Inhoudsblokkering

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Inhoudsblokkering werd in Firefox versie 70 opnieuw ontworpen en heet nu Verbeterde bescherming tegen volgen. Raadpleeg het artikel Verbeterde bescherming tegen volgen in Firefox.
Werk uw versie van Firefox bij voor de nieuwste functies en beveiligingsupdates.

Dit artikel is bestemd voor oudere versies van Firefox.

Inhoudsblokkering is een verzameling privacyfuncties binnen Firefox die u tegen risico's en ergernissen op het web beschermen. Dit omvat standaard een bescherming tegen de trackers die uw surfgedrag over verschillende websites volgen en cryptominers. Firefox beschermt ook tegen schadelijke scripts, zoals malware die uw accu leegtrekt. Deze privacybeschermingen merkt u vrijwel niet: u weet dat ze werken als u een schildpictogram links in de adresbalk ziet.

Het blokkeren van deze inhoud kan ervoor zorgen dat pagina's sneller laden, maar de werking van de pagina kan er wel door verslechteren. U kunt eenvoudig de inhoudsblokkering uitschakelen voor sites die u vertrouwt. U kunt ook uw instellingen voor inhoudsblokkering aanpassen om meer of minder trackers te blokkeren.

Inhoudsblokkering is een verzameling privacyfuncties binnen Firefox die u tegen risico's en ergernissen op het web beschermen. Dit omvat een bescherming tegen trackers, die uw surfgedrag over verschillende websites volgen. Sinds versie 67 kunt u ook schadelijke scripts blokkeren, zoals cryptominers en fingerprinters. Deze privacybeschermingen merkt u vrijwel niet, maar u weet dat ze werken als u een schildpictogram links in de adresbalk ziet.

Het blokkeren van deze inhoud kan ervoor zorgen dat pagina's sneller laden, maar de werking van de pagina kan er wel door verslechteren. U kunt eenvoudig de inhoudsblokkering uitschakelen voor sites die u vertrouwt. U kunt ook uw instellingen voor inhoudsblokkering aanpassen om meer of minder trackers te blokkeren.

Noot: deze video toont een oudere versie van Firefox. De getoonde schermen kunnen veranderd zijn.

Welke privacybeschermingen bevat Inhoudsblokkering

• Trackers: tracking bestaat meestal uit inhoud, cookies of scripts die uw surfgegegevens over verschillende sites kunnen verzamelen. Standaard blokkeert Firefox de trackers alleen in privévensters. Kies het keuzerondje Streng of Aangepast om de bekende trackers in alle vensters te blokkeren.
  • Trackingcookies van derden: cookies van derden zijn geplaatst door andere websites dan waar u op dat moment bent. Adverteerders gebruiken cookies van derden meestal om u over verschillende websites te volgen en de juiste advertenties op u af te sturen. Sinds Firefox 69 zijn trackingcookies van derden standaard voor alle gebruikers geblokkeerd.
  • Fingerprinters: fingerprinter-scripts verzamelen informatie over uw browser en de configuratie van uw computer, zoals uw besturingssysteem, schermresolutie en andere instellingen. Door deze stukjes informatie te verzamelen maken fingerprinters een uniek profiel van u dat gebruikt kan worden om u over het web te volgen. Fingerprinting schendt het antitrackingbeleid van Firefox. Kies het keuzerondje Streng of Aangepast om de fingerprinters in Firefox 69 te blokkeren.
  • Cryptominers: cryptominer-scripts gebruiken de rekenkracht van uw systeem (uw CPU) om in het verborgene digitale valuta te genereren. Deze scripts vertragen uw computer en trekken de accu leeg. In Firefox 69 worden cryptominers standaard geblokkeerd.

Meer of minder trackers blokkeren

Standaard beschermt Firefox u tegen volgen in Privévensters, aan de hand van een lijst met bekende trackers die door Disconnect wordt aangeleverd. Firefox staat bepaalde trackers toe, zodat websites goed werken. U kunt de instellingen voor het blokkeren van trackers altijd wijzigen, zodat trackers altijd worden geblokkeerd of volgens de Niveau 2-blokkeerlijst van Disconnect of juist helemaal niet.

