Infopagina WebXR-toestemming

Werk uw versie van Firefox bij voor de nieuwste functies en beveiligingsupdates.

Dit artikel legt de VR-functies van Firefox uit en hoe u toestemmingen voor websites die om toegang tot uw VR-apparaten vragen kunt beheren. Deze functies zijn beschikbaar vanaf Firefox versie 73.

Toegang tot Virtual Reality (VR)-apparaten geven

Websites die inhoud bieden en in VR kunnen worden getoond vragen om toegang tot uw verbonden headset. Laten we zeggen dat u een 360°-video of een immersieve game die u wilt spelen vindt. Als u de website toestemming hebt gegeven, kan deze de inhoud rechtstreeks in uw headset tonen zonder dat u iets hoeft te doen, zoals een app downloaden.

Deze service is volledig optioneel. Firefox geeft websites geen toegang tot uw headset zonder uw toestemming, om uw privacy te beschermen. En net als alle elementen van Firefox is de service gemaakt met open standaarden, om adoptie door webontwikkelaars te vergemakkelijken.

Hoe werkt het?

Als u een website met virtual reality bezoekt, vraagt Firefox of u toegang tot uw VR-apparaten wilt geven.

Als u toegang tot uw apparaat geeft, verzamelt Firefox wat gegevens over uw headset en verzendt deze naar de website.

Als u geen toegang geeft, doet Firefox niets. U hebt nog steeds toegang tot de inhoud in uw 2D-browser, afhankelijk van de bedoelde ervaring van de website.

Als u een vinkje plaatst om deze beslissing te onthouden, zal Firefox die website altijd zonder te vragen toegang tot uw VR-apparaten geven of weigeren.

Welke gegevens worden verzonden en naar wie? Hoe wordt mijn privacy beschermd?

Uw privacy is extreem belangrijk voor ons, en Firefox zal zonder uw toestemming geen informatie over uw apparaten of gegevens van hun sensoren delen. Als u een pagina bezoekt die om uw gegevens vraagt, zal u worden gevraagd voordat enige informatie wordt gedeeld met de aanvragende website en onze externe serviceprovider.

Standaard verzendt Firefox de volgende informatie met betrekking tot uw VR-apparaten:

• Het soort VR-headset en controllers die u hebt aangesloten, inclusief merknaam, schermresolutie, framerate en beeldopbrengst.
  • Knoppen, joysticks, trekkers, aanraakgevoelige oppervlakken of andere besturingselementen die uw apparaat voor input biedt.
  • Input van controllers, zoals ingedrukte knoppen en bewegingen van de joystick.
  • Eventuele aanpassingen die u hebt gedaan aan de headset, zoals de afstand tussen uw pupillen (IPD) en de afstand tussen de lens en uw oog. Deze aanpassingen zijn uniek voor u.
  • Afmetingen van de ruimte die u voor VR hebt gedefinieerd.
  • Hoogte van de headset boven de grond, wat uw lengte kan bepalen als u de headset draagt.
  • Positie, oriëntatie en acceleratie van het VR-apparaat in de ruimte in relatie tot uw omgeving.

Deze gegevens worden via een versleutelde verbinding uitgewisseld, om uw privacy te beschermen. Als Firefox eenmaal de gegevens over uw apparaat heeft, worden deze doorgestuurd naar de website die erom vraagt. Websites gebruiken deze gegevens om de VR-omgeving op de headsetschermen goed te renderen, controllerinputs te verbinden aan acties en u te helpen binnen uw geconfigureerde spelgebied te blijven. Door deze gegevens met een website te delen, kan deze u beter uniek identificeren.

Door toegang te geven tot VR-apparaten kan de website interactie hebben met de apparaten, en kan de website:

• een VR-scène in de headset presenteren, waarbij het volledige blikveld wordt afgedekt en elke andere VR-scène in de headset wordt verhuld.
  • audio via in de headset ingebouwde of ingestoken luidsprekers afspelen.
  • haptische feedback (zoals vibratiemotoren) in VR-controllers besturen.

Het geven van toegang tot uw VR-apparaten biedt geen rechtstreekse toegang tot alle sensoren in het apparaat. De volgende informatie wordt niet aan de website gegeven, zelfs als deze toegangsrechten heeft voor apparaten:

• Afbeeldingen of videofeeds van de camera’s in de VR-apparaten. Camera’s worden soms gebruikt om de positie en oriëntatie van het apparaat te bepalen, maar alleen de positie en oriëntatie worden met de website gedeeld – de gegevens die worden gebruikt om deze positie te bepalen worden niet gedeeld.
  • Geografische positie of kompasstand / oriëntatiereferentie. Alle posities en oriëntaties van VR-apparaten zijn relatief aan het geconfigureerde spelgebied.
  • Sommige VR-headsets tonen een doorkijkvideofeed als u een interactie hebt met systeemfuncties, om veiligheidsredenen of wanneer deze rechtstreeks door de gebruiker zelf worden geactiveerd. Dit kan optreden terwijl de website de VR-scène presenteert. Doorkijkvideo is niet toegankelijk voor websites die toegang hebben gekregen tot de VR-apparaten.
  • Microfoons, zelfs als ze zijn ingebouwd in de VR-apparaten.

Als een website om toegang vraagt tot de camera of microfoon op uw VR-apparaat, moet het een specifieke toestemming vragen. Aanvragen door een website moeten expliciet vragen om de “microfoon” en/of “camera” te delen. Lees voor meer informatie over microfoon- en cameratoestemmingen Uw camera- en microfoontoestemmingen beheren.

Voor een volledige beschrijving van gegevens die door Firefox worden verzameld en gebruikt, lees de Firefox-privacyverklaring.

Kijk voor informatie over wat de aanvragende website met uw locatie-informatie doet in het privacybeleid van die website.

Hoe maak ik een aan een website gegeven toestemming ongedaan?

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Gebruik het zoekveld in OptiesVoorkeurenInstellingen om te zoeken naar "virtual reality" (of selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en scroll naar de sectie Toestemmingen).
  3. Klik vanuit de zoekresultaten onder Toestemmingen, op de knop Instellingen… rechts van Virtual Reality.
    Het dialoogvenster Instellingen - Toestemmingen voor virtual reality wordt geopend.
  4. Bekijk of wijzig de lijst met websites met gegeven of geweigerde locatietoestemming.

Hoe zorg ik dat alle websites geen toegang meer tot mijn apparaten vragen?

Als een website aan Firefox aangeeft dat het toegang tot uw VR-apparaten wil hebben, vraagt Firefox standaard of u toestemming wilt geven. U kunt Firefox de mogelijkheid geven om zonder te vragen automatisch nieuwe toestemmingsaanvragen voor alle websites te weigeren.

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Gebruik het zoekveld in OptiesVoorkeurenInstellingen om te zoeken naar "virtual reality" (of selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en scroll naar de sectie Toestemmingen).
  3. Klik vanuit de zoekresultaten onder Toestemmingen, op de knop Instellingen… rechts van Virtual Reality.
  4. Plaats in het geopende venster Instellingen - Toestemmingen voor virtual reality een vinkje bij Nieuwe verzoeken om toegang tot uw virtual-reality-apparaten blokkeren.
  5. Klik op Wijzigingen opslaan.

Dit voorkomt dat websites nieuwe toegang vragen tot uw apparaten. Alleen websites met toestemming in het Toestemmingen voor virtual reality-instellingenveld hebben toegang.

Hoe kan ik ondersteuning voor VR-inhoud aan mijn website toevoegen?

U kunt ondersteuning voor VR in uw service integreren door de WebXR API-handleiding (en) via MDN web docs te volgen.