De risico’s van installeren van zelfgehoste extensies begrijpen

Met extensies kunt u functies aan Firefox toevoegen voor een meer persoonlijke surfervaring.

Extensies die door de ontwikkelaars zelf worden verspreid in plaats van door Mozilla op addons.mozilla.org (AMO), worden ook wel ‘zelfgehoste extensies’ genoemd. Gebruikers moeten altijd voorzichtig zijn bij het installeren van extensies van welke bron dan ook (ook AMO), echter in geval van een zelfgehoste extensie moet u extra zorgvuldig zijn bij het beoordelen van de betrouwbaarheid. Hoewel de meeste extensies zijn ontwikkeld met de eerlijke bedoeling om prachtige nieuwe browserfuncties aan te bieden, kunnen sommige kwaadwillenden een extensie gebruiken om uw persoonlijke navigatiegegevens te bemachtigen.

De bron of website van een zelfgehoste extensie beoordelen

Er is altijd een risico verbonden aan het installeren van software van derden. Bij een extensie is dat niet anders. Stel uzelf bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van een zelfgehoste extensie de volgende vragen:

• Vroeg een website u om de extensie te installeren? Dit hoeft niet meteen tot een rode kaart te leiden, want er kan een legitieme reden zijn dat een website een extensie aanbeveelt, maar het is wel een indicatie om voorzichtig te werk te gaan.
  • Kent u de website of de bron van de zelfgehoste extensie? Als dit niet het geval is en als u het niet vertrouwt, vermijd dan de installatie van de extensie (houd er rekening mee dat sommige kwaadaardige websites het uiterlijk en de uitstraling van bekende, betrouwbare merken nabootsen).
  • Wat kom ik te weten als ik een korte zoekopdracht uitvoer naar de extensie en de ontwikkelaar? Probeer naar de extensie en de naam van de ontwikkelaar te zoeken. Wat levert dat op? Zijn er misschien problemen?
  • Heeft de extensie een privacybeleid? Niet elke extensie hoeft een privacybeleid te hebben, maar als de extensie ingrijpende toestemmingsaanvragen doet, hoort deze een duidelijk privacybeleid te bieden waarin staat hoe uw gegevens worden behandeld. Ga alleen akkoord met de gevraagde rechten en machtigingen als u zich daar goed bij voelt.
  • Hebt u de extensie werkelijk nodig? Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar dat is het niet. Als u de extensie niet echt nodig hebt of wenst, overweeg dan om ervan af te zien. Kijk goed naar de functies en diensten. Biedt de extensie u een duidelijk voordeel?

Dit zijn slechts een paar tips om u te helpen bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van een zelfgehoste extensie, maar het is zeker geen volledige handleiding. Gebruik uw beste oordeel bij het overwegen van software van derden.