Om uw instellingen aan te passen:

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet..
  2. Klik op Inhoudsblokkering.
    Hierdoor komt u in de sectie Inhoudsblokkering van het paneel OptiesVoorkeurenInstellingen voor Privacy & Beveiliging.
    Fx69ContentBlocking-Standard
  3. Kies de gewenste instelling voor Inhoudsblokkering:
  • Standaard: blokkeert bekende trackers in privévensters, trackingcookies van derden en cryptominers. Dit is de standaard instelling. Deze kunt u op elk gewenst moment herstellen door Standaard te selecteren.
  • Streng: blokkeert bekende trackers in alle vensters, trackingcookies van derden, fingerprinters en cryptominers.
  • Aangepast: in deze instelling kunt u kiezen wat u wilt blokkeren. Hier kunt u ook alle inhoudsblokkering afzetten.

U kunt ook instellen dat Firefox altijd een 'Niet volgen'-signaal naar websites stuurt. Raadpleeg Hoe zet ik de functie Niet volgen aan? voor meer informatie.

Aangepaste instellingen

Extreme bescherming

1. Kies Aangepast.
  2. Selecteer In alle vensters in het keuzemenu (rechts in het scherm).
    Tracking Protection
  3. Klik op de koppeling Blokkeerlijst wijzigen.
    Het venster Blokkeerlijsten verschijnt.
  4. Kies Niveau 2-blokkeerlijst. Blokkeert alle gedetecteerde trackers. Sommige websites of inhoud wordt mogelijk niet goed geladen.
  5. Klik op Wijzigingen opslaan.
  6. Zet een vinkje in het keuzevakje bij Cookies als dit nog niet is geselecteerd.
    Trackers van derden is standaard geselecteerd. U kunt in dit keuzemenu een agressievere bescherming kiezen, zoals blokkering van alle cookies van derden of zelfs alle cookies.
  7. Plaats een vinkje bij Cryptominers.
  8. Plaats een vinkje bij Fingerprinters.
  9. Klik op Alle tabbladen vernieuwen om de wijzigingen in alle geopende tabbladen door te voeren.

Alle beschermingen verwijderen

U kunt alle beschermingen van Inhoudsblokkering ook weer verwijderen, waardoor deze functie in feite wordt uitgeschakeld.

1. Kies het keuzerondje Aangepast.
  2. Haal het vinkje bij Trackers weg.
  3. Haal het vinkje bij Cookies weg.
  4. Haal het vinkje bij Cryptominers weg.
  5. Haal het vinkje bij Fingerprinters weg.
  6. Klik op Alle tabbladen vernieuwen om de wijzigingen in alle geopende tabbladen door te voeren.

Hoe ziet u dat Inhoudsblokkering aan staat

Als Firefox inhoud op een website blokkeert, staat er een schild-pictogram Address bar shield in de adresbalk.

url shield 65

Selecteer het schild-pictogram Address bar shield of het informatie-pictogram site info icon om het paneel van het Beheercentrum te openen. Kijk naar de sectie Inhoudsblokkering. Hier staat meer informatie over de soort inhoud die Firefox blokkeert, zoals de gedetecteerde trackers en trackers die door trackingcookies van derden zijn geplaatst.

content blocking panel 65

De inhoud die wordt geblokkeerd, hangt van de website en uw instellingen af. Klik op de pijlen ">" rechts van de Trackers en Cookies als u wilt zien welke inhoud werd geblokkeerd of toegelaten op de website waar u nu bent.

blocked cookies 65

Geblokkeerde inhoud wordt aangegeven als Geblokkeerd en is grijs geschreven.

Inhoudsblokkering afzetten voor bepaalde sites

Soms voorkomt inhoudsblokkering dat pagina's of delen van pagina's worden geladen. Als inhoudsblokkering bij het surfen problemen geeft, kunt u de functie per website afzonderlijk uitschakelen. Het schild-pictogram staat in de adresbalk als Firefox daadwerkelijk inhoud in een pagina blokkeert.

