Firefox Monitor - Vanliga frågor

Den här artikeln kan vara inaktuell.

En viktig ändring har gjorts i den engelska artikeln som denna artikel baseras på. Tills denna sida uppdateras, kanske detta kan hjälpa: Mozilla Monitor - Frequently asked questions

Firefox Monitor låter dig ta reda på om din privata information har läckt ut eller stulits. För mer information, se Firefox Monitor.

Allmänna frågor om dataintrång

Vad exakt är ett dataintrång?

Ett dataintrång händer när personlig eller privat information blir utsatt, stulen eller kopierad utan tillstånd. Dessa säkerhetsincidenter kan vara ett resultat av cyberattacker på webbplatser, appar eller någon databas där personuppgifterna finns. Ett dataintrång kan också hända av misstag, till exempel om någons inloggningsuppgifter visas av misstag offentligt.

Vilken information exponeras vid ett dataintrång?

Varje intrång är annorlunda. Det beror egentligen på vad cyberkriminella kan få tag på. Inte alla intrång avslöjar samma information. Det beror på vad hackaren kan få tillgång till.

Många dataintrång avslöjar e-postadresser och lösenord. Andra exponerar mer känslig information, som kreditkortsnummer, passnummer eller personnummer.

Behöver jag vara orolig om jag finns med i ett dataintrång?

Du bör vidta åtgärder för att skydda dina personuppgifter och konton. Om ditt lösenord och e-postadress blir utsatta kan hackare sälja den informationen på "dark web" till den högstbjudande. Den som köper den informationen kan försöka använda den för att få tillgång till dina andra onlinekonton. Dessa cyberkriminella kan försöka stjäla din identitet, göra inköp eller ta ut lån i ditt namn.

Om ett intrång inträffade för några år sedan eller för ett gammalt konto, behöver jag göra något?

Du bör fortfarande vidta åtgärder för att skydda dig själv. Det tar ibland år för uppgifter som exponeras i ett dataintrång att komma till ytan på "dark web". Om du inte har ändrat ditt lösenord på det drabbade kontot, gör det genast. Om du använder det lösenordet på annat håll, bör du ändra det också. Annars kan hackare använda dina inloggningsuppgifter på andra webbplatser.

Jag fick just reda på att jag finns med i ett dataintrång. Vad ska jag göra nu? ==

Det finns flera åtgärder du kan vidta.

• Läs detaljerna om intrånget.
  • Ändra ditt lösenord för det äventyrade kontot.
  • Om du har använt det lösenordet för andra konton, ändra det också.
  • Kontakta din bank om finansiella uppgifter som ditt kreditkortsnummer, bankkontonummer eller PIN-kod exponerats i intrånget. Övervaka dina kontoutdrag för misstänkt aktivitet. Kontakta de stora kreditkortsbolagen (Visa och MasterCard) för att vidta åtgärder för att skydda dig från identitetsstöld. Säkerhetsexperter rekommenderar att du fryser dina kreditupplysningar så att ingen kan ansöka om kreditkort eller lån i ditt namn.
  • Ta extra steg för att förbättra din onlinesäkerhet, som att ställa in 2FA (tvåfaktorsautentisering). Detta lägger till ett annat steg för att logga in, som att skriva in en kod som skickats till din telefon. Dessa webbplatser erbjuder tvåfaktorsautentisering.
  • Ställ in en lösenordshanterare, t.ex. 1Password, LastPass, Dashlane eller Bitwarden. Hackare vet att många människor återanvänder lösenord. Med en lösenordshanterare kan du lagra unika lösenord för alla dina onlinekonton och automatiskt fylla i dem på webbplatser åt dig. Eftersom lösenordshanterare krypterar dina data är det svårt för hackare att få tillgång till dem.

Skyddar min antivirusprogramvara mig från dataintrång?

Antivirusprogram kan inte förhindra att dataintrång sker. Den skannar din dator för virus och annan skadlig programvara, men kan inte hindra någon från att få obehörig åtkomst till dina onlinekonton. Cyberkriminella hacker webbplatser själva, inte din dator.

