Inactieve tabbladen lossen om systeemgeheugen te besparen in Firefox

Tabbladen lossen is een nieuwe functie die het geheugengebruik helpt te verlagen door tabbladen die u niet actief gebruikt te lossen. Om crashes te voorkomen, zal Firefox deze open tabbladen automatisch selecteren en lossen als het systeemgeheugen laag is, vanaf Firefox versie 93 voor Windows. Dit is een slim proces dat voorkomt dat tabbladen die media afspelen of Picture-in-Picture of WebRTC gebruiken worden gelost. Lees voor meer technische informatie deze blogpost.

De pagina about:unloads is ingebouwd in Firefox 94 voor alle Desktopplatforms. Hij toont u informatie over uw open tabbladen, zoals de prioriteitsvolgorde voor het lossen van tabbladen, de laatste keer dat u elk tabblad hebt geopend en het geheugen dat elk tabblad verbruikt. Typ om deze pagina te openen about:unloads in de adresbalk en druk op EnterReturn.

Fx94TabUnloading-Win

U kunt de tabbladen die u het langst geleden hebt gebruikt handmatig lossen door naar de pagina about:unloads te gaan en op de knop Lossen die boven de tabel aan de rechterkant verschijnt te klikken.

Noot: als u de functie Tabbladen lossen wilt uitschakelen, kunt u de voorkeur browser.tabs.unloadOnLowMemory instellen op false in de Configuratie-editor voor Firefox (de pagina about:config).
Waarschuwing: het wijzigen van deze geavanceerde instellingen kan de stabiliteit en veiligheid van Firefox beïnvloeden. Dit wordt alleen voor gevorderde gebruikers aanbevolen.