1. Selecteer het schild-pictogram Address bar shield of het informatie-pictogram site info icon om het paneel van het Beheercentrum te openen.
    content blocking panel 65
  2. Als u in een normaal venster bent, klik dan op de knop Blokkering voor deze website uitschakelen als u de inhoudsblokkering voor deze website wilt uitschakelen.
    Als u in een privévenster bent, klik dan op de knop Blokkering tijdelijk uitschakelen (zie verder).
    Als inhoudsblokkering is uitgeschakeld, staat er een doorgestreept schild-pictogram shield icon strikethrough in de adresbalk. Om inhoudsblokkering weer aan te zetten, klik dan op het schild-pictogram of op de knop Website-informatie tonen site info icon om het Beheercentrum te openen, en klik op de knop Blokkering voor deze website inschakelen.

Inhoudsblokkering in Privénavigatie

Privénavigatie slaat geen informatie over uw privé browsingsessie op. Daarom zal, als u Inhoudsblokkering voor een website tijdens een privé browsingsessie uitschakelt, deze functie alleen voor de huidige browsingsessie uitgeschakeld blijven. Wanneer u een nieuwe privé browsingsessie begint, worden de instellingen voor Inhoudsblokkering voor alle websites teruggezet. Als u echter Inhoudsblokkering voor een website heeft uitgeschakeld terwijl u in een normaal venster was, zal Firefox deze Inhoudsblokkering blijven uitschakelen als u dezelfde website in een privévenster opent.

Blokkeerlijsten in Firefox

Standaard gebruikt Firefox de Niveau 1-blokkeerlijst van Disconnect.me. Gebruik voor een agressievere bescherming de Disconnect.me Niveau 2-blokkeerlijst.

• Niveau 1 blokkeert de gebruikelijke bekende trackers van analysebedrijven en adverteerders en trackers voor het 'delen' van sociale media. Deze lijst voor basisbescherming staat echter enkele bekende inhoudstrackers toe, met het doel dat minder pagina's mislukken of niet kunnen laden.
  • De niveau 2-blokkeerlijst blokkeert alle bekende trackers, waaronder trackers van analysebedrijven en adverteerders, inhoudstrackers en trackers voor het 'delen' ten behoeve van sociale media. Door deze strenge lijst zullen sommige video's, diavoorstellingen en functies van sociale media mislukken.

Uw blokkeerlijst wijzigen

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet..
  2. Klik op Inhoudsblokkering.
    Hierdoor komt u in de sectie Inhoudsblokkering van het paneel OptiesVoorkeurenInstellingen voor Privacy & Beveiliging.
    Fx69ContentBlocking-Standard
  3. Selecteer het keuzerondje Aangepast.
  4. Klik op Blokeerlijst wijzigen.
  5. Kies de blokkeerlijst die u wilt gebruiken.
    Change Block Lists
  6. Klik op Wijzigingen opslaan.

Welke privacybeschermingen bevat Inhoudsblokkering

• Trackers: tracking bestaat meestal uit inhoud, cookies of scripts die uw surfgegevens over verschillende sites kunnen verzamelen. Standaard blokkeert Firefox de trackers alleen in privévensters. Kies het keuzerondje Streng of Aangepast om de bekende trackers in alle vensters te blokkeren.
  • Trackingcookies van derden: cookies van derden zijn geplaatst door andere websites dan waar u op dat moment bent. Adverteerders gebruiken cookies van derden meestal om u over verschillende websites te volgen en de juiste advertenties op u af te sturen. Binnenkort zal Firefox trackingcookies van derden standaard voor alle gebruikers blokkeren. Wij bouwen deze beschermingen geleidelijk in Firefox in, voor alle gebruikers.
  • Cryptominers: cryptominer-scripts gebruiken de rekenkracht van uw systeem (uw CPU) om in het verborgene cryptovaluta te genereren. Deze scripts vertragen uw computer en trekken de accu leeg. Blokkeer cryptominers door middel van het selectierondje Streng.
  • Fingerprinters: fingerprinter-scripts verzamelen informatie over uw browser en de configuratie van uw computer, zoals uw besturingssysteem, schermresolutie en andere instellingen. Door deze stukjes informatie te verzamelen, maken fingerprinters een uniek profiel van u dat gebruikt kan worden om u over het web te volgen. Fingerprinting schendt het antitrackingbeleid van Firefox. Blokkeer fingerprinters door middel van het selectierondje Streng.

