Privacybeschermende attributie

Firefox Firefox Aangemaakt: 2 weken ago

Privacybeschermende attributie (PBA) is een experimentele functie die is opgenomen in Firefox versie 128.

Mozilla experimenteert met deze functie om een opkomende webstandaard, die is ontworpen om websites te helpen begrijpen hoe hun advertenties presteren zonder gegevens over individuele personen te verzamelen, van informatie te voorzien. Door websites een niet-invasief alternatief voor cross-sitetracking te bieden, hopen we een significante reductie van deze schadelijke praktijk op het web te bewerkstelligen.

Wat is attributie?

Attributie is hoe adverteerders ontdekken of hun advertentie werkt. Attributie meet hoeveel personen een advertentie op een website hebben gezien en vervolgens de website van de adverteerder hebben bezocht om iets te doen waar de adverteerder om geeft. Iemand ziet bijvoorbeeld een advertentie voor een productaanbieding, en koopt vervolgens dat product. Attributie telt hoeveel personen dat doen.

Attributie is erg belangrijk voor adverteerders. Helaas is volgen de enige manier om attributie uit te voeren zonder hulp van de browser. Volgen is erg slecht voor uw privacy, omdat het bedrijven gedetailleerde gegevens biedt over wat u online doet. Hoewel Firefox veel privacybeschermingsvormen bevat die het moeilijker voor websites maken om u online te volgen (Verbeterde bescherming tegen volgen, Totale cookiebescherming, Verwijdering van zoekparameters en nog veel meer maatregelen), is er een sterke prikkel voor websites om manieren te vinden om deze functies te omzeilen om attributie uit te kunnen voeren.

We hopen dat als we een goede attributie-oplossing ontwikkelen, deze een echt alternatief voor bedenkelijker praktijken zoals volgen kan bieden. We testen momenteel deze benadering om te zien of deze adverteerders van de gewenste informatie kan voorzien.

Hoe beschermt privacybeschermende attributie mijn gegevens?

Bij PBA zijn geen websites die u volgen betrokken. In plaats daarvan heeft uw browser de controle. Dit betekent sterke privacybewaking, inclusief de optie om niet mee te werken.

Privacybeschermende attributie werkt als volgt:

1. Websites die u advertenties tonen kunnen Firefox vragen deze advertenties te onthouden. Als dit gebeurt, slaat Firefox een ‘impressie’ op, die een beetje informatie over de advertenties bevat, waaronder een doelwebsite.
  2. Als u de doelwebsite bezoekt en iets doet dat de website belangrijk genoeg vindt om te tellen (een ‘conversie’), kan die website Firefox vragen een rapport op te maken. De doelwebsite geeft op in welke advertenties het is geïnteresseerd.
  3. Firefox maakt een rapport aan op basis van wat de website vraagt, maar geeft het resultaat niet aan de website. In plaats daarvan versleutelt Firefox het rapport en verstuurt het anoniem middels het Distributed Aggregation Protocol (DAP) naar een ‘aggregatieservice’.
  4. Uw resultaten worden door de aggregatieservice gecombineerd met vele vergelijkbare rapporten. De doelwebsite ontvangt periodiek een samenvatting van de rapporten. De samenvatting bevat ruis die differentiële privacy biedt.

Deze benadering biedt vele voordelen boven klassieke attributiemethoden, waarbij veel bedrijven veel te weten komen over wat u online doet.

PBA verstuurt niemand gegevens over uw surfactiviteiten. Ook niet naar Mozilla en onze DAP-partner (ISRG). Adverteerders ontvangen alleen geaggregeerde gegevens die basale vragen beantwoorden over de effectiviteit van hun advertenties.

Dit is allemaal erg technisch, maar we hebben meer informatie beschikbaar voor iedereen die is geïnteresseerd in de details over hoe dit werkt, zoals onze aankondiging uit februari 2022 en deze technische uitleg.

In welke omstandigheden wordt privacybeschermende attributie gebruikt?

PBA is in Firefox vanaf versie 128 ingeschakeld. Een klein aantal websites gaat dit testen en levert feedback, om onze standaardisatieplannen van informatie te voorzien en ons te helpen begrijpen of dit een zinvolle weg is.

PBA kan worden uitgeschakeld in de Firefox-instellingen.

Hoe kan ik PBA uitschakelen?

Firefox biedt een eenvoudige optie om de functie Privacybeschermende attributie uit te schakelen als een gebruiker niet wil deelnemen. Websites weten niet of u ervoor kiest op deze manier niet deel te nemen.

Doe het volgende om u af te melden:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Zoek in het paneel Privacy & Beveiliging de sectie Website-advertentievoorkeuren.
  3. Haal het vinkje bij Websites toestaan privacybeschermende advertentiemetingen uit te voeren weg.
Website advertising preferences