Sikkert nettsidesertifikat

Et sikkert nettstedssertifikat hjelper Firefox å avgjøre om siden du besøker faktisk er hva den påstår at den er. Denne artikkelen beskriver hvordan det fungerer.

Sertifikathierarki

Når du besøker en nettside som har en adresse som starter med https vil din kommunikasjon med nettsiden være kryptert. Dette er med på å sikre ditt personvern. Før du starter den krypterte kommunikasjonen vil nettsiden sende over et sertifikat til nettleseren (Firefox) for å bekrefte sin identitet.

En https-nettside er bare sikker i den forstand at man vet at den er satt opp av noen som har kontakt med personen som har registret selve domenenavnet. Videre vet at trafikken mellom deg og nettsiden er kryptert slik at ingen andre kan tyvlytte på kommunikasjonen.

Når du besøker en sikker nettside vil Firefox validere sertifikatet ved å sjekke at sertifikatet som signerte det også er gyldig og signert. Dette foreldresertifikatet vil også bli sjekket på samme måte helt til man kommer til et root certificate som er gyldig og kjent av Firefox. Denne kjeden av sertifikater kalles Sertifikathierarki.

Vis et sertifikat

Du kan enkelt se sertifikatdetaljene for en nettside osm du besøker fra Firefox Page Info window.

Når du surfer en nettside med en nettsideaddresse som starter med https vil det være en lås i starten av adressefeltet. Gjør følgende for å se sertifikatet:

1. Trykk på sideinformasjonsikonet Site Info button i adressefeltet.
  2. Trykk på høyrepilen i nedrykksmenyen til kontrollsenteret.
  3. I det neste panelet som viser informasjon om hvem som verifiserte sertifikatet, trykk på Mer informasjon.
    Fx60SecureSite-MoreInfo
  4. Fra fanen Sikkerhet i Sideinformasjonsviduet som åpnes, trykk på Vis sertifikat.
    Fx60PageInfo-ViewCertificate

Når du surfer en nettside med en nettsideaddresse som starter med https vil det være en lås i starten av adressefeltet. Gjør følgende for å se sertifikatet:

1. Trykk på låsikonet Fx70GreyPadlock i adressefeltet.
  2. Trykk på høyrepila i Nettsideinformasjonspanelet som dukker opp.
  3. I den neste siden, som viser hvem som verifiserte sertifikatet, trykk på knappen Mer informasjon.
    fx81 Vis Sertifikatet
  4. Fra fanen Sikkerhet i Sideinformasjonsvinduet som åpnes, trykk på knappen Vis Sertifikat.
    fx81 Vis sertifikat sideinformasjon

Sertifikatvinduet som åpnes viser enkel informasjon om sertifikatet som utsteder, gyldighetsperiode og fingeravtrykk. Fanen Detaljer vil vise sertifikathierarkiet, sertifikatfeltene og feltverdien for det valgte feltet.

Sertifikatvinduet som åpnes viser informasjon om sertifikatet, som utstedet, gyldighetsperiode, fingeravtrykk og mer. fx81 Sertifikatvindu Sertifikatvinduet viser Sertifikathierarkiet i kolonnene i toppteksten som faner på siden. Du kan trykke på de forskjellige sertifikatoverskriftene for å se mer informasjon om det enkelte sertifikat.

Problematiske sertifikater

Når du surfer på en nettside med nettsideadresse som starter med https og det er et problem med sertifikatet vil du se en fielmelding. Noen vanlige sertifikatfeil er beskrevet i artikkelen Hva betyr kodene i sikkerhetsadvarslene?.

For å se det problematiske sertifikatet, følg disse stegene:

1. Din tilkobling er ikke sikker advarselssiden, trykk på Avansert.
  2. Trykk på Legg til unntak… knappen.
  1. Add Cert Exception 44
  2. Når Legg til sikkerhetsunntakdialogen kommer til syne, trykk på knappen Vis….
    Sertifikatviseren vil så dukke opp.
  1. På siden Advarsel: potensielt sikkerhetsproblem, trykk Avansert. (På andre feilsider, trykk Mer informasjon.)
    Tekniske detaljer om feilmeldingen.
  2. Under feilmeldingen, trykk Vis Sertifikat.
    Sertifikatviseren kommer til syne
    Koblet ikke til - Potensielt sikkerhetsproblem

Rapportere sertifikatfeil

Sertifikatfeilsider inkluderer et alternativ for å rapportere feilen til Mozilla. Ved å dele adressen og sideidentifikasjonen (det sikre nettsidesertifikatet) for siden vil du hjelpe Mozilla med å identifisere og blokkere skadelige nettsider som igjen fører til at du blir bedre beskyttet.