Meer of minder trackers blokkeren

Standaard beschermt Firefox u tegen volgen in privévensters, aan de hand van een lijst met bekende trackers die door Disconnect wordt aangeleverd. Firefox staat bepaalde trackers toe, zodat websites goed werken. U kunt de instellingen voor het blokkeren van trackers altijd wijzigen, zodat trackers altijd worden geblokkeerd, of volgens de Niveau 2-blokkeerlijst van Disconnect of juist helemaal niet.

Om uw instellingen aan te passen:

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet..
  2. Klik op Inhoudsblokkering.
    Hierdoor komt u in de sectie Inhoudsblokkering van het paneel OptiesVoorkeurenInstellingen voor Privacy & Beveiliging. Als uw Firefox er anders uitziet, komt dit doordat wij de beschermingen tegen tracking-cookies van derden geleidelijk voor alle gebruikers inbouwen.
    Content Blocking
  3. Kies de gewenste instelling voor Inhoudsblokkering:
  • Standaard: blokkeert bekende trackers in privévensters, en trackingcookies van derden. Dit is de standaard instelling. Deze kunt u op elk gewenst moment herstellen door Standaard te selecteren.
  • Streng: blokkeert trackers in alle vensters en trackingcookies van derden.
  • Aangepast: in deze instelling kunt u kiezen wat u wilt blokkeren. Hier kunt u ook alle inhoudsblokkering uitzetten middels het keuzerondje Aangepast.

U kunt ook instellen dat Firefox altijd een 'Niet volgen'-signaal naar websites stuurt. Raadpleeg Hoe zet ik de functie Niet volgen aan? voor meer informatie.

Aangepaste instellingen voor extreme bescherming

1. Kies Aangepast.
  2. Selecteer In alle vensters in het keuzemenu (rechts in het scherm).
    Tracking Protection
  3. Klik op de koppeling Blokkeerlijst wijzigen.
    Het venster Blokkeerlijsten verschijnt.
  4. Kies Niveau 2-blokkeerlijst. Blokkeert alle gedetecteerde trackers. Sommige websites of inhoud wordt mogelijk niet goed geladen.
  5. Klik op Wijzigingen opslaan.
  6. Zet een vinkje in het keuzevakje bij Cookies als dit nog niet is geselecteerd.
    Trackers van derden is standaard geselecteerd. U kunt in dit keuzemenu een agressievere bescherming kiezen, zoals blokkering van alle cookies van derden of zelfs alle cookies.
  7. Plaats een vinkje bij Cryptominers.
  8. Plaats een vinkje bij Fingerprinters.
  9. Klik op Alle tabbladen vernieuwen om de wijzigingen in alle geopende tabbladen door te voeren.

Alle beschermingen verwijderen

U kunt alle beschermingen van Inhoudsblokkering ook weer verwijderen, waardoor deze functie in feite wordt uitgeschakeld.

1. Kies het keuzerondje Aangepast.
  2. Haal het vinkje bij Trackers weg.
  3. Haal het vinkje bij Cookies weg.
  4. Haal het vinkje bij Cryptominers weg.
  5. Haal het vinkje bij Fingerprinters weg.
  6. Klik op Alle tabbladen vernieuwen om de wijzigingen in alle geopende tabbladen door te voeren.

