Fouten met verslepen met het Firefox Launcher-proces ingeschakeld en Windows UAC uitgeschakeld - hoe u dit oplost

Dit artikel is alleen van toepassing op Firefox in Windows.

Dit artikel is van toepassing op Firefox versie 67 en hoger, op alle Windows-builds. Dit artikel is ook bedoeld voor IT-beheerders die Firefox op de computers in hun organisatie willen configureren.

Het Launcher-proces is een beveiligingsgerelateerde functie die voor alle gebruikers in Firefox versie 68 is ingeschakeld. Bij het uitvoeren van Windows als een Beheerder met Gebruikersaccountbeheer (UAC) uitgeschakeld en het launcher-proces ingeschakeld, kunnen gebruikers van Firefox onverwacht gedrag ervaren.

Waarom het probleem optreedt

Wanneer het launcher-proces detecteert dat het op een hoog integriteitsniveau wordt uitgevoerd, dan wordt Firefox gedwongen om op een gemiddeld integriteitsniveau uitgevoerd te worden. Deze opzettelijke beveiligingsfunctie is bedoeld om te voorkomen dat kwaadwillende code schrijftoegang krijgt tot gevoelige delen van het besturingsssysteem. Windows staat programma’s die op een lager integriteitsniveau worden uitgevoerd niet toe om gegevens te verzenden naar programma’s die op een hoger integriteitsniveau worden uitgevoerd. Als resultaat hiervan kunnen gebruikers foutmeldingen krijgen wanneer ze proberen vanuit Firefox naar een andere toepassing te verslepen.

Het probleem verifiëren

Zorg, om deze toestand te verifiëren, ervoor dat de gebruiker Windows uitvoert als een volledige Beheerder en de instellingen voor User Account Control (UAC) heeft uitgeschakeld. Voer about:support in de adresbalk in en zoek onder Toepassingsbasics naar het item Launcher-proces. Als het Launcher-proces is ingeschakeld, dan ontvangt u mogelijk foutmeldingen als u probeert een afbeelding of URL vanuit Firefox naar een andere toepassing of naar bureaublad van Windows te verslepen (als u bijvoorbeeld probeert een snelkoppeling naar een website op uw bureaublad te zetten).

Noot: Het item Launcher-proces onder Applicatiebasics op about:support toont mogelijk Uitgeschakeld vanwege fout, zelfs als de voorkeur browser.launcherProcess.enabled is ingesteld op true in de Configuratie-editor in Firefox op de pagina (about:config). Voer om het Launcher-proces in te schakelen about:config in de adresbalk in, zoek de voorkeur browser.launcherProcess.enabled, schakel deze naar false en schakel deze vervolgens weer terug naar true.

Hoe op te lossen

Om het probleem op te lossen hebben gebruikers twee opties.

UAC opnieuw inschakelen

Ten eerste kunnen gebruikers UAC weer inschakelen op hun PC. Om dit te doen, typ UAC in het zoekveld op uw taakbalk door met de rechtsmuisknop op Start te klikken en vervolgens Zoeken te selecteren. Klik op Instellingen voor gebruikersaccountbeheer wijzigen. Sleep om UAC in te schakelen de schuifknop naar Mij alleen berichten wanneer apps wijzigingen aan mijn computer proberen aan te brengen (standaard), klik op OK en herstart vervolgens de computer. Deze optie is de veiligste oplossing die beschikbaar is.

Firefox starten met de opdracht -no-deelevate

Gebruikers kunnen ook proberen het probleem op te lossen door Firefox te starten met de opdrachtregeloptie -no-deelevate, rechtstreeks vanaf de opdrachtregel of door hun Firefox-snelkoppeling te bewerken.

Gedeeltelijke oplossing

Kopiëren en Plakken kan vaak verslepen vervangen. een gebruiker kan bijvoorbeeld met de rechtsmuisknop op een afbeelding klikken en Afbeelding kopiëren kiezen, en daarna met de rechtermuisknop op het bureaublad van Windows klikken en Plakken kiezen. Indien haalbaar, heeft dit de voorkeur boven het reduceren van de beveiliging door de opdrachtregeloptie -no-deelevate te gebruiken.