Antivirusprogram kan inte

• Förhindra att någon hackar en webbplats och stjäl dina inloggningsuppgifter om du har ett konto på den webbplatsen.
  • Förhindra någon som har ditt lösenord från att logga in.
  • Alltid upptäcka bluff eller phishingmeddelanden som uppmanar dig att ange din e-postadress och lösenord.

Frågor om Firefox Monitor

Måste jag skapa ett Firefox-konto för att få varningar från Firefox Monitor?

Ja. Du kan söka på din e-postadress i de offentligt tillgängliga dataintrång utan att skapa ett konto. För att registrera dig för varningar om framtida intrång och för att få din detaljerade rapport måste du skapa ett Firefox-konto på monitor.firefox.com.

Hur mycket kostar Firefox Monitor?

Firefox Monitor är gratis. Den här kostnadsfria tjänsten tillhandahålls av Mozilla, företaget som gör webbläsaren Firefox. Du behöver skapa ett Firefox-konto för att registrera dig.

Hur långt tillbaka går databasen för dataintrång i Firefox Monitor?

Firefox Monitor söker efter din e-postadress i offentligt tillgängliga dataintrång som sträcker sig från 2007.

Hur vet Firefox Monitor att jag finns med i dessa intrång?

Firefox Monitor får information om dataintrång från en offentligt sökbar källa, Have I Been Pwned. Om du inte vill att din e-postadress ska visas i den här databasen kan du besöka deras borttagningssida.

Jag känner inte igen detta företag eller hemsida. Varför finns jag med i detta intrång?

Det finns ett antal anledningar att du kanske inte känner igen företaget eller intrångets namn:

Webbplatsen kan ha ändrat namn eller sålts till ett nytt företag.

• Det kan vara ett gammalt konto du glömde bort.
  • Någon kan ha skapat ett konto åt dig.
  • Intrånget kan vara en kombolista. En kombolista är en samling av olika dataintrång. Hackare kombinerade lösenord och e-postmeddelanden från flera dataintrång till en enda lista.
  • En dataaggregatör har haft ett intrång. Dessa företag samlar in din information från andra källor. Dataaggregatörer sammanställer allmänt tillgänglig data och köper kunddata från andra företag. Du kan ha ett konto hos ett företag som sålde din information till en dataaggregatör.

Kommer Firefox Monitor att skydda mig mot dataintrång?

Ingen - inte ens Firefox - kan förhindra att dataintrång sker. Vi kan varna dig om intrång som du har varit inblandade i. Vi kan hjälpa dig att förstå vad du behöver göra för att mildra riskerna. Vi kan rekommendera verktyg att använda som gör det enklare att skydda din information online. Men du ensam måste vidta åtgärder för att skydda dina konton. Om ett intrång involverade finansiell information måste du också övervaka dina egna finansiella konton och kreditupplysningar för allt misstänkt.

Hur vet jag att dessa e-postmeddelanden är från Firefox och inte en hackare?

Kontrollera e-postadressen i avsändarfältet. E-postmeddelanden från Firefox Monitor kommer alltid från breach-alerts@mozilla.com.

Kan jag använda Firefox Monitor på andra webbläsare som Chrome, Safari?

Ja. Firefox Monitor fungerar på alla webbläsare. Du kan skapa ett Firefox-konto på alla webbläsare.

Hur omfattande är databasen för intrång i Firefox Monitor?

Vissa intrång kanske inte visas i vår databas eftersom de inte har upptäckts än. Andra kanske inte visas eftersom Have I Been Pwned, vår källa, inte har fått tillgång till detaljerna om ett visst intrång. Om ett företag där du har ett konto meddelar dig om en säkerhetshändelse, läs detaljerna noggrant och följ de rekommenderade åtgärderna för att skydda ditt konto.

Jag har redan anmält mig till varningar från Firefox Monitor. Måste jag anmäla mig igen?

Om du prenumererar på varningar från Firefox Monitor före den 11 mars 2019 behöver du inte skapa ett Firefox-konto just nu.