Nieuw in Thunderbird 91

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Dit artikel biedt een gedetailleerde introductie tot de meest interessante nieuwe functies, verbeteringen en voor gebruikers zichtbare wijzigingen in Thunderbird 91.0. Een meeromvattende, maar minder beschrijvende lijst kan worden gevonden in de versieopmerkingen van Thunderbird 91.

Inhoudsopgave

Download Thunderbird in uw taal! Welkom Lets!

Thunderbird 91 is beschikbaar in vele verschillende talen vanaf de Thunderbird-startpagina, vertaald door de gemeenschap. Bestaande installaties van Thunderbird worden mettertijd automatisch bijgewerkt. Nieuw: welkom Lets als de meest recent toegevoegde taal!

TB91-startpage-snippet-Latvian

Starten met Thunderbird is eenvoudig!

Het instellen van uw bestaande e-mailadres met Thunderbird is nog nooit zo eenvoudig geweest. Nieuw: we hebben ons startersproces gepolijst en het eenvoudig gemaakt om verbinding te maken met uw bestaande online agenda’s en adresboeken (meer hieronder). Het instellen van een account staat nu in een tabblad. Voer gewoon uw naam, e-mailadres en wachtwoord in en maak direct verbinding!

TB91-first-account-setup-virgin-start-tab

Maak eenvoudig verbinding met uw bestaande online adresboeken en agenda’s: ondersteuning voor CardDAV en CalDAV en automatische detectie zijn toegevoegd

Maak van Thunderbird uw persoonlijke gegevensbeheerder! Thunderbird wordt geleverd met een ingebouwde agenda, adresboeken en chatmodules.

TB91-account-setup-sucessfully-created-connect-linked-services

Nieuw: Thunderbird ondersteunt nu CardDAV-adresboeken en CalDAV-agenda’s op afstand. Na het instellen van uw bestaande e-mailadres met de handige automatische configuratie, detecteert Thunderbird nu automatisch uw adresboeken en agenda’s op afstand op basis van de opgegeven gebruikersinformatie

Als u een Google-emailaccount aan Thunderbird toevoegt, kunt u eenvoudig uw bestaande Google-agenda’s en adresboek toevoegen (zie Notes).

Neem de controle over uw e-mailervaring: uw accounts, uw volgorde!

Bekijk al uw e-mailaccounts in een enkele, nette en veelzijdige toepassing. Geen advertenties, geen volgen.

Nieuw: u kunt nu eenvoudig de volgorde waarin uw accounts in het Mappenpaneel worden getoond wijzigen:

• Kies > Accountinstellingen, sleep vervolgens de hoofditems van de accounts naar de gewenste positie.
  • Selecteer als alternatief een hoofditem van een account en druk Alt + of Alt + om de accountvolgorde via uw keyboard te wijzigen.

Gebruik uw eigen favoriete weergaven voor e-mail!

TB91-folder-list-folder-pane-options-panel-favorite-all-stack

In Thunderbird kunt u kiezen hoe u uw e-mailberichten van diverse e-mailadressen wilt bekijken. Nieuw: u kunt nu kiezen voor diverse gestapelde weergaven in uw mappenpaneel en ze op de gewenste manier ordenen – zet gewoon uw favoriete adressen vooraan! Een aantal van de geboden smaakjes:

• Alle mappen – Elke e-mailaccount apart bekijken met de oorspronkelijke mappenstructuur.
  • Samengevoegde mappen – Gecombineerde weergave van al uw e-mailadressen, met een algemeen Postvak IN, map Verzonden, enz.
  • Favoriete mappen – Aan u de keuze! Klik met uw rechtermuisknop op een willekeurige map en vink het contextmenu-item Favoriete map aan om de map aan uw favorieten toe te voegen.

Om de weergaven te selecteren die u aan uw mappenpaneel wilt vastmaken:

• Kies de knop Mappenpaneelopties in de Mappenpaneelwerkbalk en vink uw favoriete weergaven aan. U kunt ook > Beeld > Mappen gebruiken.
  • Als u uw weergaven wilt ordenen, haal het vinkje dan overal weg en selecteer vervolgens de gewenste mappen in omgekeerde volgorde: elke laatst geselecteerde weergave wordt bovenaan geplaatst.
  • U kunt uw keuzes altijd wijzigen of husselen…
Noot: de opmaakopties die u voorheen vond in het topniveaumenu Aanpassen zijn verplaatst naar het menu Beeld. Als u bijvoorbeeld uw Mappenpaneelwerkbalk niet ziet, kunt u deze op de volgende manier inschakelen:

> Beeld > Werkbalken > Mappenpaneelwerkbalk

Ingebouwde ondersteuning voor macOS-apparaten met Apple Silicon

Thunderbird is beschikbaar voor Windows, Linux, en MacOS. Nieuw: ingebouwde platformondersteuning voor macOS-apparaten die zijn gebouwd met Apple Silicon-CPU’s biedt significante prestatieverbeteringen.