Hoe ziet u dat Inhoudsblokkering aan staat

Als Firefox inhoud op een website blokkeert, staat er een schild-pictogram Address bar shield in de adresbalk.

url shield 65

Selecteer het schild-pictogram Address bar shield of het informatie-pictogram site info icon om het paneel van het Beheercentrum te openen. Kijk naar de sectie Inhoudsblokkering. Hier staat meer informatie over de soort inhoud die Firefox blokkeert, zoals de gedetecteerde trackers en trackers die door trackingcookies van derden zijn geplaatst.

content blocking panel 65

De inhoud die wordt geblokkeerd, hangt van de website en uw instellingen af. Klik op de pijlen ">" rechts van de Trackers en Cookies als u wilt zien welke inhoud werd geblokkeerd of toegelaten op de website waar u nu bent.

blocked cookies 65

Geblokkeerde inhoud wordt aangegeven als Geblokkeerd en is grijs geschreven.

Inhoudsblokkering uitschakelen voor bepaalde sites

Soms voorkomt inhoudsblokkering dat pagina's of delen van pagina's worden geladen. Als inhoudsblokkering bij het surfen problemen geeft, kunt u de functie per website afzonderlijk uitschakelen. Het schild-pictogram staat in de adresbalk als Firefox daadwerkelijk inhoud in een pagina blokkeert.

1. Selecteer het schild-pictogram Address bar shield of het informatie-pictogram site info icon om het paneel van het Beheercentrum te openen.
    content blocking panel 65
  2. Als u in een normaal venster bent, klik dan op de knop Blokkering voor deze website uitschakelen als u de inhoudsblokkering voor deze website wilt uitschakelen.
    Als u in een privévenster bent, klik dan op de knop Blokkering tijdelijk uitschakelen (zie verder).
    Als inhoudsblokkering is uitgeschakeld, staat er een doorgestreept schild-pictogram shield icon strikethrough in de adresbalk. Om inhoudsblokkering weer in te schakelen, klik dan op het schild-pictogram of op de knop Website-informatie tonen site info icon om het Beheercentrum te openen en klik op de knop Blokkering voor deze website inschakelen.

Inhoudsblokkering in Privénavigatie

Privénavigatie slaat geen informatie over uw privé browsingsessie op. Daarom zal, als u Inhoudsblokkering voor een website tijdens een privé browsingsessie uitschakelt, deze functie alleen voor de huidige browsingsessie uitgeschakeld blijven. Wanneer u een nieuwe privé browsingsessie begint, worden de instellingen voor Inhoudsblokkering voor alle websites teruggezet. Als u echter Inhoudsblokkering voor een website heeft uitgeschakeld terwijl u in een normaal venster was, zal Firefox deze Inhoudsblokkering blijven uitschakelen als u dezelfde website in een privévenster opent.

Blokkeerlijsten in Firefox

Standaard gebruikt Firefox de Niveau 1-blokkeerlijst van Disconnect.me. Gebruik voor een agressievere bescherming de Disconnect.me Niveau 2-blokkeerlijst.

• Niveau 1 blokkeert de gebruikelijke bekende trackers van analysebedrijven en adverteerders en trackers voor het 'delen' van sociale media. Deze lijst voor basisbescherming staat echter enkele bekende inhoudstrackers toe, met het doel dat minder pagina's mislukken of niet kunnen laden.
  • De niveau 2-blokkeerlijst blokkeert alle bekende trackers, waaronder trackers van analysebedrijven en adverteerders, inhoudstrackers en trackers voor het 'delen' ten behoeve van sociale media. Door deze strenge lijst zullen sommige video's, diavoorstellingen en functies van sociale media mislukken.

Uw blokkeerlijst wijzigen

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet..
  2. Klik op Inhoudsblokkering.
    Hierdoor komt u in de sectie Inhoudsblokkering van het paneel OptiesVoorkeurenInstellingen voor Privacy & Beveiliging.
  3. Selecteer het keuzerondje Aangepast.
  4. Klik op Blokeerlijst wijzigen.
  5. Kies de blokkeerlijst die u wilt gebruiken.
    Change Block Lists
  6. Klik op Wijzigingen opslaan.