Wat u moet weten over de toekomst van Mozilla Hubs

Mozilla herstructureert een aantal producten die zijn ondergebracht in de Mozilla Corporation, waaronder Hubs, dat later dit jaar zal worden gesloten.

Wat betekent dit voor Hubs-servers en -services die door Mozilla worden aangeboden?

Terwijl Hubs buiten Mozilla kan voortleven als een opensourceproject, eindigen sommige aspecten van Hubs als onderdeel van de sluiting. Deze omvatten de Hubs-demoserver (hubs.mozilla.com) en het Beheerde abonnement, de twee services die actief worden onderhouden door Mozilla en waar de meeste van onze gebruikers van afhankelijk zijn. Daarnaast zijn het sluitingsplan en tijdlijn voor Hubs Cloud niet gewijzigd; lees onze aankondiging van de afgelopen herfst voor meer informatie over de sluiting van Hubs Cloud.

Noot: hiernaast zal, na voltooiing van de sluiting, Mozilla niet doorgaan met actieve ontwikkeling of onderhoud van Hubs-codebases en andere gemeenschapsbronnen.

Sluitingstijdlijn

Dit is een proces van meerdere maanden, met als doel het werk van Mozilla aan Hubs te beëindigen op 31 mei 2024. Enkele belangrijke data:

• 1 maart 2024: het aanmaken van nieuwe abonnementen wordt uitgeschakeld. Bestaande abonnementen kunnen hun zaken blijven gebruiken totdat de sluiting is voltooid. De demoserver blijft normaal werken.
  • 1 april 2024: er wordt een hulpmiddel om uw gegevens te downloaden uitgegeven. Demogebruikers en abonnees kunnen hun gegevens gaan downloaden.
  • 31 mei 2024: bestaande abonnementen en de demoserver worden uitgeschakeld, evenals alle door Mozilla uitgevoerde gemeenschapsbronnen en platforms.

Wat gebeurt er met mijn gegevens en zaken?

UPDATE: het hulpmiddel om gegevens te downloaden is uitgegeven! Lees deze blogpost om te beginnen. We hebben ook een instructievideo en geschreven documentatie over het gebruik van dit hulpmiddel gepubliceerd.

Alle gegevens op Hubs zijn verbonden met e-mailadressen van gebruikers. We zijn van plan om begin april een hulpmiddel beschikbaar te stellen waarmee u alle geüploade media die met uw e-mailadres zijn verbonden kunt downloaden; dit omvat 3D-modellen, audiobestanden, afbeeldingsbestanden en videobestanden die via Spoke zijn geüpload, evenals gLTF’s van gepubliceerde spokescènes en avatars. Dit hulpmiddel maakt het ook mogelijk om alle Hubs-URL’s op te halen, inclusief scène-URL’s, ruimte-URL’s, avatar-URL’s en spokeproject-URL’s.

Voor de demoserver kunnen gebruikers alleen de gegevens die zijn geassocieerd met hun e-mailadres downloaden. Naast items die u hebt gecreëerd, zijn we van plan deze als open bron beschikbaar te stellen voor de sluiting, evenals zo veel mogelijk .blend-bestanden.

Hoe u kunt helpen

U kunt op de volgende manieren uw medegebruikers helpen:

1. Deel dit nieuws. Hubs heeft over de hele wereld gebruikers, en we hebben uw hulp nodig om het nieuws te verspreiden, zodat iedereen de tijd heeft om tijdens deze overgang hun opties te overwegen.
  2. Begin met Gemeenschapseditie. Veel gemeenschapsleden, waaronder leden zonder Kubernetes-ervaring, hebben met succes instanties opgezet door onze gepubliceerde handleidingen te volgen. Het is behulpzaam om vragen te beantwoorden, uw proces te documenteren en, indien mogelijk, bij te dragen aan Gemeenschapseditie om deze te verbeteren.
  3. Deel handleidingen voor de migratie naar andere platforms. We weten dat Gemeenschapseditie niet bij iedereen past. Veel gemeenschapsleden hebben hulp nodig bij het maken van de stap naar andere services waar hun items compatible zijn. Overweeg het schrijven van een migratiehandleiding en deze in te dienen bij ons Creator Labs-blog: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSegEBt70aoZ4oWzlpShkijpS2zvbwcBph7HQuzSRYDDNEU0MQ/viewform
  4. Deel en vier het werk van de geweldige mensen waaruit deze gemeenschap bestaat. Gedurende de komende maanden organiseren we gemeenschapsvieringen en doen we ons best om al het geweldige werk dat tot dusver met Hubs is gedaan te documenteren.Overweeg uw projecten te delen in #show-and-tell en laat bemoedigend commentaar achter voor andere makers.
  5. Neem de tijd om te reflecteren. Dit nieuws komt plotseling, maar we hebben tijd en een enorm toegewijde gemeenschap om u te helpen. Wees niet bang om betrokken te raken en om hulp te vragen.