Endast HTTPS-läge i Firefox

Från och med Firefox version 83, kan du ändra dina inställningar till endast HTTPS-läge. Detta säkerhetsförbättrande läge tvingar alla anslutningar till webbplatser att använda HTTPS. De flesta webbplatser stöder redan HTTPS, vissa stöder både HTTP och HTTPS. Att aktivera detta läge ger en garanti för att alla dina anslutningar till webbplatser uppgraderas för att använda HTTPS och är därmed säkra. Läs mer om fördelarna och hur du aktiverar endast HTTPS-läge.

Vad är skillnaden mellan HTTP och HTTPS?

HTTP står för Hypertext Transfer Protocol och är grundprotokollet för webben och kodar för grundläggande interaktioner mellan webbläsare och webbservrar. Problemet med det vanliga HTTP-protokollet är att dataöverföringen från server till webbläsare inte är krypterad, vilket innebär att data kan ses, tjälas eller ändras. HTTPS-protokollet fixar detta med ett SSL-certifikat (Secure Sockets Layer), detta skapar en säker krypterad anslutning mellan servern och webbläsaren som skyddar känslig information.

Aktivera endast HTTPS-läge

När du använder endast HTTPS-läge säkerställer detta att alla dina anslutningar är krypterade och säkra. Så du kan ha sinnesfrid att ingen kan smygtitta på innehållet på sidorna du besöker eller hacka din anslutning till en webbplats för att stjäla dina lösenord, kreditkortsinformation eller annan personlig information. Detta är särskilt användbart när du använder en offentlig WiFi där du inte kan vara säker på integriteten hos din internetanslutning.

Till exempel när endast HTTPS-läge är aktivt och en webbplats besöks som http://example.com kommer Firefox uppgradera den till https://example.com

ConnectionUpgradeExample

Aktivera / inaktivera endast HTTPS-läge

1. I menyraden längst upp på skärmen klickar du på Firefox och väljer Inställningar. Klicka på menyknappen Fx57Menu och välj InställningarInställningar.Klicka på menyknappen Fx89menuButton och välj Inställningar.

2. Välj Sekretess & Säkerhet från den vänstra menyn.
  3. Skrolla ner till Endast HTTPS-läge.
  4. Använd alternativknappen för att välja om du vill aktivera eller inaktivera endast HTTPS-läge, eller välj för att endast aktivera den för privata fönster.
    EnableHTTPSMode

Säker anslutning ej tillgänglig

Vissa webbplatser stöder endast HTTP och anslutningen kan inte uppgraderas. Om endast HTTPS-läge är aktiverat och en HTTPS-version av en webbplats inte är tillgänglig visas en sida "Säker anslutning ej tillgänglig"

SecureConnectionNotAvailable

Om du klickar på Fortsätt till HTTP-webbplatsen accepterar du risken och besöker sedan en HTTP-version av webbplatsen. Endast HTTPS-läge stängs av tillfälligt för den webbplatsen.

Klicka på knappen Gå tillbaka om du vill undvika okrypterade anslutningar.

Stäng av endast HTTPS-läge för vissa webbplatser

Om endast HTTPS-läge är aktiverat och du besöker ofta en webbplats som inte stöder HTTPS eller inte verkar återge vissa delar av sidan korrekt kan du stänga av HTTPS-läge för en viss webbplats.

1. Klicka på låsikonen i adressfältet.
  2. Använd rullgardinsmenyn under endast HTTPS-läge och välj Av.
    Fx83TurnOffHTTPSOnlyPerSite