Geavanceerde aanpassings- en configuratie-opties van Firefox

Firefox ondersteunt een breed aanbod aan aanpassingsopties die geschikt zijn voor alle vaardigheidsniveaus. De opmaak van de werkbalk kan worden aangepast, diverse instellingen kunnen worden geconfigureerd en het aanbod van Mozilla Add-ons omvat een enorme bibliotheek van extensies en thema’s om extra functionaliteit toe te voegen en Firefox aan te passen aan uw eigen behoeften en personaliteit.

Met twee andere vormen van configuratie kunt u zelfs nog meer aanpassen: voorkeursaanpassingen in about:config en aangepaste stijlregels in userChrome.css of userContent.css. Mozilla raadt echter sterk aan dat alleen ontwikkelaars deze aanpassingen overwegen, omdat ze onverwacht gedrag kunnen veroorzaken of zelfs Firefox kunnen laten crashen.

Er wordt constant gewerkt aan Firefox, en om te kunnen blijven innoveren kan Mozilla niet garanderen dat toekomstige updates geen invloed zullen hebben op deze aanpassingen. Om deze reden ondersteunt Mozilla officieel het toevoegen van aangepaste stijlregels met een userChrome.css- of userContent.css-bestand of door middel van de configuratie-editor about:config voor het wijzigen van voorkeursinstellingen niet.

Als uw Firefox na een update plotseling defect lijkt, dient u mogelijk de functie Opfrissen gebruiken om uw Firefox terug te zetten naar een standaardstaat met behoud van belangrijke gegevens. U kunt uw geavanceerde aanpassingen en configuratiewijzigingen ook selectief terugdraaien, en wel als volgt:

• Om wijzigingen die u in Firefox hebt aangebracht met een userChrome.css- of userContent.css-bestand terug te draaien gebruikt u about:config om de voorkeur toolkit.legacyUserProfileCustomizations.stylesheets terug te zetten naar false en vervolgens het bestand userChrome.css of userContent.css in de map chrome in uw Firefox-profielmap te verwijderen (of hernoemen). Dit is ook van toepassing op Thunderbird. Lees het Thunderbird-artikel: userChrome.css en .js en userContent worden niet meer ondersteund.
  • Gebruik alle voorkeursaanpassingen te herinitialiseren about:config om alle aangepaste voorkeuren te herinitialiseren of verwijder het/de voorkeurenbestand(en) in uw profielmap, zoals hier uitgelegd, om alle voorkeuren naar hun standaardinstellingen terug te zetten.