4K (Ultra-High Definition)-YouTube-video’s afspelen in Firefox

De mogelijkheid om 4K (Ultra High Definition)-video’s in Firefox af te spelen is afhankelijk van uw hardware, besturingssysteem, en de beslissing van YouTube om de 4K-optie voor bepaalde videocodecs te beperken.

YouTube ondersteunt twee videocodecs in verschillende resoluties:

• H264 is alleen beschikbaar tot en met een resolutie van 1080p
  • VP9 is beschikbaar tot en met een resolutie van 4K

H264 is de op een bredere schaal beschikbare codec die door veel machines in hardware wordt ondersteund, en VP9 vereist een snellere machine (doorgaans geen laptop of dual-core-machine), omdat dit nog steeds alleen in software beschikbaar is.

Wanneer zie ik 4K-video’s?

Of u wel of geen 4K ziet is afhankelijk van het volgende:

Besturingssysteem

• Linux: VP9 is ingeschakeld in Firefox, dus YouTube verschijnt tot aan 4K-resolutie.
  • Mac: VP9 is uitgeschakeld in Firefox, dus alleen H264 met 1080p wordt afgespeeld.
  • Windows: VP9 met 4K is afhankelijk van de machine (zie hieronder).

Criteria voor Firefox in Windows

Firefox schakelt de 4K-optie in voor de volgende scenario’s:

1. Als uw computer geen mogelijkheden voor hardwaredecodering heeft, dient deze de decodering toch in software uit te voeren, dus Firefox schakelt VP9 in dit geval in.
  2. Uw computer ondersteunt geen H264 of H264 is uitgeschakeld op uw machine.
  3. Een kleine interne maatstaf vindt dat uw computer snel genoeg is voor ondersteuning van VP9.

VP9 in Geavanceerde voorkeuren inschakelen

Waarschuwing: het wijzigen van deze geavanceerde instellingen kan de stabiliteit en veiligheid van Firefox beïnvloeden. Dit wordt alleen voor gevorderde gebruikers aanbevolen.
In het algemeen, en in het bijzonder op Mac, waarop H264 standaard de voorkeur heeft (zie hierboven), kunt u VP9 inschakelen door media.mediasource.webm.enabled in te stellen op true in de Configuratie-editor (de pagina about:config). Dit dient echter alleen te worden gedaan door ervaren gebruikers die de impact op de batterijduur en prestaties begrijpen.