Uw grafische stuurprogramma’s upgraden om hardwareversnelling en WebGL te gebruiken

Firefox en een aantal plug-ins gebruiken uw grafische kaart om de weergave van webinhoud te helpen versnellen. Grafische kaarten worden ook gebruikt door geavanceerde webfuncties als WebGL. Om problemen met deze functies te verhelpen of er gebruik van te maken dient u mogelijk de stuurprogramma’s van uw grafische kaart bij te werken. Dit artikel beschrijft hoe u dat kunt doen.

Nieuwe grafische stuurprogramma’s zoeken en installeren

Windows Update gebruiken

Sommige recente versies van grafische stuurprogramma’s worden als een optionele update beschikbaar gesteld via de functie Windows Update. Als u Windows niet hebt ingesteld voor het automatisch installeren van aanbevolen updates, volg dan deze stappen:

1. Klik op XP Start button, selecteer Alle programma’s en selecteer Windows Update om de Windows Update-website te openen.
  2. Werk ActiveX-besturingselementen bij als hierom wordt gevraagd.
  3. Klik op Aangepast en wacht tot het zoeken is voltooid.
  4. Selecteer ‘Hardware, optioneel’ in het linkerpaneel.
  5. Zoek naar updates met de naam van de fabrikant van uw grafische kaart (waarschijnlijk Intel, AMD/ATI of NVIDIA) in de titel.
  6. Als u er een aantal vindt, vink dan de nieuwste aan en klik op ‘Updates weergeven en installeren’.
  7. Klik op Updates installeren.
  8. Wacht tot de update is geïnstalleerd. Herstart uw computer als hierom wordt gevraagd.
  9. Start Firefox.
  1. Klik op Small Vista Logo, selecteer Alle programma’s en selecteer Windows Update om het venster Windows Update te openen.
  2. Klik in het linkerpaneel op de koppeling ‘Naar updates zoeken’ en wacht tot het zoeken is voltooid.
  3. Als er optionele updates beschikbaar zijn, klik dan op ‘n optionele updates zijn beschikbaar’.

Windows Vista: Het paneel Beschikbare updates weergeven wordt geopend. Klik op ‘Optioneel’.

Windows 7: Het paneel Selecteer de updates die u wilt installeren wordt geopend.

1. Zoek naar updates met de naam van de fabrikant van uw grafische kaart (waarschijnlijk Intel, AMD/ATI of NVIDIA) in de titel.
  2. Als u er een aantal vindt, vink dan de nieuwste aan en klik op OK om het paneel Beschikbare updates weergeven te sluiten.
  3. Klik op Updates installeren.
  4. Wacht tot de update is geïnstalleerd. Herstart uw computer als hierom wordt gevraagd.
  5. Start Firefox.
  1. Klik vanaf het startscherm op de tegel Bureaublad. De bureaubladweergave wordt geopend.
  2. Houd de muisaanwijzer in de rechteronderhoek van het bureaublad om de Charms te benaderen.
  3. Selecteer Configuratiescherm vanuit de charm Instellingen. Het venster Configuratiescherm wordt geopend.
  4. Klik in het venster Configuratiescherm op Systeem en beveiliging.
  5. Selecteer Windows Update om het venster Windows Update te openen.
  6. Klik in het linkerpaneel op de koppeling ‘Naar updates zoeken’ en wacht tot het zoeken is voltooid.
  7. Als er optionele updates beschikbaar zijn, klik dan op ‘n optionele updates zijn beschikbaar’. Het paneel Selecteer de updates die u wilt installeren wordt geopend.
  8. Zoek naar updates met de naam van de fabrikant van uw grafische kaart (waarschijnlijk Intel, AMD/ATI of NVIDIA) in de titel.
  9. Als u er een aantal vindt, plaats dan een vinkje bij de meest recente en klik op Installeren om het paneel Beschikbare updates bekijken te sluiten.
  10. Wacht tot de update is geïnstalleerd. Herstart uw computer als hierom wordt gevraagd.
  11. Start Firefox.

In Windows 10 worden alle stuurprogramma’s automatisch gedownload en geïnstalleerd via Windows Update, maar u kunt handmatig naar een bijgewerkt grafisch stuurprogramma zoeken. Zie het Microsoft-ondersteuningsartikel Stuurprogramma’s bijwerken in Windows 10 voor details. Als er geen updates beschikbaar zijn of als de updates uw probleem niet oplossen, ga dan verder naar de volgende sectie.