Efficiëntie waar deze het hardst nodig is: verbeterd adresseringsgebied voor berichten

Thunderbird is ontworpen om uw e-mail eenvoudiger en efficiënter te maken. We weten dat verschillende gebruikers verschillende behoeften hebben. Terwijl we e-mail eenvoudig en voor iedereen toegankelijk maken, bieden we ook bedrijfsmatige efficiëntie en geavanceerde functies. Als u een nieuw bericht opstelt, probeer dan eens deze nieuwe en verbeterde functies in het adresseringsgebied:

Nieuw: u kunt nu de drie primaire adresrijen in het venster Opstellen openen en erop focussen met de volgende internationale sneltoetsen:
  • Het veld Aan openen/erop focussen: Ctrl/Cmd + Shift + T
  • Het veld Cc openen/erop focussen: Ctrl/Cmd + Shift + C
  • Het veld Bcc openen/erop focussen: Ctrl/Cmd + Shift + B
Nieuw: u kunt nu bepalen welke adresregels altijd worden getoond als u een nieuw bericht opstelt.
  • Ga naar > Accountinstellingen > Uw account > Kopieën & mappen

TB91-account-settings-show-empty-auto-cc-bcc

• Vink om een bepaalde adresrij altijd te tonen voor de identiteit het bijbehorende vakje aan en laat het aangrenzende invoerveld leeg.
  • Vink om automatisch Cc- of Bcc-ontvangers aan elk bericht van de identiteit toe te voegen het vakje aan en voeg de gewenste ontvangers toe aan het invoerveld.
Nieuw: u kunt nu een mailinglijstitem in een adresrij uitvouwen, om de individuele ontvangers te controleren en te bewerken voordat u het bericht verzendt.

TB91-compose-pill-context-expand-list

• Klik met uw rechtermuisknop op een mailinglijstitem in een adresrij, zoals Bcc.
  • Kies in het contextmenu van de lijst Lijst uitvouwen. Het lijstitem wordt vervolgens vervangen door de individuele ontvangers in de lijst.
Verbeterd: het gedrag wanneer u een nieuwe ontvanger invoert die nog niet in uw adresboek staat is verbeterd.

TB91-compose-pill-not-in-address-book

• We hebben de rode letterkleur verwijderd, omdat er echt niets mis is als u voor het eerst Jan@voorbeeld.com schrijft.
  • In plaats daarvan markeert Thunderbird onbekende ontvangers met een kleine stip (•) en een tooltip om dit u te laten weten. U kunt deze dus gemakkelijk identificeren en mogelijk vermijden dat u uw bericht naar de verkeerde ontvanger verzendt. Uw privacy doet ertoe!
Verbeterd: u kunt nu het adres van een al geselecteerd ontvangersitem (ook wel bekend als een ontvangerspil) met een tweede muisklik bewerken.
  • Klik op het ontvangersitem dat u wilt bewerken.
  • Als u nog een keer op het item klikt (zelfs als u even wacht), kunt u het adres bewerken.
  • Alle overige manieren om een ontvangersadres te bewerken werken natuurlijk ook nog steeds: u kunt dubbelklikken, op Enter drukken of op F2 (alleen Windows/Linux) drukken op een geselecteerd item om dit te bewerken.
Verbeterd: we hebben de sneltoets voor het verwijderen van een lege adresrij gewijzigd van een losse toetsaanslag in een lange toetsaanslag, om te vermijden dat per ongeluk een rij wordt verwijderd, terwijl u toch van het toetsenbord gebruik kunt blijven maken.
  • Zorg dat de adresrij, bijvoorbeeld Cc, leeg is en erop gefocust wordt (een knipperende cursor).
  • Druk op de toets Backspace of de toets Delete en houd deze ingedrukt om de adresrij te verwijderen met een lange toetsaanslag.
Kijk voor meer informatie, tips en trucs rondom het adresseringsgebied in het venster Opstellen eens in Een e-mailbericht adresseren.

Privacy en gegevensbescherming eenvoudig gemaakt: nieuwe notificatie voor openbare bulkmail

TB91-public-bulk-recipients-warning-notification

Nieuw: Thunderbird toont nu een inline-notificatie onderaan het venster Opstellen als u 15 of meer openbare ontvangers toevoegt in de adresrijen Aan of Cc. Het versturen van een bericht naar veel openbare ontvangers kan inbreuk maken op hun privacy- of gegevensbeschermingsrechten.

• De notificatie biedt een handige actieknop, In plaats hiervan Bcc gebruiken, die automatisch alle openbare ontvangers naar de adresrij Bcc verplaatst, om te voorkomen dat hun e-mailadressen zichtbaar zijn voor anderen.
  • U kunt de drempel wijzigen met een verborgen voorkeur: mail.compose.warn_public_recipients.threshold

Nieuwe gebruikersinterface voor het toevoegen voor bijlagen

• Nieuw: het toevoegen van bijlagen door te verslepen is nu eenvoudiger, omdat u ze overal in het venster Opstellen los kunt laten. Voor afbeeldingen kunt u kiezen of u ze inline in uw berichttekst wilt invoegen of ze wilt toevoegen als reguliere bijlagen.

TB91-compose-attach-drag-and-drop-insert-inline-add-as-attachment

• Nieuw: het Bijlagenpaneel is losgemaakt van het adresseringsgebied en verplaatst naar de onderzijde, wat visueel consistenter is met hoe we bijlagen tonen bij het lezen van een bericht.

TB91-compose-attachment-pane-multiple-attachments

• Nieuw: er is een nieuwe internationale sneltoets voor toegang tot en het uitvouwen of inklappen van een gevuld Bijlagenpaneel: Ctrl/Cmd+Shift+M.
  • Onthoud dat u ook Ctrl/Cmd+Shift+A kunt gebruiken om bestandsbijlagen toe te voegen.
  • Wist u dat u uw bijlagen opnieuw kunt ordenen nadat u ze hebt toegevoegd? Als u twee of meer bijlagen hebt, selecteer dan een of meer bijlagen om te verplaatsen, klik vervolgens met uw rechtermuisknop op één ervan en kies een actie uit het paneel Volgorde van bijlagen wijzigen. U kunt bijlagen ook alfabetisch op bestandsnaam sorteren. Voor nog meer gebruiksgemak werken de sneltoetsen ook als het actiepaneel is gesloten!

Nieuwe knop Tekstopmaak verwijderen en bijgewerkte pictogrammen op de Opmaakwerkbalk

TB91-compose-window-toolbar-remove-text-styling-button

• Verbeterd: er is nu een knop om alle tekstopmaak te verwijderen van geselecteerde tekst in het venster Opstellen. U kunt deze knop gebruiken om tekstopmaak als vet, schuingedrukt, onderstreept, letterkleur, lettergrootte enz. te verwijderen. Als er niets is geselecteerd, wordt alle tekstopmaak vanaf de cursorpositie gestopt. De sneltoets voor deze opdracht is Ctrl/Cmd+Shift+Y.
  • Alle tekstopmaakpictogrammen op de Opmaakwerkbalk zijn bijgewerkt om ze duidelijker en daarmee gemakkelijker te onthouden te maken.

Nieuwe actie Omleiden voor direct doorsturen van een bericht

TB91-3-pane-customize-toolbar-redirect-button

Nieuw: u kunt nu een bericht ongewijzigd doorsturen, maar met de oorspronkelijke afzender voorgedefinieerd in de adresrij antwoorden-aan. Deze functie kan handig zijn voor bedrijfsintern of kantoorintern snel doorsturen, b.v. van de secretaresse naar de manager. De oorspronkelijke berichttekst blijft ongewijzigd, maar antwoorden op het doorgestuurde bericht gaan automatisch naar de oorspronkelijke afzender.

• Klik met uw rechtermuisknop op een los bericht in de berichtenlijst en kies Omleiden in het contextmenu.
  • Er is ook een knop ↠ Omleiden beschikbaar in de werkbalkaanpassingen:

Klik met uw rechtermuisknop op de e-mailwerkbalk, kies Aanpassen… en versleep de knop naar de gewenste plaats op de werkbalk.

