Firefox Vertaling

Firefox heeft een nieuwe ingebouwde vertaalfunctie voor volledige pagina’s toegevoegd waarmee u naadloos op het web kunt surfen in de taal van uw voorkeur. Als u op een website navigeert, vertaalt Firefox nieuwe inhoud in realtime. Deze functie wordt geleidelijk uitgerold en is voor alle gebruikers beschikbaar vanaf Firefox versie 118.

Noot: anders dan andere browsers, die afhankelijk zijn van clouddiensten, bewaart Firefox uw gegevens veilig op uw apparaat. Er is geen privacyrisico van het verzenden van tekst naar externe partijen, omdat de vertaling op uw apparaat gebeurt, niet extern.

De vertaalwerkbalk gebruiken

Om een webpagina te vertalen:

1. Als u een webpagina in een ondersteunde taal bezoekt, wordt het vertaalpaneel automatisch geopend. Als het niet wordt geopend, klik dan op het vertaalpictogram in de werkbalk of selecteer Pagina vertalen in het Hamburguer menu 1 menu.
    Translation icon - toolbar
  2. Firefox detecteert automatisch de taal van de pagina. Gebruik het vervolgkeuzemenu om deze te wijzigen.
    Firefox Fullpage Translation updated image 1
  3. Selecteer hierna de gewenste taal om naar te vertalen vanuit het vervolgkeuzemenu onderin, waarin uw eerste voorkeurstaal al staat ingevuld. Gebruik het vervolgkeuzemenu om deze te wijzigen.
    Firefox Fullpage Translation updated image 2
  4. Klik op Vertalen om de hele pagina te vertalen.
    Firefox Fullpage Translation updated image 3
  5. Om de pagina weer in de oorspronkelijke taal te tonen, klik op het werkbalkpictogram Translation toolbar icon 2 en selecteer Origineel tonen.
    Firefox Fullpage Translation updated image 4

Vertaalinstellingen aanpassen

Om uw vertaalervaring op maat te maken:

1. Klik op de rechterzijde van de werkbalk op het vertaalpictogram.
    Translation icon - toolbar
  2. Klik op het tandwielpictogram rechtsbovenin het vertaalpaneel.
    Firefox Fullpage Translation updated image 5
  3. Kies de instelling die u wilt toepassen.
    Translation settingsFirefox Translations - Settings Menu (default)
  4. Er verschijnt een vinkje om te bevestigen dat de geselecteerde instelling is ingeschakeld.
    Translation settings 2Firefox Translations - Settings menu (Always Translate Spanish)
  5. Om een wijziging ongedaan te maken, selecteert u eenvoudigweg de instelling opnieuw, en het vinkje verdwijnt, wat aangeeft dat de instelling is uitgeschakeld.
Tip: ‘Altijd aanbieden om te vertalen’ regelt of het paneel automatisch opent.

Geïnstalleerde talen configureren

Om uw geïnstalleerde talen de configureren:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Scroll in het paneel Algemeen naar de instellingen voor Taal en vormgeving.
  3. Selecteer onder Vertalingen uit de lijst de talen die u beschikbaar wilt hebben voor vertaling in de browser en klik op Installeren. De eerste keer dat u vertaalt van/naar een taal, wordt deze automatisch op uw apparaat geïnstalleerd, dus u ziet mogelijk dat sommige talen al zijn geïnstalleerd als u deze instellingen opent.
    Install language
  4. Klik op Verwijderen om een taal te de-installeren.
    Remove language

FAQ

Werkt de vertaalfunctie van Firefox met tekstloze inhoud, zoals afbeeldingen of video’s?

Nee, de vertaalfunctie verwerkt momenteel alleen tekstinhoud op webpagina’s, dus het vertaalt tekstloze elementen zoals afbeeldingen, video’s of interactieve elementen niet.

Wat als ik een pagina met gemengde talen of inhoud in meerdere talen tegenkom? Werkt de vertaling dan nog steeds?

Omdat de vertaalfunctie primair focust op de hoofdtaal van de webpagina, kan de functie mogelijk pagina’s met gemengde talen of inhoud in meerdere talen niet optimaal verwerken.

Kan ik een pagina deels vertalen, bijvoorbeeld alleen een specifieke sectie of paragraaf?

Op dit moment is de vertaalfunctie ontworpen om de gehele pagina te vertalen. Vertaling van alleen specifieke secties of paragrafen wordt niet ondersteund.

Kan Firefox pagina’s die door een wachtwoord worden beschermd of zich achter aanmeldschermen bevinden vertalen?

Ja, Firefox kan pagina’s die door een wachtwoord of anamelding worden beschermd vertalen, zolang de inhoud volledig op uw scherm wordt getoond. De vertaalfunctie werkt op alle inhoud van webpagina’s die Firefox kan openen en verwerken.

Hoe zet ik na vertalen een pagina weer terug in de originele taal?

Om de pagina weer terug te zetten naar de originele taal na vertaling, klikt u op het werkbalkpictogram en selecteert u Origineel tonen.

Waarom moet ik talen installeren?

Door talen te installeren, kan Firefox vertalingen lokaal in uw browser uitvoeren, waardoor uw privacy en veiligheid voorop worden gezet. Terwijl u vertaalt, downloadt Firefox gedeeltelijke taalbestanden naar uw browserbuffer, afhankelijk van de behoefte. Open om volledige talen vooraf zelf te installeren de taalinstellingen in de Firefox-instellingen, in het paneel Algemeen onder de sectie Taal en vormgeving bij Vertalingen.

Hoe kan ik onjuiste vertalingen melden?

U kunt vertalingen door Firefox helpen verbeteren door onjuistheden te melden via dit formulier.