Het hulpprogramma voor systeemupdates van de fabrikant van uw computer gebruiken

Sommige computerfabrikanten leveren een hulpprogramma voor systeemupdates dat stuurprogramma’s bijwerkt en die van Windows omzeilt. Mogelijk dient u dit hulpprogramma te gebruiken om grafische stuurprogramma’s bij te werken.

Zoek eenvoudig naar dit hulpprogramma vanuit het menu Starten. Enkele mogelijke zoektermen zijn de naam van de fabrikant van uw computer (zoals Dell of HP) of algemene termen als ‘update’, ‘bijwerken’, ‘onderhoud’, ‘driver’ of ‘stuurprogramma’. Open het hulpprogramma en pas alle beschikbare updates toe.

Als er geen hulpprogramma voor updates is, er geen updates beschikbaar zijn, of als de updates uw probleem niet oplossen, ga dan verder naar de volgende sectie.

Het standaard updateproces van uw distributie gebruiken

Als het standaard updateproces van uw distributie niet de meest recente stuurprogramma’s oplevert, dient u mogelijk naar andere pakketrepository’s voor uw distributie te zoeken. Zo is het bijvoorbeeld nodig om naar Systeeminstellingen > Hardware > Extra stuurprogramma’s te gaan om closed-source-stuurprogramma’s in Ubuntu te upgraden.

De meest recente generieke grafische stuurprogramma’s gebruiken

U kunt ook een generiek grafisch stuurprogramma van de website van de fabrikant van uw grafische kaart installeren. Deze worden normaal gesproken up-to-date gehouden en zijn ontworpen om op diverse systemen te kunnen werken:

Als u niet weet welk type grafische kaart u hebt, kijkt u via about:support in de sectie Grafisch van de informatiepagina voor probleemoplossing van Firefox.

Noot: hardwareversnelling is niet beschikbaar voor grafische kaarten van andere fabrikanten.
Noot: na het downloaden van het grafische stuurprogramma kan de installatiewizard de installatie ervan tegenhouden, omdat uw huidige stuurprogramma is aangepast door de fabrikant van uw computer.
Waarschuwing: bij sommige combinaties van computer en grafische kaart kunt u problemen met generieke versies van softwarestuurprogramma’s ondervinden.
  1. Klik op het Apple-pictogram.
  2. Klik in het menu ‘Apple’ op ‘Software-update’.
  3. Als er een Mac OS X-update beschikbaar is, kunt u deze installeren. Als er een update voor het grafische stuurprogramma is, wordt deze met de Mac OS X-update meegenomen.

Na het upgraden van uw grafische stuurprogramma

Herstart uw computer om het nieuwe grafische stuurprogramma te gebruiken.

Ik heb nog steeds problemen met mijn grafische kaart in Firefox

Helaas is het mogelijk dat, vanwege het brede scala aan mogelijke combinaties van stuurprogramma, videokaart en besturingssysteem, hardwareversnelling of 3D-webgraphics (WebGL) voor u nog steeds niet werkt in Firefox. In deze gevallen kunt u de problemen verhelpen door hardwareversnelling en WebGL uit te schakelen.

Hardwareversnelling uitschakelen

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Geavanceerd en het tabblad Algemeen.
  3. Haal het vinkje weg bij Hardwareversnelling gebruiken wanneer beschikbaar.
  4. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  5. Start Firefox zoals u gewend bent.
  1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het tabblad Algemeen
  3. Haal onder Prestaties het vinkje weg bij Aanbevolen prestatie-instellingen gebruiken.
    Er worden aanvullende instellingen weergegeven.
    Fx55Performance-disableHWA
  4. Haal het vinkje weg bij Hardwareversnelling gebruiken wanneer beschikbaar.
  5. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  6. Start Firefox zoals u gewend bent.

WebGL uitschakelen

1. Typ about:config in de adresbalk en druk op EnterReturn.
    Er kan een waarschuwingspagina verschijnen. Klik op Het risico aanvaarden en doorgaan om naar de pagina about:config te gaan.
  2. Typ webgl.disabled in het zoekveld.
  3. Dubbelklik opKlik op de knop Wisselen Fx71aboutconfig-ToggleButton naast de voorkeur webgl.disabled om deze om te schakelen naar true.
  4. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  5. Start Firefox normaal op.