Hur skapar jag en skärmdump av mitt problem?

En skärmdump är en bild av din datorskärm eller en del av skärmen. På Mozilla Support-forum vill vi inte att folk ska vara blyga för att lägga till skärmdumpar. En bild säger mer än tusen ord och kan räcka långt för att förklara ett problem.

För att ta en skärmdump, använd antingen funktionen Firefox Screenshots eller följ anvisningarna nedan för att skapa en skärmdump på din dator, iOS-enhet eller Android-enhet.

Firefox Screenshots

Så här tar du en skärmdump i Firefox med funktionen Firefox Screenshots: HögerklickaHåll ner knappen Control när du klickar på en tom del av sidan och välj Ta skärmdump. Alternativt kan du använda kortkommandot Ctrl + Shift + Scommand + shift + S.

Tips: Du kan också anpassa ditt verktygsfält i Firefox för att lägga till en knapp för skärmdumpar:

1. Klicka på menyknappen Fx57Menu och sedan på Anpassa…Anpassa verktygsfält…Fler verktyg och välj Anpassa verktygsfält….
    • En speciell flik öppnas där du kan dra och släppa objekt in i eller ut ur spillmenyn och verktygsfältet.
  2. Dra objektet Skärmdump Fx88Customize-ScreenshotButton till verktygsfältet.
  3. Klicka på Klar.

För att lära dig mer om Firefox-skärmdump, se Firefox Screenshots.

Skapa en skärmdump på Windows

När skärmen är klar för att ta en skärmdump:

1. Tryck på tangenten Print Screen eller Prnt Scrn eller prt sc (beroende på ditt tangentbord). Denna tangent finns vanligtvis i den övre högra delen av ditt tangentbord. För att bara fånga det aktiva fönstret, håll ned tangenten Alt samtidigt.
  2. Gå till Windows Start-menyn och öppna programmet Microsoft Paint från programlistan (se under Tillbehör).
  3. När Paint är öppet klickar du på Klistra in och din skärmdump visas.
  4. Spara din bild som en PNG-fil, på en plats som är lätt att hitta, till exempel på skrivbordet.

Du har nu en skärmdump som du kan lägga till i ditt foruminlägg genom att klicka på knappen Bläddra under rutan Skicka ett svar.

Verktyg

Skapa en skärmdump på Mac

När skärmen är klar för att ta en skärmdump:

• För att fånga skärmen, håll ner tangenten command key, samt tangenten Shift key, medan du trycker på tangenten 3.
  • För att fånga en specifik sektion, håll ner tangenten command, samt tangenten Shift, medan du trycker på tangenten 4; välj sedan det område du vill kopiera.
  • För att fånga ett specifikt fönster, håll ner tangenten command, samt tangenten Shift, medan du trycker på tangenten 4; tryck sedan på tangenten mellanslag. Du kan sedan klicka på ett fönster för att fånga det.

Som ett resultat kommer en PNG-fil att skapas och läggas till på ditt skrivbord, kallad Bild 1. Du har nu en skärmdump som du kan lägga till i ditt foruminlägg genom att klicka på knappen Bläddra under rutan Skicka ett svar.

Verktyg

Skapa en skärmdump på Gnu/Linux

När skärmen är klar för att ta en skärmdump:

• På Ubuntu klickar du på menyn Program, gå till mappen Tillbehör och välj Ta skärmdump.
  • I distributioner som använder KDE-miljön (Kubuntu, OpenSUSE, etc.), KSnapshot
  • I distributioner som använder Gnomes skrivbordsmiljö (Debian, Trisquel, Fedora, etc.), Gnome-screenshot
  • I de flesta andra distributioner, beroende på din skrivbordshanterare, kan du också använda tangenten Print Screen eller Prnt Scrn för att ta din skärmdump enligt följande:
    • Print Screen: hela skärmen
    • Alt + Print Screen: aktuellt fönster
    • Shift + Print Screen: vald rektangel på skärmen
    • Ctrl i kombination med något av ovanstående kommer att kopiera skärmdumpen till urklipp

Du har nu en skärmdump som du kan lägga till i ditt foruminlägg genom att klicka på knappen Bläddra under rutan Skriv ett svar.

Verktyg

Skapa en skärmdump på iOS-enheter

När skärmen är klar för att ta en skärmdump:

1. Tryck och håll ned viloläge/väcknings-knappen och tryck sedan direkt på hemknappen.
  2. Din skärm blinkar vitt i en sekund och enheten kommer att avge ett ljud från kameran (om volymen är på) för att indikera att skärmdumpen har tagits.
  3. Skärmdumpen lagras nu i din fotoapp så att du kan se den.
iOS-enheter: iPhone 6-enheter eller senare, knappen för viloläge/väckning finns på enhetens högra sida.

Skapa en skärmdump på Android-enheter

Hur du tar en skärmdump på din Android-telefon eller surfplatta beror på den specifika enheten och Android-versionen, men här är två vanliga metoder:

• Tryck och håll ned viloläge/väcknings-knappen och volym-ned-knappen samtidigt tills skärmen blinkar.
  • Om ovanstående inte fungerade och din enhet har en hemknapp, tryck och håll in hemknappen och strömknappen samtidigt tills skärmen blinkar.

Efteråt hittar du skärmdumpsbilden i Galleri-appen.

Obs: På Android-telefoner som kör standard Android med Android version 9 (Pie) installerad kan du helt enkelt trycka och hålla ned ström-/lås-/låsningsknappen, vilket gör att strömmenyn visas. Från strömmenyn, välj Skärmdump (det tredje alternativet längst ned i menyn) och en skärmdump kommer automatiskt att sparas i ditt galleri.

Om ingen av dessa metoder fungerar kan du besöka ett Android-forum som forums.androidcentral.com för att få hjälp med din specifika enhet.

Mer hjälp

Webbplatsen take-a-screenshot.org har instruktioner för att ta en skärmdump på Windows, Mac, Linux, iOS och Android-enheter.