Waar worden mijn aanmeldingen opgeslagen?

Heeft Firefox mijn aanmeldingsgegevens opgeslagen? Heeft deze website ze opgeslagen? Hoe bepaal ik welke aanmeldingen automatisch op websites worden ingevoerd? Hier wordt uitgelegd hoe u uw aanmeldingsgegevens kunt opslaan, zodat u kunt bepalen wat er automatisch gebeurt en wat niet.

Weten waar uw aanmeldingen worden bewaard

Uw aanmeldingen kunnen in de wachtwoordenbeheerdersfunctie van Firefox en ook in cookies worden bewaard.

Wachtwoordenbeheer van Firefox bewaart op een veilige manier de gebruikersnamen en wachtwoorden die u voor het aanmelden bij websites gebruikt en vult deze bij een volgend bezoek automatisch voor u in.

Wanneer u een gebruikersnaam en een wachtwoord invoert dat Firefox nog niet voor een website heeft opgeslagen, vraagt het dialoogvenster Wachtwoord onthouden van Firefox of u wilt dat Firefox deze onthoudt. Als u op Wachtwoord onthouden klikt, zal Firefox u bij een volgend bezoek aan de website automatisch aanmelden.

Een cookie is een stukje informatie dat een website op uw computer bewaart. Sommige websites slaan uw aanmeldingsgegevens op in cookies.

Wanneer u een website bezoekt en een vakje met een tekst als ‘Mij onthouden’ aanvinkt, zal de website uw aanmeldingsgegevens, zoals uw gebruikersnaam en wachtwoord of alleen uw gebruikersnaam, opslaan in een cookie. De volgende keer dat u de website bezoekt zal uw computer uw aanmeldingscookie naar de website terugsturen, en wordt u automatisch aangemeld of dient u alleen uw wachtwoord en niet uw gebruikersnaam in te voeren om u aan te melden.

Noot: uw kunt uw aanmeldingsgegevens met zowel de wachtwoordenbeheerder van Firefox als cookies bewaren. Lees hieronder de voors en tegens van elke methode

Firefox-wachtwoordenbeheer

Een voordeel van het gebruik van het wachtwoordenbeheer van Firefox is dat deze al uw aanmeldingen (uw gebruikersnamen en wachtwoorden) op één bepaalde plek bewaart. U kunt uw aanmeldingsgegevens in Firefox vinden en hoeft zich geen zorgen te maken over dat u ze vergeet.

Aan de andere kant kan het onbeschermd plaatsen van al uw aanmeldingen op één plek riskant zijn. Theoretisch kan iemand die toegang tot uw computer heeft uw aanmeldingen in Firefox openen en bekijken en op koopjesjacht gaan bij bijvoorbeeld Bol.com! Gelukkig kunt u in Firefox een hoofdwachtwoord gebruiken, waarmee u voorkomt dat anderen uw aanmeldingen zonder uw toestemming kunnen benaderen.

Cookies

Een voordeel van het gebruik van cookies is dat ze u bij een website aangemeld kunnen houden, zodat u de aanmeldingspagina kunt overslaan en snel de gewenste pagina kunt bereiken. Cookies van Facebook en Twitter doen dit bijvoorbeeld.

Een nadeel van het gebruik van cookies is dat ze uw aanmeldingsgegevens verliezen zodra u de cookies en buffer van uw computer wist. Dit kan per ongeluk gebeuren als u een probleem tussen uw computer en een website probeert te verhelpen. In dat geval dient u uw aanmeldingsgegevens opnieuw in te voeren als u uw favoriete websites daarna weer bezoekt.

Strategieën voor het opslaan van uw aanmeldingsgegevens

Woordgroepen gebruiken om makkelijk te onthouden wachtwoorden aan te maken

Als u de meest veilige methode voor het bewaren van uw aanmeldingsgegevens wilt gebruiken, kunt u het beste op uw geheugen vertrouwen. Dit is makkelijker dan u denkt. Kies voor elke website een andere aanmelding en onthoud ze. Zie Veilige wachtwoorden aanmaken om uw identiteit veilig te houden voor details.

Firefox gebruiken om aanmeldingen met een hoofdwachtwoord te beheren

Wellicht hebt u wat hulp nodig om al die aanmeldingen te onthouden. De op één na veiligste methode is voor elke website een andere aanmelding kiezen, deze opslaan in Firefox wanneer daarom wordt gevraagd en daarna alles beveiligen met een hoofdwachtwoord.

Firefox gebruiken om wachtwoorden te beheren zonder een hoofdwachtwoord

Misschien is het risico dat iemand websites met uw aanmeldingen bezoekt laag – uw computer komt het huis niet uit, is verbonden met een beveiligd netwerk en de mensen die hem gebruiken zijn te vertrouwen. In dat geval kunt u gewoon voor elke website een andere aanmelding kiezen, die aanmeldingen met de Firefox-wachtwoordenbeheerder opslaan en het hoofdwachtwoord overslaan.

Uw aanmeldingen in zowel Firefox-wachtwoordenbeheer als in cookies bewaren

Misschien zoekt u alleen naar snelheid – u wilt die aanmeldingspagina’s die u anders meerdere malen per dag moet bezoeken overslaan. Als uw computer in veilige handen is en de websites een laag risico bevatten (die niets met een creditcard te maken hebben), kunt u uw aanmeldingen met zowel wachtwoordenbeheer als cookies bewaren.

Noot: onafhankelijk van de methode die u voor het aanmelden gebruikt, dient u er altijd voor te zorgen dat u zich op een beveiligde pagina aanmeldt. Bekijk het artikel Hoe weet ik of mijn verbinding met een website is beveiligd? voor meer informatie over hoe u dit kunt doen.

Uw aanmeldingen beheren

Als u uw gebruikersnamen, wachtwoorden of cookies wilt wijzigen of verwijderen, kunt u dat eenvoudig doen. Hier zijn een aantal artikelen die hierover uitleg geven:

Aanvullende software voor wachtwoordenbeheer

Hieronder vindt u enkele hulpmiddelen voor wachtwoordenbeheer die extra functies bevatten en op meerdere browsers, besturingssystemen en mobiele apparaten werken:

RoboForm automatiseert het invoeren van wachtwoorden en het invullen van formulieren via één klik volledig, wat zeer effectief is voor bedrijven en hun werknemers.

1Password werkt uitzonderlijk goed met alle browsers en bewaart meer dan alleen wachtwoorden, zoals creditcardnummers, bankgegevens, softwarelicenties en gebruikers-id-gegevens.

Lastpass is gratis en voor praktisch elke veelgebruikt computerplatform beschikbaar, inclusief mobiele apparaten.