Titta på DRM-innehåll i Firefox

Digital Rights Management (DRM) är en teknik som gör det möjligt för onlinevideo och ljudtjänster att verkställa att innehållet de tillhandahåller används i enlighet med deras behov. Denna teknik kan begränsa vissa av de saker du kan göra i webbläsaren. Medan vissa DRM-kontrollerade innehåll kan ses med hjälp av insticksmodulerna Adobe Flash eller Microsoft Silverlight är det många tjänster som går mot HTML5-video som kräver en annan DRM-mekanism som kallas Content Decryption Module (CDM).

Spela DRM-kontrollerat innehåll i Firefox

I Firefox version 51 och lägre, stöder Firefox för Windows HTML5-uppspelning av DRM-kontrollerad video och ljudinnehåll via Adobe Primetime CDM. Detta CDM implementerar ett DRM-system som kallas Adobe Primetime, som tidigare var tillgänglig via insticksmodulen Adobe Flash.I Firefox version 47 och högre, stöder också Firefox för datorer Google Widevine CDM för att spela DRM-kontrollerat innehåll.

Firefox hämtar och gör det möjligt för Google Widevine och Adobe Primetime CDM som standard för att ge användarna en smidig upplevelse på webbplatser som kräver DRM.Firefox hämtar och gör det möjligt för Google Widevine CDM som standard för att ge användarna en smidig upplevelse på webbplatser som kräver DRM.Firefox hämtar och gör det möjligt för Google Widevine CDM på begäran, med användarens tillåtelse, för att ge användarna en smidig upplevelse på webbplatser som kräver DRM. CDM körs i en separat behållare som kallas sandbox och du kommer att meddelas när en CDM används. Du kan också stänga av en CDM och välja bort framtida uppdateringar genom att följa stegen nedan. Om du inaktiverar CDM, kan webbplatser som använder denna typ av DRM fungera sämre.

Vissa webbplatser kan använda DRM som inte stöds av Google Widevine CDMGoogle Widevine och Adobe Primetime CDM. Stöd för visning av detta innehåll kan kräva en NPAPI insticksmodul från tredje part, så som Microsoft Silverlight.Mallen "pluginSupportEOL" finns inte eller har inte någon godkänd revidering.

Inaktivera Google Widevine CDM utan att avinstallera

Inaktivera Google Widevine från tilläggshanteraren hindrar det från att köras på datorn och förhindrar framtida uppdateringar från att laddas ner. För att inaktivera denna CDM insticksmodul:

1. Klicka på menyknappen Bilden "Fx57menu" finns inte., klicka på Tillägg och temanFx57Addons-icon Tillägg och temanFx57Addons-icon Tillägg och välj Plugins.
  2. Välj Aktivera aldrig på menyn bredvid Widevine Content dekrypteringsmodul tillhandahålls av Google Inc.

Du kan stöta på webbplatser där uppspelning av innehåll inte är möjlig utan Google Widevine aktiverad. Du kan alltid aktivera Google Widevine igen genom att välja Aktivera alltid på menyn bredvid Widevine Content dekrypteringsmodul tillhandahålls av Google Inc.

Inaktivera Adobe Primetime CDM utan att avinstallera

Inaktivera Adobe Primetime från tilläggshanteraren hindrar det från att köras på datorn och förhindrar framtida uppdateringar från att laddas ner. För att inaktivera denna CDM insticksmodul:

1. Klicka på menyknappen Bilden "Fx57menu" finns inte., klicka på Tillägg och temanFx57Addons-icon Tillägg och temanFx57Addons-icon Tillägg och välj Insticksmoduler.
  2. Välj Aktivera aldrig på menyn bredvid Primetime Content dekrypteringsmodul tillhandahålls av Adobe Systems, Incorporated.

Du kan stöta på webbplatser där uppspelning av innehåll inte är möjlig utan Adobe Primetime aktiverad. Du kan alltid aktivera Adobe Primetime igen genom att välja Aktivera alltid på menyn bredvid Primetime Content dekrypteringsmodul tillhandahålls av Adobe Systems, Incorporated.

Välja bort CDM-uppspelning, avinstallera CDM:er och stoppa alla CDM-nedladdningar

Du kan välja att globalt välja bort HTML5 DRM-uppspelning. När du har valt bort, kommer Firefox ta bort alla nedladdade CDM:er från din hårddisk, all framtida CDM-nedladdningar upphör och avaktivera DRM-uppspelning. Detta påverkar bara DRM-kontrollerade HTML5 ljud och video. För att välja bort HTML5 DRM-uppspelningen helt, gör så här:

1. I menyraden längst upp på skärmen klickar du på Firefox och väljer Inställningar. Klicka på menyknappen Fx57Menu och välj InställningarInställningar.Klicka på menyknappen Fx89menuButton och välj Inställningar.

2. Klicka på panelen Innehåll.I panelen Allmänt, navigera till avsnittet Filer och program.I panelenAllmänt, gå till Digital Rights Management (DRM) innehåll)
  3. Ta bort markeringen bredvid Spela upp DRM-innehållSpela DRM-kontrollerat innehåll.
Obs: Du kommer fortfarande att kunna visa DRM-kontrollerade innehåll som kräver NPAPI insticksmodulerna Adobe Flash eller Microsoft Silverlight om du har installerat och aktiverat dem i Firefox. Inställningen Spela upp DRM-innehållSpela DRM-kontrollerat innehåll styr endast HTML5 DRM-uppspelning, inte insticksmoduler.

Du kan stöta på webbplatser där uppspelning av innehåll inte är möjlig utan DRM aktiverad. Du kan alltid aktivera DRM-uppspelning igen genom att öppna InställningarInställningarInställningar > panelen Innehåll ochpanelen Allmänt och under avsnittet Filer och program,panelen Allmänt och under Digital Rights Management (DRM) innehåll markera kryssrutan bredvid Spela upp DRM-innehållSpela DRM-kontrollerat innehåll. Efter att rutan har markerats, HTML5 DRM-uppspelning kommer att återaktiveras och Google Widevine och Adobe Primetime CDM kommer att laddas ner automatiskt.

Plattformar som stöds

Google Widevine

• Windows Vista och högre
  • Mac OS X 10.9 och högre
  • x86 och x64 Linux

Adobe Primetime

• Windows Vista och högre

Liknande undantagsmöjligheter kommer att erbjudas på alla nya plattformar där Firefox stöder DRM.