Gemak zonder toeters en bellen: nieuwe geïntegreerde PDF-lezer

TB91-integrated-pdf-viewer-tab-hello-world-meet-thunderbird

Nieuw: net als Firefox bevat Thunderbird nu een geïntegreerde PDF-lezer. Voor uw gemak kunt u gewoon bijgevoegde PDF-documenten openen in een Thunderbird-tabblad zonder dat u een externe toepassing hoeft te openen.

Nieuw eenstops-afdrukdialoogvenster met geïntegreerd afdrukvoorbeeld en instellingen

TB91-message-print-preview

Verbeterd: afdrukken is zojuist beter geworden: het nieuwe afdrukdialoogvenster dat is overgenomen van het Mozilla-platform combineert afdrukken, een afdrukvoorbeeld en afdrukinstellingen in een enkele, vereenvoudigde gebruikersinterface. Of u kunt nog steeds het afdrukdialoogvenster van uw systeem gebruiken, als u daar de voorkeur aan geeft.

Behaaglijke thema’s: kies uw kleuren!

TB91-dark-theme-about-thunderbird

Thunderbird wordt geleverd met drie ingebouwde kleurenthema’s:

• Systeemthema (standaard – dit gebruikt de kleuren van uw besturingssysteem)
  • Licht thema (aan de lichte kant)
  • Donker thema (prettig voor uw ogen ’s avonds)

Probeer het eens! U kunt in een paar klikken uw thema wijzigen, en wijzigingen worden direct doorgevoerd:

> Add-ons en thema’s > Thema’s, kies vervolgens Inschakelen voor het thema van uw keuze.

Verbeterd: veel verbeteringen en fixes voor het Donkere thema, wat nu wordt toegepast op vrijwel elk deel van de toepassing.

Stel de dichtheid van de gebruikersinterface van Thunderbird in

Nieuw: de dichtheid van de gebruikersinterface van Thunderbird kan nu worden ingesteld met drie modi met aflopende dichtheid: Compact, Normaal, Aanraking. Goed nieuws voor wie werkt met aanraakapparaten!

> Beeld > Dichtheid > Compact | Normaal | Aanraking

Opties is hernoemd naar Voorkeuren in Windows, voor consistentie tussen besturingssystemen

Thunderbird werkt geweldig op vele platformen: Windows, Linux en MacOS. Voor Thunderbird op Windows hebben we het menu Opties hernoemd naar Voorkeuren, zodat het menupad voor het configureren van Thunderbird nu op alle platformen hetzelfde is:

> Voorkeuren

OpenPGP: verzenden van versleutelde berichten naar Bcc-ontvangers is nu mogelijk, met een slag om de arm

TB91-encrypted-bcc-warning-notification

Verbeterd: u kunt nu OpenPGP-versleutelde berichten naar Bcc-ontvangers sturen. Thunderbird toont een waarschuwing dat dit indirect uw Bcc-ontvangers onthult. Voor bepaalde scenario’s, zoals het sturen van een blinde kopie naar uzelf, kan het risico van blootstelling acceptabel zijn.

OpenPGP: nieuwe acties voor het kopiëren van sleutel-ID’s en vingerafdrukken

TB91-openpgp-key-manager-key-context-copy-submenu

Thunderbird bevat een geïntegreerde OpenPGP-sleutelbeheerder voor al uw sleutels. Nieuw: acties voor het kopiëren van sleutel-ID’s en vingerafdrukken zijn toegevoegd aan het contextmenu van sleutels.

• > Extra > OpenPGP-sleutelbeheerder
  • Klik met uw rechtermuisknop op een bestaande sleutel > Kopiëren
  • Kies vanuit het submenu Kopiëren tussen Vingerafdruk, Sleutel-ID en Publieke sleutel.

OpenPGP: nieuwe geavanceerde instellingen

Thunderbird biedt ingebouwde versleuteling met OpenPGP of S/MIME. Nieuw: u kunt nu het gedrag van versleuteling fijnstellen met drie geavanceerde instellingen, die zijn toegevoegd of vrijgegeven. We begrijpen dat verschillende gebruikers verschillende behoeften hebben. Als versleuteling niet is ingesteld, worden de geavanceerde instellingen niet gebruikt en zijn deze daarom uitgeschakeld. Enkele van deze instellingen dienen voorzichtig te worden gebruikt, om uw privacy niet in gevaar te brengen.

