Sökförslag

Denna artikel underhålls inte längre, så dess innehåll kanske är inaktuellt.

Sökförslag hjälper dig att få reda på vanligen använda sökfraser som andra personer har använt sig av. Sökförslagen tillhandahålls av sökmotorer (såsom Google, Yahoo, etc.) och inte av Firefox. Firefox återfår helt sonika sökförslagen från sökmotorn och visar en lista för att hjälpa dig att hitta en sökfras som tidigare har använts av många andra användare, världen över.

• För mer information om Sökfältet, se Search Bar.

Aktivera eller inaktivera sökförslag

Med användning av Sökfältet

För att aktivera eller inaktivera sökförslag med användning av Sökfältet:

1. Högerklicka inuti Sökfältet.
  2. Notera Visa förslag-valet i menyn. Om menyvalet är förbockat är sökförslag aktiverat.
  3. Klicka på menyvalet för att växla mellan aktiverat eller inaktiverat tillstånd.

Med användning av Hantera Sökmotorer

För att aktivera eller inaktivera sökförslag med användning av Hantera Sökmotorer:

1. Klicka på pilen invid sökmotorns ikon.
  2. Välj Hantera sökmotorer… från menyn som dyker upp.
  3. Bocka för Visa sökförslag för att aktivera eller inaktivera sökförslag i Sökfältet.

Använda sökförslag

För att använda sökförslag, börja skriva i Sökfältet och vänta ifall du vill att sökförslagen skall dyka upp. Firefox visar dig en lista med sökförslag, sorterade i nedstigande led, efter relevans.

Att välja ett förslag ur sökförslagen:

• Klicka på det.
  • Eller, använd upp och ned-pilen för att navigera i listan och tryck på EnterReturn när ett önskat sökförslag är markerat.

Hur du avgör mellan vad som är sökförslag och vad som är sökhistorik

Sökförslag erbjuds av sökmotorer, medan sökhistorikens resultat erbjuds av Firefox genom att matcha det inskrivna sökordet med ord du har använt förut.

Sökförslagslistan är markerad med ordet Förslag i höger överkant för att avgöra om du tittar på sökförslag eller sökhistorik.

Om listan som dyker upp inte innehåller Förslag-titeln i höger överkant innehåller listan endast sökhistorik.

Om ett sökord matchar ord i sökhistoriken och ger ett sökförslag visas en blandad lista. Den blandade listan är indela i två sektioner, separerad av en horisontell linje. De förslag ovanför den horisontella linjen indikerar sökhistorik medan de förslag under den horisontella linjen indikerar sökförslag. Om ett ord redan finns i sökhistoriken filtrerar Firefox sökförslagen så att de ej dyker upp i både sökhistoriken och i sökförslagen.

Varför sökförslag kanske inte visas

I vissa fall kanske inte sökförslag visas trots att du aktiverat dem. Många olika faktorer kan vara orsaken till detta:

Den valda sökmotorn kanske inte erbjuder sökförslag

Inte alla sökmotorer erbjuder sökförslag. Här är en lista på sökmotorer som är inkluderade i Firefox och som har stöd för sökförslag:

• Google
  • Yahoo
  • Prisjakt
  • Wikipedia (sv)

Andra sökmotorer som du kanske lägger till kanske eller kanske inte erbjuder sökförslag. Det enklaste sättet att ta reda på detta är att välja den önskade sökmotorn, skriva ett sökord som du är säker på att sökmotorn kommer erbjuda förslag på, och vänta en stund och se ifall sökförslag visas eller ej.

Det angivna sökordet är för specifikt

Ibland kan sökordet du har skrivit vara för specifikt (t.ex. "firefox hjälpartikel om sökförslag") eller helt enkelt felaktig (t.ex. "dsjkyfsdakjfdjsyfyf"). I sådana fall kan kanske sökmotorn inte ge dig några sökförslag för det inskrivna sökordet.

Det är ett fel på din Internetuppkoppling

Bakom kulisserna behöver Firefox kontakta sökmotorns webbsida begära sökförslag dynamiskt när du skriver ett sökord. Om det är något fel på din Internetuppkoppling kan Firefox inte utföra denna begäran, och inga sökförslag kommer att göras tillgängliga.