Kirjasinlaji-, kieli-, ponnahdusikkuna-, kuva- ja JavaScript-asetukset

Tämän artikkelin sisältöä ei enää ylläpidetä, joten se saattaa olla vanhentunutta.

Tässä artikkelissa esitellään kaikki Firefoxin Asetukset-ikkunan Sisältö-paneelin asetukset. Nämä asetukset vaikuttavat siihen, kuinka verkkosivut näytetään.

Huomaa: Jos haluat estää JavaScriptin suorittamisen tai kuvien näyttämisen, kuten Firefoxin vanhemmissa versioissa, kokeile laajennusta NoScript JavaScriptille (katso lisätietoja artikkelista JavaScript-asetukset vuorovaikutteisten verkkosivujen avaamiseen) tai Image Block kuville.

Sisältöasetukset

Options - Content - WinPrefs - Content - MacPrefs - Content - Lin

Options - Content - Win Fx23Content Mac Fx 23Content Linux Fx 23

• Estä ponnahdusikkunat: Firefoxissa verkkosivujen avaamat ponnahdusikkunat estetään oletusarvoisesti. Poistamalla valinnan tästä asetuksesta sallit ponnahdusikkunat.
    Jotkin verkkosivustot kuitenkin tarvitsevat ponnahdusikkunoita toimiakseen kunnolla. Voit antaa näille sivustoille erikseen luvan ponnahdusikkunoiden avaamiseen: Napsauta Poikkeukset...-painiketta, kirjoita avautuvassa ikkunassa Sivuston osoite: -kenttään sivuston verkko-osoite ja napsauta Salli-painiketta. Jos haluat peruuttaa jonkin sallimasi sivuston luvan, valitse se luettelosta ja napsauta Poista sivusto-painiketta. Jos haluat perua kaikki poikkeusluvat, napsauta Poista kaikki sivustot-painiketta. Lisätietoja tästä toiminnosta saat artikkelista Ponnahdusikkunoiden eston asetukset, poikkeukset ja ongelmanmääritys.
  • Lataa kuvat automaattisesti: Oletuksena Firefox näyttää verkkosivujen kuvat. Jos et halua, että verkkosivun kuvat näytetään, poista tämän asetuksen valinta. Voit halutessasi tästä asetuksesta riippumatta sallia tai estää haluamiesi sivustojen kuvat. Napsauta painiketta Poikkeukset..., kirjoita sivuston osoite ja napsauta Salli-painiketta, jos haluat, että sivuston kuvat näytetään aina tai Estä-painiketta, jos haluat, että sivuston kuvia ei näytetä koskaan.
  • Salli JavaScript-komentosarjat: JavaScript on verkkosivuilla käytettävä komentosarjakieli, jota käytetään, kun sivuista halutaan vuorovaikutteisia. Sen avulla on kuitenkin myös mahdollista toteuttaa joitakin häiritseviä toimintoja. Jos haluat estää JavaScriptin suorittamisen, poista valinta tästä asetuksesta. Huomaa kuitenkin, että JavaScriptin estäminen voi haitata joidenkin sivujen toimintaa. JavaScriptin asetuksia voi säätää tarkemmin napsauttamalla Lisäasetukset...-painiketta.

JavaScriptin lisäasetukset

• Siirtää ikkunoita ja muuttaa niiden kokoa: Poista tämä valinta, jos et halua, että sivut voivat siirtää selainikkunoita tai muuttaa niiden kokoa.
  • Nostaa ja laskea ikkunoita: Poista tämä valinta, jos et halua, että sivut voivat nostaa (tuoda ikkunoita päällimmäisiksi) tai laskea (viedäikkunoita muiden taakse).
  • Poistaa ja muuttaa ponnahdusvalikkoja: Poista tämä valinta, jos et halua, että sivut voivat poistaa käytöstä tai muuttaa Firefoxin ponnahdusvalikkoa.

Kirjasinlajit ja värit

Oletuskirjasinlaji ja koko Verkkosivut näytetään yleensä tässä määriteltyä kirjasinlajia ja kirjasinkokoa (pikseleinä) käyttäen. Sivut voivat myös ohittaa nämä asetukset jos sitä ei ole erikseen estetty. Voit estää sen ja asettaa muita kirjasinlajiasetuksia napsauttamalla Lisäasetukset...-painiketta.

Kirjasinlajit-ikkuna

1. Valitse Merkistö-pudotusvalikosta kielialue tai kirjoitustapa. Voit esimerkiksi määrittää länsimaisten merkistökoodausten kirjasimet valitsemalla merkistöksi Länsimainen ja sitten valitsemalla kirjasinlajit. Jos haluttua kieltä ei löydy listasta, valitse Muut kielet.
  2. Valitse haluatko suhteellisen kirjasinlajin olevan pääteviivallisesta (kuten "Times New Roman") vai pääteviivattomasta -kirjasinperheestä (kuten "Arial") ja määritä suhteellisen tekstin kirjasinten oletuskoko.
  3. Valitse se kirjasinlaji, jota haluat käyttää oletuksena pääteviivallisena, pääteviivattomana ja tasalevyisenä kirjasinlajina. Voit myös muuttaa tasalevyisen kirjasinlajin kokoa.

Kirjasinten pienimmän näytöllä näkyvän koon voi määrittää pudotusvalikosta Pienin kirjasinkoko. Tällöin tekstin koko ei muutu niin pieneksi, ettei sitä voi lukea.

• Sivut voivat käyttää omia kirjasinlajejaan oletusten sijaan: Oletuksena on, että Firefox käyttää sivun tekijän määrittelemiä kirjasinlajeja. Kun poistat tämän valinnan, kaikilla sivuilla käytetään määrittelemiäsi kirjasinlajeja.
  • MerkistökoodausMerkistökoodaus perinteiselle sisällölle: Jos sivu ei määrittele käytettävää merkistökoodausta, käytetään tässä määriteltyä koodausta.

Väriasetukset

Tekstin ja taustan asetukset: Jos sivulla ei ole erikseen määritelty tekstin ja taustan värejä, käytetään tässä valittuja värejä. Napsauta värineliötä ja valitse avautuvasta ikkunasta haluamasi väri.

• Käytä järjestelmän värejä: Valitse tämä vaihtoehto, jos haluat käyttää käyttöjärjestelmässäsi määriteltyjä värejä yllä olevien sijasta.

Linkkien värit: Tässä voit määritellä verkkosivuilla olevien linkkien oletusvärit. Napsauta värineliötä ja valitse avautuvasta ikkunasta haluamasi väri.

• Alleviivaa linkit: Oletuksena linkit alleviivataan verkkosivuilla. Jos poistat tämän valinnan, linkkejä ei alleviivata. Huomaa, että useat sivut määrittelevät omat tyyliasetuksensa, jolloin tällä valinnalla ei ole vaikutusta.
  • Sivut saavat käyttää omia värejään oletusten sijaan: Oletuksena on, että Firefox käyttää sivun tekijän määrittelemiä värejä. Kun poistat tämän valinnan, kaikilla sivuilla käytetään määrittelemiäsi värejä.

Kielet

Joistakin sivuista voi olla erikielisiä versioita. Voit asettaa eri kieliversiot tärkeysjärjestykseen napsauttamalla Valitse... ja järjestämällä kielet.

Kielet-ikkuna: Jos haluat lisätä kielen luetteloon, valitse kieli pudotusvalikosta Valitse lisättävä kieli... ja napsauta Lisää-painiketta. Jos haluat poistaa kielen aktiivisten kielten luettelosta, valitse se ja napsauta Poista-painiketta. Voit muuttaa kielten tärkeysjärjestystä, jotta oikea kieli valittaisiin, kun jokin sivu on saatavilla useammalla valitsemallasi kielellä. Järjestä kielet valitsemalla ensin kieli Kielet mielekkyysjärjestyksessä: -luettelosta ja siirtämällä sitä painikkeilla Siirrä ylös ja Siirrä alas.