> Accountinstellingen > Uw account > End-to-end-versleuteling > Geavanceerde instellingen

TB91-account-settings-end-to-end-encryption-advanced-settings

Noot: uitschakelen van de versleuteling van het onderwerp en uitschakelen van de versleuteling van een concept kunnen uw privacy in gevaar brengen, aangezien uw berichten niet langer volledig beschermd worden. Als u bijvoorbeeld onversleutelde concepten opslaat op een IMAP-account bij een externe e-mailprovider, wordt uw concept verstuurd naar de server van de provider en daar zonder versleuteling opgeslagen. Zorg ervoor dat u de privacyrisico’s begrijpt voordat u deze instellingen uitschakelt!

Agenda: nieuwe notificatie-instellingen per agenda en algemeen

TB91-calendar-properties-add-notification

Nieuw: naast herinneringen kunt u nu minder opdringerige pop-upnotificaties instellen voor elke agenda en algemeen.

• Klik met uw rechtermuisknop op een agenda in het Agendapaneel en kies Eigenschappen.
  • Klik op de knop + Notificatie toevoegen en geef de notificatiedetails op.
  • Bevestig het dialoogvenster Eigenschappen met de knop OK.
  • U kunt ook de knop Algemene notificatievoorkeuren… gebruiken om notificaties voor alle agenda’s te definiëren.

Agenda en Taken: ondersteuning voor Ongedaan maken en Opnieuw uitvoeren toegevoegd voor gebeurtenissen en taken

Nieuw: nadat u taken of gebeurtenissen hebt aangemaakt, kunt u deze acties nu ongedaan maken of opnieuw uitvoeren.

• Ctrl/Cmd + Z: Ongedaan maken
  • Ctrl/Cmd + Y: Opnieuw uitvoeren

Chat: standaardserver voor nieuwe chataccounts gewijzigd naar libera.chat

Nieuw: we zijn blij om libera.chat te kunnen aanbieden als de nieuwe standaardserver voor nieuwe chataccounts. Voortgekomen uit het freenode-team bieden ze een gastvrij gemeenschapsplatform voor gratis en opensource-software, evenals groepsgestuurde projecten. Libera Chat is gratis en wordt aangedreven door vrijwilligers van over de hele wereld. Laten we chatten!

Chat: afbeeldingsgebaseerde emoticons vervangen door Unicode-tekens

Verbeterd: als u uzelf uitdrukt met emoticons, gebruikt Thunderbird nu algemene Unicode-tekens in plaats van kleine afbeeldingen. Gewoon beter! TB91-three-utf8-smileys

Chat: oplossingen en verbeteringen onder de motorkap

Opgelost: een aantal kleine problemen is opgelost, en we hebben onder de motorkap grote veranderingen doorgevoerd zodat u een soepele chatervaring hebt.

• Inklappen van systeemberichten werkt weer, zodat u zich op uw conversatie kunt richten zonder ruis.
  • Chataccountinstellingen worden nu correct opgeslagen.

FileLink: ondersteuning voor WeTransfer verwijderd, maar u kunt nog steeds grote bestanden via de cloud versturen

Noot: de eerder ingebouwde ondersteuning voor de FileLink-provider WeTransfer is verwijderd.

Veel e-mailservers accepteren geen berichten met grote bijlagen. Met de FileLink-functie van Thunderbird kunt u grote bijlagen naar de cloud uploaden en een koppeling versturen, in plaats van ze rechtstreeks aan uw e-mailbericht toe te voegen. Thunderbird blijft ondersteuning voor diverse andere providers aanbieden via FileLink-provider-add-ons. Om deze functie te gebruiken, dient u eerst een van deze add-ons te installeren:

• > Voorkeuren > Opstellen > Bijlagen > Meer providers zoeken…
  • Kies een FileLink-provider-add-on en klik op + Toevoegen aan Thunderbird.
  • Bevestig de add-ontoestemmingen in het pop-uppaneel met Toevoegen.
  • Klik in de sectie Bijlagen van de Voorkeuren (zie hierboven) op [Uw FileLink-provider] toevoegen.
  • Voeg gegevens toe, zoals gevraagd door de add-on.
  • Thunderbird zal voorstellen FileLink te gebruiken voor bijlagen die groter zijn dan 5 MB (u kunt de drempel in dezelfde sectie wijzigen), of u kunt met uw rechtermuisknop op een gewone bijlage klikken om deze te converteren.

Ondersteuning voor movemail verwijderd

Ondersteuning voor movemail is verwijderd. Stel in plaats hiervan een IMAP- of POP3-account in om uw e-mail te benaderen.

> Nieuw > Bestaande e-mailccount