Hoe wijzig ik mijn DNS-instellingen?

Het Domain Name System (DNS) is als een telefoonboek voor het internet dat domeinnamen koppelt aan IP-adressen. Uw apparaat gebruikt DNS-servers om de websites die u wilt bezoeken te vinden. Standaard levert uw Internet Service Provider (ISP) uw apparaat de DNS-servers. Dit betekent echter dat uw ISP kan zien welke websites u bezoekt en dit kan volgen, en zelfs uw surfgegevens aan derde partijen kan verkopen.

Om uw online activiteir tegen volgen te beschermen, versleutelt Mozilla VPN uw DNS-verkeer, net als alle andere verkeer vanaf uw apparaat, en stuurt het naar een veilige DNS-server in het VPN-netwerk, die uw activiteit onttrekt aan nieuwsgierige ogen. Maar misschien wilt u meer controle over uw DNS-instellingen. Of wilt u een andere DNS-server gebruiken met wat extra functies, zoals het blokkeren van bepaalde soorten inhoud. Dan is Aangepaste DNS handig. Met Aangepaste DNS kunt u elke gewenste DNS-server kiezen en deze gebruiken met Mozilla VPN, waarbij u op elk moment kunt wisselen tussen verschillende DNS-servers.

Dit artikel toont u hoe u uw DNS-instellingen wijzigt in Mozilla VPN en waarom u dat zou willen doen.

Standaard-DNS

De standaard DNS-instellingen in Mozilla VPN zijn ontworpen voor optimale privacy, beveiliging en snelheid terwijl u surft op het web. Dit is de beste optie voor de meeste gebruikers, en u zou ze moeten behouden, tenzij u een specifieke reden hebt om ze te wijzigen. Standaard-DNS is hoe uw DNS-instellingen standaard zijn ingesteld als u Mozilla VPN installeert. Als u dit echter wijzigt naar een Aangepaste DNS en terug wilt keren naar de standaardoptie, volg dan deze stappen:

1. Open Mozilla VPN en klik (of tik) rechtsonder op het pictogram Instellingen.
    DNS settings 1
  2. Selecteer App-voorkeuren.
    DNS settings 2
  3. Selecteer DNS-instellingen.
    DNS settings 3
  4. Selecteer de optie Standaard-DNS gebruiken.
    DNS settings 4

Goed werk! U hebt uw standaard DNS-instellingen teruggezet en verbindt met het internet via de DNS-servers van Mozilla VPN.

Aangepaste DNS

Met een aangepaste DNS kunt u een andere DNS-server gebruiken dan de standaardserver die wordt gebruikt door Mozilla VPN. Dit kan voordelen hebben, zoals sneller surfen, betere beveiliging en meer opties om uw online ervaring aan te passen. Het kan echter ook enkele problemen veroorzaken als u de server niet juist instelt, de keerzijdes niet begrijpt of als de server niet goed werkt met wat u online doet.

Doe het volgende om een aangepaste DNS te selecteren:

1. Open Mozilla VPN en klik (of tik) rechtsonder op het pictogram Instellingen.
    DNS settings 5
  2. Selecteer App-voorkeuren.
    DNS settings 6
  3. Selecteer DNS-instellingen.
    DNS settings 7
  4. Met de optie Aangepaste DNS kunt u de DNS van uw keuze ingeven. Selecteer deze en typ het DNS-serveradres dat uw voorkeur heeft (zoals 1.1.1.1 voor de DNS van Cloudfare of 8.8.8.8 voor Google Public DNS).
    DNS settings 8
  5. Als een van de privacyfuncties van Mozilla VPN is aangevinkt, ziet u een bericht dat u vraagt te bevestigen dat u de instellingen van de privacyfuncties wilt overschrijven. Dit gebeurt omdat die functies ook werken door aangepaste DNS-servers te gebruiken, dus ze kunnen niet gelijktijdig zijn ingeschakeld als u een aangepaste DNS naar keuze instelt. Klik op Bevestigen om verder te gaan.
    DNS settings 9
  6. Daarnaast wordt het tekstveld rood als een ongeldig DNS-serveradres wordt ingegeven, en dient u het adres bij te werken om door te gaan.
    DNS settings 10

Helemaal klaar! U hebt uw DNS-instellingen gewijzigd en maakt verbinding met het internet via de DNS-server van uw keuze.

Gerelateerde inhoud

Meer info: