Firefox tilläggsteknik moderniseras

Tillägg låter dig lägga till extra funktioner och funktionalitet till Firefox, ändra användargränssnittet och ändra dess utseende. Det finns flera typer av tillägg men utökningar är de vanligaste. Vem som helst kan skapa en utökning och göra den tillgänglig för nedladdning.

Tidigare har utökningar ofta slutat fungera varje gång en ny version av Firefox släpptes, eftersom utvecklarna var tvungna att uppdatera dem var sjätte vecka för att hålla dem kompatibla. Eftersom utökningar också direkt kan ändra Firefox interna kod, var det möjligt för dåliga aktörer att inkludera skadlig kod i en oskyldig utökning.

För att lösa dessa problem och som en del av bredare ansträngningar att modernisera Firefox som helhet har vi övergått till ett nytt ramverk för att utveckla Firefox utökningar. Utökningar skapade med den nya standarden är tryggare, säkrare och kommer inte att sluta att fungera vid en ny utgåva av Firefox.

Obs: I Firefox version 57, som släpps den 14 november 2017, kommer endast utökningar skapade med den här nya tekniken att fungera i Firefox. En majoritet av de populäraste tilläggen är redan kompatibla, så de flesta användare bör inte märka några förändringar.

För att se om du har kompatibla utökningar installerade, klicka på menyknappen Bilden "Fx57menu" finns inte.New Fx Menu och välj Tillägg (eller skriv about:addons i adressfältet) för att öppna tilläggshanteraren. Därifrån ska du kunna hitta rekommenderade ersättningar för några äldre utökningar. Du kan läsa mer om den här funktionen i denna blogg om tillägg.