už pak není jen o tom, že prachvobyčejnej otravnej spam...

Ptal jsem se dnes jednoho IT servisáka, co s tím. A ten jednoznačně tvrdil: PŘEINSTALACE celého NOTEBOOKU! Jinak že si nebudu NIKDY jist, jestli to tam nezůstalo.

Je to tedy náročnější řešení (stejně by to dělal on - já si na to netroufnu), navíc budu muset všechno znova přizpůsobovat mým zvykům/potřebám, a zřejmě to bude i něco stát, že jo...

Navíc prý bude muset projet i ty "nesystémová" data (tzn. ty moje vlastní soubory - vytvořené, stažené, ap.). Abych si to tam - z nich - znova nenainstaloval! Prý to může být schované i v nich!

Ale jak to chce udělat, nevím. Jestli tyhle data "prověří/vyčistí" podobným způsobem, jak mi radíte vy... Fakt nevím. Ale tak snad on ví, jak na to.

A teprve potom prý budu mít tu NAPROSTOU jistotu, že mi už v NB nikdo nešmejdí. Tady už totiž nejde jen o kameru...

Jak vy se na celkovou přeinstalaci systému, a prověření pracovních/soukromých dat, díváte? Je to opravdu nutné k té 100%ní jistotě? Faktem zůstává, že ji chci opravdu mít...

more options

Ve Správci úloh se dá zobrazit Cesta k souboru. Tam se dá přece vyčíst, odkud se ten soubor spouští (a jestli vůbec existuje). Servisák ti řekl "přeinstalovat", protože to bude dělat on sám. Taky dobrý. :-)

Zkontroloval jsi počítač těmi programy? A s jakým výsledkem? Stáhni si taky program od Sysinternals jménem Autoruns a projdi si zejména položky Logon a Scheduled Tasks (ale i ty ostatní).

Přeinstalace noťasu je blbost (ovšem s ohledem na výsledek všech tří doporučovaných programů).

more options

Dd PolJos, díky za každou smysluplnou radu. Ale:

1.) Servisák ti řekl "přeinstalovat", protože to bude dělat on sám. Taky dobrý. :-) 2.) Přeinstalace noťasu je blbost.'' ______________________________________________________________

ad 1.) Nerozumím?!? Znám ho velmi dobře, už dříve pro mne dost udělal, udělá mi to - zřejmě - zas za hubičku. A možná i grátis... Co je na tom tak ("ironicky"!) dobrého...???

ad 2.) Jo - ale proč by to měla být blbost - to už nespecifikujete... Co se tím POKAZÍ? Hmmm...?

Já si cením Vašich rad. Ale odpověď typu "Přeinstalace je blbost" JE - bez dovysvětlení - fakt NA NIC. SorryJako...

Uživatelsky jsem na PC sice celkem OK, ale těmto SW věcem vůbec nerozumím. Nikdy jsem to ani neviděl dělat. Natož - pouštět se SÁM do analýzy napadeného systému, a jeho DEFINITIVNÍHO odvirování. A ještě v "nouzovém" režimu...

Jak to tady čtu - bylo by to pro mne fakt docela problematické. Jak s vlastním procesem, tak s ohledem na to, že se mi podařilo NErozhasit systém, a přitom ještě odstranit - S JISTOTOU(!!!), A VŠECHNY(!) - viry, a jejich součásti.

Zvlášť, když jsem zdůrazňoval, že se bojím UŽ JEN připojit PC do internetu, aby mi tam - ZASE(!) - nazačali HNED(!) vrtat. Oni vzdáleně, nebo ten vir - interně... Co já vím, co za informace bude ode mne odesílat...?

A k webu bych se přihlásit musel, chci-li stáhnout ty programy na odvirování... ______________________________________ Koukal jsem do těch Ovl. panel - Programů - a nic neznámého jsem tam nenašel.

Díval jsem se (ve FF) do "Rozšíření", a vše se zdá OK...

Povoleny: - "AdBlock Plus - free ad blocker" - "Disable HTML5 Autoplay" - "uBlock Origin" Vše využívám roky, a bez problémů...

A pak tam jsou ještě 2 rozšíření od Avastu, ale oba ZAKÁZANÉ. Nevím kým, zřejmě defaultně systémem (FF?)

A v "Zás.modulech" mám povolen jen "Shockwave Flash 32.0 r0" (jak jsem už psal).

A jsou tam ještě 2 moduly ZAKÁZANÉ: - "Modul Widevine od spol. Google pro dešifr. obsahu" - "Video kodek OpenH264 od spol. Cisco Systems"

Jinak nic. _________________________________________ Závěrem: Je-li fakt něco vysloveně konfliktního na tom, že mi servisní ajťák přeinstaluje noťas, sdělte mi to prosím. Mne to taky netěší, neb přenastavování PC dle/do mých představ, je pokaždé proces na minim. 1 měsíc... A minim. 2 měs., než si to definitivně "sedne"...

Dík za odpověď.

P.

more options

Když chceš citovat, udělej to pořádně:

Přeinstalace noťasu je blbost (ovšem s ohledem na výsledek všech tří doporučovaných programů).
more options

Ale proč je to "BLBOST" - to jsem se zas nedozvěděl...! Ufff, tvl...