Lag sikre passord for å beskytte identiteten din

Sikrere passord er en god hjelp til å holde identiteten din trygg på Internett. Denne artikkelen viser deg hvordan du lager sikre, lett-å-huske passord.

Trinn 1: Velg en setning

Du kan lage et sikrere passord ved å starte med en enkel setning. La oss bruke et sitat fra Henrik Ibsen: "Tar De livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, tar De lykken fra ham med det samme."

Om vi bruker første bokstav i hvert ord, og bruker 1 istendfor "et", får vi:

TDlf1gtDlfhmds

Trinn 2: Legg til spesial-karakterer

Dette er et ganske sterkt passord, men vi kan gjøre det bedre ved å legge til noen spesial-karakterer:

#TDlf1gtDlfhmds:

Trinn 3: Assosier det med et nettsted

Vi kan bruke vårt nye passord på forskjellige nettsteder ved å legge til et prefiks eller et suffiks som har en assosiasjon til et bestemt nettsted. La oss bruke den første bokstaven og de to første konsonantene i navnet til nettstedet.

For å lage det enda mer tilfeldig, kan vi skifte mellom stor og små bokstaver. Om den første karakteren i navnet er en vokal, starter vi med stor bokstav. Ved å bruke den samme regelen til å avgjøre om vi legger til på venstre (prefiks) eller høyre (suffiks) side, mikser vi det enda litt mer til.

#TDlf1gtDlfhmds:AmZ for Amazon
fCb#TDlf1gtDlfhmds: for Facebook
#TDlf1gtDlfhmds:YtB for YouTube
dRm#TDlf1gtDlfhmds: for Drumbeat

Dette er bare en mulig regel for å lage prefikset eller suffikset du bruker for å tilpasse passordet for hvert nettsted.
Snu rekkefølgen på bokstavene i suffikset, bruke bare vokaler, bare konsonanter, eller legg til noen andre bokstaver du forbinder med nettstedet, er alle mulige måter å ytterligere forbedre sikkerheten.

Selv om denne teknikken lar oss gjenbruke den setnings-genererte delen av passordet på et antall forskjellige nettsteder, er det allikevel en dårlig ide å bruke et slikt passord på et nettstedet til en nettbank der innholdet er av høy verdi. Slike nettsteder fortjener sin egen setning for å lage passord.

Prøv Det Selv!

Bruk litt tid på å finne en setning som gir deg mening (det må ikke være et Ibsen-sitat!). Bruk den setningen til å lage et sikkert passord som du kan tilpasse til hvert av de nettstedene du besøker.

Lær hvordan man automatisk genererer sikre passord i artikkelen Hvordan generere et sikkert passord i Firefox.

Mozilla tilbyr denne veiledningen som en offentlig tjeneste. Ingen tilnærming til sikkerhet kan garantere 100% sikkerhet, og ingenting i denne publikasjonen er ment å gi noen forsikring eller garanti for sikkerhetsstyrken i dine passord.

Noen nettsteder tillater muligens ikke bruk av noen eller alle spesial-karakterer. Pass på hvilke spesial-karakterer som kan brukes.

Noen nettsteder har en grense for hvor lange passord kan være. Du kan for eksempel få en melding som lyder: "Begrens passordet til 20 karakterer eller mindre", og da må du bruke et kortere passord.